Minden évben elviszem a családot nyaralni. Eddig minden alkalommal a lányainkat is magunkkal vittük. Az idei év aztán kivételes lett, mert a gyerekek rákérdeztek a programra. Mi elmondtuk, hogy lesz múzeumlátogatás, és sok-sok városnézés.

Strand nem lesz? — kérdezték lányaim.

A szállásunk udvarán van egy 10m-es medence. — Mondtam büszkén, hisz azért is választottam ezt a panziót, hogy legyen egy kis pancsolás is.

Inkább nem megyünk. — Mondták lányaim, és megszervezték maguknak a saját külön programjaikat.

Így történt, hogy évek óta először feleségemmel kettesben mentünk családi nyaralásra.

A cél Nógrád megye nevezetességeinek és fontosabb múzeumainak megtekintése volt. Mi jól éreztük magunkat, és sokat fényképeztünk az úton. Miután hazaérkeztünk meg is mutattuk volna a képeket a lányainknak. Miután látták, hogy képeink nagy része temető, kereszt, templom fotó, nem mutattak nagy érdeklődést egy részletes élménybeszámolóra. Ezért aztán itt a blogon közkinccsé teszem nógrádi nyaralásunk fontosabb állomásain készített képeimet, és élménybeszámolómat.

Az első képek a Börzsöny kapujában, Katalinpusztán készültek.

katalinpuszta1.JPG„A Szendehelyhez tartozó Katalinpuszta Nógrád megye nyugati kapuja. Katalinpusztán halad keresztül az országos kéktúra vonala és vezet a híres Násznép-barlanghoz. Nemzetiségi óvoda és általános iskola működik a településen. A községben kábeltévé, sportcsarnok, mozi és könyvtár, orvosi rendelő és gyógyszertár is van.” Forrás: http://www.szendehely.hu/index.php/szendehely-tortenete-menu

Katalinpusztát németek alapították, mert a Naszály hegy könnyen faragható mészkövét lehetett itt bányászni az építkezésekhez, és szakrális építményeikhez. A harangláb előtti kereszt korpusza is naszályi homokkőből készült.

katalinpuszta2.JPGÉrdekesek a katalinpusztai Krisztus ábrázolások, mert színesre festettek, és még a vércseppeket is ábrázolták.

katalinpuszta3.JPGA Naszály hegy a falu nyaraló utcájából.

„Rockenbauer Pál 1987. november 26-án halt meg Katalinpuszta mellett. A Naszály lábainál, Katalinpuszta felett a kéktúra ösvényétől mindössze néhány száz lépésre egy kopjafa őrzi Rockenbauer Pál emlékét.” Forrás: http://www.kektura.click.hu/keret.cgi?/OKT/rockenbauer.htm

katalinpuszta5.JPG

katalinpuszta4.JPGA katalinpusztai temető. A temető régebbi sírkövei még német nyelvűek, a fiatalabbak már többségében magyar feliratosak.

katalinpuszta6.JPGA tájékoztató tábla Szendehely és környékéről. (A következő tudósítás Szendehelyről következik)

Szerző: MULTMENTO  2013.08.22. 07:08 komment

Címkék: fa fém épület szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr555469326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása