Sokszor és sok helyen lehet látni az út szélén, és az utcákban fogadalmi kereszteket. Több évszázada divat ilyen szakrális emlékeket készíttetni. Sajnos manapság ezeknek az emlékeknek a többsége Magyarországon a gondozottság hiányában lassan elfogynak, és felejtésbe kerülnek. Évekkel ezelőtt, amikor Ausztriában és Németországban kirándultam örömmel láttam, hogy ott ezeket a szakrális emlékeket gondozzák, felújítják. Sokszor kerül a mellette levő fa alá pad. Kerékpáros és gyalogos turisták sokszor fényképezik ezeket. Miután mellette megpihentek, esetleg megreggeliztek, ugyanúgy hagyják ott, mint ahogy találták.

Az Őrségben örömmel tapasztaltam, hogy az útszéli szakrális emlékeket nem hagyják pusztulni. Ezeket a kereszteket rendszeresen látogatják, felújítják. Öröm ezek előtt megállni, megpihenni. Az alábbi képek mindegyike, egy-egy szépen felújított útszéli szakrális emléket mutat be az Őrségből. Ennél többet is láttunk, de sajnos, csak ezeket fényképeztem le.

Szerző: MULTMENTO  2012.07.28. 08:54 Szólj hozzá!

Címkék: fa virág emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr194674410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása