Sajnos az örökölt régi kis házunk, melyet most présháznak használunk már beázott. A család összefogott, hogy megjavítsa a tetőt. A padláson eldugva találtam egy koszos régi üveget, érdekes volt, mert nagyon nehéznek tűnt. Azt hittem tele van, de nem, üres volt, koszos és jó vastag falú pezsgősüveg. Igazi békebeli pezsgősüveg. Ezt az üveget félretettem és nem dobtam a sitt közé, mert valami azt súgta, hogy egy használható, megőrzendő darab.

A pezsgősüveg jelzett TÖRLEY felirattal az alsó peremén, nem öntött, hanem csiszolt jelzéssel, ez valószínűleg csak a nemesebb ünnepi pezsgők üvege lehetett. Az üvegen nincsenek kopások, mintha nem sokszor használták volna, lehet, hogy csak egyszer érleltek benne palackos érlelésű pezsgőt, aztán a dédnagyapa egy házassági évfordulóra megvette, megitták és az üveget a padláson emlékbe félretették. Mindenesetre a Törley gyár ezt a típusú üveget le is védette, annek idején volt egy védett pezsgőspoharuk is, ami sajnos ma már kiment a divatból.

Ez az üveg most egy új funkcióban díszíti lakásunkat és mesél egy talán meg sem történt estéről.

Szerző: MULTMENTO  2010.01.20. 08:27 3 komment

Címkék: üveg virág

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr781686783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.21. 09:52:40

Ez a megtalált pezsgősüveg annyira jópofa, hogy komolyan gondolkodom, hogy én pedig egy mesét "gyártok"hozzá.

MULTMENTO 2010.01.22. 20:48:06

@sudi4: Nagyon örülnék neki, ha a gondolatból mese lenne és szívesen olvasnám az erről a pezsgősüvegről szóló mesét.

2010.01.28. 11:51:46

@MULTMENTO: amint alkotói hangulatba zuhanok, ígérem megírom!
süti beállítások módosítása