Szombat délután feleségem kérésére góréra vadásztam a fényképezőgépemmel. Elsőre nem tűnt nehéz feladatnak, hisz falun voltunk. Megkaptam a specifikációt: „Legyen téglalábakon álló. Olyan, amelyik alatt nincs tyúkól, vagy csirkeól, mert arról a fajtáról már van fénykép. Jó lenne, ha csöves kukorica száradna benne, és az oldalán paprikafüzérek száradnának, mint ahogy a XX. században ez nálunk is volt.”

Végigjártam az utcánkban az összes portát.

gore1.jpgVolt góré, amelyiknek a tetejét hullámpala borította.

gore2.jpg

gore3.jpgA másikat kidekorálták hullámos oldaldeszkával, és gyerekjáték tárolónak használták.

gore4.jpgA harmadikat tűzifa tárolásra használták, és hullámpala kerítés csatlakozott hozzá. Legalább léckerítés között lett volna.

gore5.jpgLáttam paprikafüzéreket tornácon száradni, de a közelben górénak nyoma sem volt. Végül a szomszéd faluban találtam szabadon álló górét.

gore6.jpg

gore7.jpgIgazság az, hogy ebben sem volt kukorica, és az oldalán sem volt paprika, de legalább egy normális góré volt.

gore8.jpgA háznál még egy dísznek használt kerekes kutat is fényképeztem, ráadásként.

Góré: A falvakban a kukoricát tárolják górékban. A legáltalánosabban elterjedt gazdasági tároló építmény. Ezek favázasak, léces oldalúak vagy sövényfonásúak, hogy szellőzzön a benne tárolt tengeri. Ugyanakkor a lécet úgy erősítik fel, hogy a kukoricacső ki ne essen, de a madár se tudjon berepülni. A górét sokszor 1,2 - 2 méter magasra emelték meg, alá disznó-, tyúk- vagy liba ólat helyeztek, hogy a lepergő szem ne menjen kárba. A góré mai szóhasználatban főnököt is jelent. Forrás: http://www.nyest.hu/hirek/ket-gore

Ráadás Budapesten

Baranyában két napot kutakodtam, hogy góréra leljek. Budapesten megyek a Király utcán felfelé, és mit látok? Egy „főgóré” feliratot! Ezen elmosolyodtam magam, és lőttem két képet róla. Látjátok? Budapesten is van góré! Főgóré, és keresni sem kell.

fogore1.JPG

fogore2.JPG

Szerző: MULTMENTO  2013.10.28. 06:03 2 komment

Címkék: fa épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr85590978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2013.10.28. 10:47:20

Milyen megszokott volt gyerekkorunkban! Nagyon hasznos építmény.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2013.10.28. 19:17:34

Lehet, hogy valami szegény-emberek-lakta kicsi faluban, ahol tartanak még állatot, találtál volna. Ámbár amennyire elkényelmesedett az ember (a falusi is) egyszerűbb mindent készen megvenni, Nem kell vetni-kapálni-morzsolni-darálni… Megveszed és az állat elé szóród. Kész.
Erről szól ma az élet.
süti beállítások módosítása