Ráckevei kirándulási napunk végére maradt a Szerb templom és kertjének megtekintése. Sajnos a templom megtekintéséről lekéstünk, mert a cukrászdában a tervezettnél tovább maradtunk. Én ugyan sürgettem a hölgytársaságot, de a sütemények vonzóbbak voltak, mint a város legjelentősebb műemlékének megtekintése.

szerb_templom1.jpg

„A város egyik legjelentősebb műemlék együttese a Szerb Porta (templom, harangtorony, paplak és kőfal), mely a település nyugati felén, kicsi, szűk utcácskák, földszintes falusi házak közt található.

A rác kereskedők a 15. század folyamán telepedtek meg Ráckevén. Kezdetben a katolikus templomot közösen használták a magyarokkal. A 15. század második felében kezdtek hozzá saját templomuk megépítéséhez. Ez, a ma is álló templom 1487-ben került felszentelésre. Ekkor tiszta gótikus stílusú volt. Ez az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma. A többi a török uralom alatt mind elpusztult. Építés valószínűleg összefügg Mátyás és Beatrix kiváltságlevelének kiadásával. Egy 1587-es beszámolóban olvasható, hogy akkor templom festésén Szent Miklós uralkodott. Zsigmond király idején szerb kolostor is működött Ráckevén. A 18. századi források már egyértelműen kolostortemplomról számolnak be. A ráckevei templom fennmaradása egy csodának köszönhető, melyet mindmáig szívesen emlegetnek az itteni görögkeletiek. A hagyomány szerint ugyanis a török ennek a templomnak is tervbe vette lerombolását. A templomot birtokba vevő török janicsár az egyik ikonba beleszúrta dárdáját. Abban a pillanatban, amikor kilépett a templomkapun, meghalt, ezért félelmükben nem rombolták le. A csodatevő képet a szentendrei Ortodox Múzeumban lehet megtekinteni. A templom a városban dúló nagy tűzvészeket is sikeresen elkerülte.”  Forrás: http://www.templom.hu/phpwcms/index.php?id=14,63,0,0,1,0

szerb_templom2.jpgCsendélet a templom kertjében.

 szerb_templom3.jpgA régi kút, és a körülötte levő téglaburkolatú járda.

 szerb_templom4.jpg

szerb_templom7.jpg

szerb_templom6.jpg

szerb_templom5.jpgNéhány megmaradt fejfa töredék a kőfal tövében.

 szerb_templom8.jpgNapóra árnyékban.

Szerző: MULTMENTO  2013.07.27. 06:37 Szólj hozzá!

Címkék: épület temető emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr665427264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása