A XIII. kerület Lehel úton már évekkel ezelőtt felfigyeltem egy sarokházra. Nem hivalkodó, nem különleges, csak a ház homlokzatán láttam érdekes relief sort. Nem Zsolnay, valószínűleg „csak” gipszstukkó. A harangkészítés fázisait mutatja be, kis puttócskákkal.

A múlt évben aztán megjelent a ház falán egy emléktábla, melyből könnyen rá lehet már jönni, hogy mit is keresnek a harangkészítők a ház falán.
Pozdech József
Pesti lakatosmester. Az 1860-as években ő fejlesztette ki az új, megtört vonalú, öntöttvas jármot. Harangot nem öntött, csak a harangöntőket közvetítette. Főként Hilzer Ignácnak szerzett megbízásokat, de több korabeli harangöntővel is együttműködött. Ezeket a harangokat mind saját jármával látta el, sok helyen a harang feliratában is utalás található erre ("új modor szerint felszerelte"), vagy a jármon található meg a cégére. Az általa felszerelt harangok mind tárcsás koronájúak.

Szerző: MULTMENTO  2012.06.27. 01:21 1 komment

Címkék: fém épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr654599721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2012.06.27. 07:27:23

Öröm, hogy van ilyen ! Nem elsősorban a házra és díszeire gondolok, hanem arra, hogy valaki/k/nek eszébe jutott, érdemes megemlékezni egy hajdani mesteremberről, életéről, munkásságáról. Biztos több ilyen is lenne, szerintem Pécsett is igen sok, de emléktáblákat nem nagyon látni. Az öregek "kihalásával", az idő múlásával a történetek, események eltűnnek, elfelejtődnek. Kár.
süti beállítások módosítása