Megígértem, így kénytelen vagyok írni róla. Nehéz a gondolataim összeszedni. Már 25 éve, hogy rendszeresen meglátogatom. Megunni nem tudom, ezért lehet, hogy idén még egyszer elmegyek. Látogatni, rágondolni, emlékezni és fotókat nézni róla sokkal könnyebb, mint írni.

  • Majk valójában a 25 év alatt nem sokat változott.
  • Majk a 25 év alatt sokat változott.
Mindkettő állítás igaz. Egyik állítás sem igaz.
Elsőként a cellaházakat említem. Negyed évszázada, hogy a romló állapotú műemlék-együttesért összefogott Komárom Esztergom Megye. A megyei műemlék-felügyelőségnek pénze akkor sem volt sok, ezért a megye szocialista nagyvállalataival egyezséget kötöttek a felújításra és hasznosításra. Mind a 18 cellaházat a műemléki szempontokat figyelembe véve felújították. Minden nagyobb támogató vállalat a műemlék-együttesből kapott egy kis tulajdonrészt használatra. Így lett használója mindegyik kis cellaháznak egy-egy vállalat. Kettő cellaház maradt „állami tulajdon”, az egyikben presszó, a másikban a múzeum működött. A többi cellaház az adakozó vállaltok vendégházaiként működött, illetve még működik.
Minden egyes cellaház eredetileg egyforma volt, és egyetlen lakója volt a némasági fogadalmat gyakorló szerzetes. Cellaháznak mondjuk, pedig 80 négyzetméteres a ház és hozzá tartozott  80négyzetméter kert is. Ma több négytagú család kisebb lakásban él. Arról nem is beszélek, hogy eredetileg minden cellaház alatt pince volt, és a padlást is használták gyógynövények szárítására, tárolására.
Az egyik cellaház múzeum, melyet megpróbáltak hasonlóan berendezni, mint a szerzetesek idejében. Végeredményben sikerült is meg nem is, mert a házban és kertben nagyon érezni a 300 évvel ezelőtti hangulatot, de valahogy mégis hiányzik a teljesség, mert nincs pince, az eredeti ételbeadó forgóablak hiányzik, stb. Van múzeumvető, aki élvezetesen és lelkesen mesél. Újratelepítették a fűszerkertet, és a házak közötti terület is levendulásokat és virágágyásokat kapott.
Megkapó kis remeteházak. Én nagyon el tudnám képzelni magam ebben a környezetben remetének. Nem beszélhetnék ugyan senkivel, de legalább hozzám sem szólna senki.
Majkról egyelőre ennyit, meg néhány képet a remetelakokról.  – A majki látogatás élménybeszámoló majd folytatódik.
 
Képek : A remetelak belülről, és kívülről (van amelyik kép még a korábbi kiránduláson készült)
Szerző: MULTMENTO  2011.06.22. 12:57 3 komment

Címkék: fa fém épület bútor kerámia szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr383005790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.06.22. 17:31:41

"Hozzáolvastam" egy kicsit a témához, mert úgy éreztem nem tudok róla eleget...
Persze még most se, mert azt hiszem egy ilyen helyet személyesen meg kell tapasztalni és a 'beleszeretés' ez után jöhet.Várom a további fotókat !

MULTMENTO 2011.06.23. 09:14:11

@aranyosfodorka: Az nagyon jó lenne, ha személyesen is meg tudnád nézni a Majki műemlékegyüttest. Szívesen elkísérlek, ha ráérek, mert oda bármikor megyek.
süti beállítások módosítása