Édesanyám papírhagyatékában keresgéltem, és egy régi recept került a kezembe. A receptet elolvasva rögtön eszembe jutott gyerekkorom birsbefőttje. Tényleg mustban volt eltéve. Arra is emlékszem, hogy 1971-ben készült először ez a birsbefőtt. Akkor költöztünk az új házunkba, ahol a kertben a birskörtefa volt a legszebb. Én abban az évben ismertem meg a birskörte fát is, meg a belőle készült finomságokat. A birssajt nem ízlett, de a mustban eltett birskörtét szerettem. Érdekes, hogy éppen az őszi szüret idején került elő ez a kis recept. Még ki is lehetne próbálni, hisz mindent lehet hozzá kapni. Én valahogy mégsem vágyom most arra, hogy kipróbáljam, helyette itt a recept, meg néhány fotó, a szőlőhegyről. Birskörtefát ugyan nem fotóztam, de olyan megnyugtató őszi képek a szőlő és gyümölcstermésről. Ugyan, egyik termés sem az enyém, de a róluk készült képek sajátjaim.

Hozzávalók: 1 l must, 30 dkg cukor, 1 kávéskanál szalicil, birs szeletelve
Elkészítés: A mustot a cukorral felfőzzük. Utána girizdeket beletesszük. Az egészet együtt főzzük. Utána üvegbe rakjuk, majd a forró levet ráöntjük. Szárazdunsztba rakjuk.
Szerző: MULTMENTO  2011.10.07. 01:04 komment

Címkék: fa papír recept

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr723272451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2011.10.07. 08:52:58

Nálunk mindig volt birsbefőtt (ill. ebből készült leves és mártás is) - mivel birsalmafánk is volt, de még sosem hallottam a mustban eltevésről. Kár, hogy én az idei befőzésen (és birsalmasajt készítésen) már túl vagyok, de majd jövőre feltétlenül kipróbálom. Nem lehet ez rossz...

@X 2011.10.07. 16:07:41

Tipp: (Bp.) a Sarki Fűszeresben kapható -kétféle ?- palackozott must is !
(Lásd a facebook oldalukat- ott van foto is )

2011.10.07. 16:10:52

@@X: A közelében lakom a Sarki Fűszeresnek.Felkapott hely, jó drága is.

@X 2011.10.08. 05:44:20

@sudi4:
Gondolom arra mondják,hogy minden relatív ! (drágaságra értve)
Esetleg tipp
nol.hu/lap/hetvege/20111001-olcson_sokat_jol
(benne több cím is,- most csak egyet www.fricipapa.hu
süti beállítások módosítása