A Városligeti fasor egykori villaépületének a falán találtam Rónai Mihály András emléktábláját. Hamar le is fényképeztem, aztán össze is állítottam egy sorozatot az egykori lakóházáról.

Ronai_mihaly_a2.JPG

Ronai_mihaly_a3.JPG

Ronai_mihaly_a4.JPG

Ronai_mihaly_a5.JPG

A rövid életrajzát nem volt nehéz megtalálni.

Ronai_Mihaly_a1.jpg„Rónai Mihály András  (1913. március 14 - 1992 február 22) költő, műfordító, publicista. Rónai Mihály író fia. Szegeden 1934-ben végzett jogot és részben bölcsészetet. 1930 óta újságíró. 1932-39 között a Pesti napló munkatársa és 1935-37-ben párizsi tudósítója, ugyanekkor a Népszava cikkírója volt. 1938-39-ben emigránsként élt Párizsban. Hazatérése után 1940-44 között munkaszolgálatos volt. A háború után a Haladás, a Képes Figyelő és más lapok munkatársa, 1948-ban a Szivárvány felelős szerkesztője volt. 1957-ben a Magyar Nemzet főmunkatársa, 1958-ban a Magyar Szemle főszerkesztője, 1959-ben szerkesztésében indult meg a Magyarok Világszövetségének lapja, a Magyar Hírek, melynek helyettes főszerkesztője; majd szerkesztő bizottsági tagja; 1957 óta a Népszabadság állandó cikkírója és a Rádió állandó előadója. Munkásságának hangsúlyát eredeti és erősen intellektuális költészetéről már a 30-as évektől mindinkább a publicisztikára helyezte át. 1997-ben a Művelődési Minisztérium "Nyolc évszázad olasz költészete" második, bővített kiadásáért a könyvtárosok szavazata alapján Fitz díjjal tüntette ki.” Forrás: http://web.axelero.hu/psycho/magyar/Tarlat04.html

A műveiből, főleg a verseiből szerettem volna többet elolvasni. A neten egyetlen versének szövegét sem találtam meg. Aztán addig kerestem, míg az egyik netes antikvárium kínálatában megtaláltam a „Két háború közt” címmel 1937-ben kiadott verseskötetét. A kötettel nagy szerencsém volt, mert dedikált kötet. Így egy leves áráért egy olyan verseskötetet kaptam melyet a szerzője ajánlással látott el 1941-ben.

Ronai_mihaly_ded7.JPG

Ronai_mihaly_ded8.JPG

Ebből a verseskötetből hoztam néhány nekem tetsző versét.

Ronai_mihaly_ded9.JPG

Ronai_mihaly_ded10.JPG

Ronai_mihaly_ded11.JPG

Olvashatóan benne van, hogy Demiány Évának ajánlotta. Meg kell hagyni, hogy elég újszerű állapotban van a könyv, nem sokat forgatta. Demiány Éváról tudni lehet, hogy a negyvenes években szavalóesteken szerepelt. Itt van rögtön egy meghívó, az egyik szavalóestjére.

Ronai_mihaly_ded6.JPGMeghívó forrása: http://axioart.com/tetel/meghivo-vajda-janos-tarsasag-meghivoja-szerb-antalnak-cimezv_793908

Érdekességként Radnóti Miklós naplójából - 1941 január 23.- dátummal egy bejegyzés Évával kapcsolatban: ’Este Demiány Éva szavaló-estjén. Tönkretette a Himnusz a békéhez-t. "Lehelld be zúzos fáidat meleggel" helyett "hideggel" -t mond s különben is hamis volt az egész! Nagyon szomorú és dühös vagyok! Ezért kimenni az utcára? Ezért kellett elkésnem Engel Ivánéktól? 11 után érünk hozzájuk, Gombosi Gyuri, Jutka, Gyuszi és Kati nálunk. A Majláth - házban még nem jártam eddig, rokonszenves. Ilse meglepően szépen dolgozik. Rögeszmés festő, de érdekes. Iván Mozart leveleket olvas fel egy monográfiából, tréfás levelek és Iván gyermeki örömmel közli. „(Radnóti Miklós: Napló) Forrás: http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=9176&step=2&page=75&bw=1

Szerző: MULTMENTO  2014.09.20. 06:58 3 komment

Címkék: könyv papír épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr546673721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.09.20. 08:26:13

Csillagos, sőt 2 csillagos ötös ! Pompás poszt, sosem-hallott költő - csodálatos versek...Megpróbálom megkérdezni a könyvtárban, van-e náluk valami tőle. (Bár nincs hozzá túl sok reményem.) Kíváncsi lennék a többi versére is, de egy tény, ezt a hármat "jól be/kiválogattad"!Hab a tortán a meghívó és a hozzá csatolt napló-részlet !
Grataula !!!
(Ennyi dicséret után csak halk megjegyzés: kár a házért...)

iovialis 2014.09.22. 09:02:52

A posztnak szomorú aktualitást ad, hogy a költő özvegye (a szintén nem mindennapi személyiség!) Rónai Marianne idén nyáron hunyt el, ő lakott itt. Remélem, a közös hagyaték a legjobb kezekben van...

MULTMENTO 2014.09.22. 09:25:55

@iovialis: Köszönöm az információt. A költő özvegyéről is biztosan fogok még írni. Júniusban a blogon idéztem is Rónai Marianne-től, amikor az édesapjáról írtam.
süti beállítások módosítása