Úgy látszik, a vadászat ősi ösztöne a férfiakban benne lakozik. Egy adagnyi vadászszenvedély belém is szorult. Szerencsémre az én vadászatom nem véres állatáldozattal jár. Igen magas folyadékveszteséggel járt nálam, mert pont a hőségriadó délelőttjén indultam neki az Andrássy út aszfaltjának, hogy levadásszam az utca összes griffmadarát. Én úgy gondolom, hogy sikerült, mert elég alaposan átnéztem az utca összes házának homlokzatát a földszinttől a tetőig.  Amennyiben még sem sikerült volna, kommentben kérem megadni. Melyik az griffmadár, amelyik elbújt az én fényképezőgépem elől?

Azt gondoltam, hogy a gazdag griffmadár zsákmány vár rám. Az út kezdetének mindkét oldalának griffmadarak vannak.

BAJCSY_ANDR1.JPG

A páros oldalon a sarki épület tetején kettő griffmadár is látható. Vannak nézőpontok, amikor úgy látszik, mintha Hermes éppen pórázon vezetné őket.

az-andrassy-ut-es-bajcsy-zs-utca-sarka-1875.jpg

1882-től áll az Andrássy út elején a Fonciére-palota. Nevét a francia Fonciére biztosítóról kapta. Az épületet Feszty Adolf tervei szerint épült, Hermész szobra pedig Szász Gyula műalkotása. Hermész fölött felfedezhető az ekkor még meglévő hatalmas kupola az épület tetején. Viszont nagyon nem felfedezhető a kicsit később megépített csodaszép Földalatti lejáró! Cserébe viszont van itt meseszép kandeláber, lovaskocsi, fiatal fák az út mindét oldalán, lovaskocsik és a minden körülmények között valamely fejfedőt viselő gyalogosok!

Hermész egyébként másod, vagy harmad-állásban a tolvajok védelmezője. Ő egy biztosító székház tetején... Hát... Forrás: http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/hatodik-kerulet-terezvaros/item/andrassy-ut-2-1870-1880-6-kerulet

BAJCSY_ANDR3.JPG

BAJCSY_ANDR2.JPG

BAJCSY_ANDR4.JPG

A páratlan oldalon a sarokház utáninak bejáratán négyet is láthatunk. Sokszor jártam az épületben, mert az egykor itt működött postamúzeum egykori előadótermében informatikai előadásokat látogattam.

BAJCSY_ANDR6.JPG

BAJCSY_ANDR7.JPG

Az Andrássy út 3. számú telekre 1886-ban Czigler Győző tervei alapján készült el az eklektikus palota. A ház tulajdonosa Saxlehner András, a sasadi hévízforrások tulajdonosa a Hunyadi János néven világhírűvé vált keserűvíz forgalmazója és felesége, az operaénekes Saxlehner Emma volt.

BAJCSY_ANDR8.JPG

A Hunyadi keserűvizet 1862-ben fedezték fel a mai XI. kerületben. Az egyik telektulajdonos kutat ásatott, de a feltörő víz azonban keserű volt, így felajánlotta Saxlehnernek a gyógyvíz értékesítését.

A palotában a család lakosztálya, az irodák és bérlakások voltak. A lépcsőházat Lotz Károly freskói díszítik. A festmények a gyógyvízfogyasztást és a fürdőzést népszerűsítik. A boltozaton és a harmadik emeleten a négy évszak képei láthatók. Az üvegablakok Róth Miksa munkáját dicsérik. A faragott famennyezet, stukkók, selyemtapéták és velencei csillárok elbűvölő látványt nyújtanak.

Forrás: http://lasdbudapestet.blogspot.hu/2012/01/saxlehner-palota.html

BAJCSY_ANDR9.JPG

Ajánlatok: http://budapestcity.org/03-muemlekek/06/Postamuzeum/index-hu.htm ; http://elismondom.wordpress.com/2012/07/27/saxlehner-palota-es-postamuzeum-budapesten/ ; http://budapestcity.org/03-muemlekek/06/Postamuzeum/index-hu.htm

Az úton a jó kezdet után csalódnunk kell, mert a griffmadarak eltűnnek a házak homlokzatáról. Lehet, hogy csak tőlem féltek. Mindenesetre sok szép egyéb díszítőelemet, oroszlánt, madarat, virágot, embereket lehet látni a homlokzatokon. A harmadik és utolsó ház – amelyiken griffmadár van -, az Andrássy úton a Bajza utcai sarkon található.

BAJCSY_ANDR10.JPG

Andrássy út 102, Kétemeletes, neoreneszánsz sarok-lakóház, az első és második emelet közötti osztópárkányon ornamentális frízzel, melynek közepét Lotz Károly freskója díszíti.

BAJCSY_ANDR11.JPG

A telek első ismert tulajdonosa, Hüber Antal 1877-ben azzal a feltétellel vásárolja meg az ingatlant a Fővárosi Közmunkák Tanácsától, hogy köteles a meglévő épületeket elbontani, és 1880. augusztus 1-jéig  helyette a FKT szabályozási terve szerint előírt épületet emelni. 1883. június 26-tól új tulajdonosa Fischere Zsigmond és Sonnenberg Imre, akik még ez évben lakóház tervezésével bízzák meg Schmahl Henrik építészt. Egyetlen kikötés az volt, hogy az épületnek a Bajza utca felől is előkertesnek kell lennie illetve, hogy "a lépcsők karfáit úgy kell kialakítani, hogy azon a csúszkálás meg legyen akadályozva". Forrás: http://www.budapestem.hu/budapest/epulet_tortenet/andrassy_ut_102/

BAJCSY_ANDR12.JPG

A griffmadárról:

A griff, mint szimbólum fellelhető az egyetemes és a magyar kultúrában egyaránt.     A sas és az oroszlán keveréke, az égi és földi állatok királyának egyesülése. Ily módon az Ég és Föld egységét, ugyanakkor az emberi és isteni természet egyesülését is jelenti. Mindkét állat Nap-jelleggel bír, a griff tehát ennek megkettőződése. Más magyarázatok szerint a sas a levegőt, az oroszlán a tűz elemeket kapcsolja össze. A keresztény kultúrkörben a Mennyország kincsőrző madarai, az üdvözülés útjának, vagy az Életfának szimbolikus őrei. Gyakori jelkép a középkori heraldikában, általában uralkodói, vagy főnemesi szimbólum. Egyesek szerint az éberség és a bosszú jelképe. A magyar kultúrában évezredek óta jelen van, Nagy Olga szerint egy ősi isten. Archaikus vonásait fellelhetjük népmeséinkben. Legismertebb ilyen mesénk a Fehérlófia, mely az ősi táltos-misztériumok maradványa. A cserbenhagyott főhős, miután segít a griff fiókáin, az jutalmul szorongatott helyzetéből kimenti, felviszi az Alvilágból. Hét éjen át (más változatban 12) repülnek, míg feljutnak a Felvilágba. Az élelem a repülés közben elfogy, s Fehérlófia maga testéből ad neki (egyes változatok szerint teljesen elnyeli őt) majd mikor a griff ezt észreveszi, kiokádja. Újjászületve a hős megifjodik, meghétszereződik ereje. A 7 ég és az Életfa rétegeit szimbolizálja a mese 7 napja, a szétdarabolás pedig a magyar táltos (sámán) újjászületés beavatása. Más meséinkben bölcs jósmadár, kinek tollát csak az okos deák szerezheti meg.

Forrás: http://www.aranygriff.ro/?page_id=37

BAJCSY_ANDR13.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.08.02. 06:31 komment

Címkék: fém épület emléktábla sarokház szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr116525015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása