A Ráday utcai antikváriumban ráleltem egy német nyelvű Budapesten kiadott általános iskolás olvasókönyvre 1941-ből. Nagyon tudok az ilyennek örülni. Tudtam, hogy feleségem – akinek a magyarországi német nyelvű oktatás a szívügye -, nagy hasznát fogja majd venni ennek.  Gyorsan át is adtam neki szerzeményem, aki valóban nagyon megörült ennek a kortörténeti dokumentumnak.

damjanich_tk001.jpg

Nem mindennap találok egy olyan tankönyvet, melyet egyetlen iskolában használtak tankönyvnek, sőt hetven éve már az iskola sem létezik.

damjanich_tk003.jpg

Az iskola, ahol tankönyvként használták a „Herausgeber Reichsdeutsche Schule Budapest”.Az iskoláról a neten is sokat lehet olvasni. Tíz évvel ezelőtt egy dokumentumfilm is megjelent az iskola történetéről, és annak híres tanárairól, diákjairól. A 2004-es Magyar Filmszemle dokumentumfilm-nagydíjának és a legjobb operatőrnek járó díj nyertese lett a film.  Az alábbiakban a filmről, és az iskoláról írt cikkekből idézek.A színes fotókat az idei évben készítettem az iskola jelenlegi állapotáról.

Birodalmi_most1.JPG

„A Német Birodalmi Iskolát 1908-ban alapították Budapesten dolgozó német, osztrák és cseh diplomaták és kereskedők gyerekei részére. A tizenkét osztályos, koedukált iskola előbb a Kálmán utcában, majd a Damjanich utcában működött. Az első világháború után, a monarchia felbomlását követően magyar gyerekek is beiratkozhattak. Ekkor kerültek az iskolába a pesti zsidó nagypolgárság gyerekei.

Birodalmi_most3.JPG

A Birodalmi Iskolában az oktatás nagyon magas színvonalon, német nyelven folyt, de emellett a diákok tanultak magyart, angolt, franciát és latint is. A tanárok egy része még a weimari Németország demokratikus szellemiségét hozta magával, más része, a 30-as években épp a hitlerizmus elől menekülve kérte külföldi iskolába helyezését. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy a hitleri Németország távoli végvárában liberális, anti-náci szellem uralkodott.

Birodalmi_most2.JPG

A magyarországi zsidótörvények után a zsidó vallásúaknak el kellett hagyniuk az iskolát, de a kikeresztelkedettek bent maradhattak. 1943-tól, a "totális háború" kezdetétől a fiatal tanárokat és az érettségiző német fiúkat behívták a német hadseregbe. 1944-ben, a nyilasok hatalomra jutása után a zsidó származású diákokat a Német Birodalmi Iskola a pincében bújtatta.” Forrás: http://www.port.hu/a_birodalom_iskolaja/pls/w/films.film_page?i_film_id=60708

Birodalmi_most4.JPG

„Horogkereszt volt az iskola homlokzatán, de a diákság fele-harmada jómódú pesti zsidó családokból származott, akiket később a pincékben bújtattak - Papp Gábor Zsigmond első dokumentumfilmes fődíját a 35. Magyar Filmszemlén a '44 előtt Budapesten működő német birodalmi iskola ábrázolásáért kapta. Többek között ide járt Szentágothai János, Karinthy Ferenc, Gimes Miklós, Rényi Péter, Székely Éva és Darvas Iván. A rendezővel beszélgetett az Index.” Forrás: http://index.hu/kultur/fszemle2004/0205pap/

a0_6.gif"Kisebbik fiam a Damjanich utcai Reichsdeutsche Schuléba jár. Most fejezték be az évet sportünnepéllyel egybekötött kirándulás keretében, ahonnan nagy diadallal jött haza, díszesen kiállított oklevelet lobogtatva. A pedagógiában száz gáncsnál, kifogásnál és szidásnál hasznosabb és termékenyebb egy kedvező pillanatban alkalmazott dicséret és elismerés, még ha tudatosan túlzott is. A pesti német iskolában ebben nincs hiány. Valahogy azt érzi az ember, hogy ez az iskola örül a növendékeinek, szereti őket." - így írt Karinthy Frigyes a német birodalmi iskoláról.

 "Mein kleinerer Sohn geht zur Reichsdeutschen Schule in der Damjanich Straße. Das Schuljahr wurde jetzt mit einem Ausflug mit Sportfest abgeschlossen, von dem er triumphierend, eine geschmückte Urkunde schwenkend nach Hause kam. In der Pädagogik ist ein Lob oder eine Anerkennung, die in einem günstigen Augenblick ausgedrückt wird, nützlicher und produktiver als hundert Tadel, Kritiken oder Schelten, auch wenn das Lob bewusst übertrieben ist. In der Pester deutschen Schule mangelt es nicht dran. Irgendwie hat man da das Gefühl, dass sich diese Schule über ihre Schüler freut, sie liebt." - so schrieb Frigyes Karinthy über die Reichsdeutsche Schule. Forrás : http://mult-kor.hu/cikk.php?id=955

damjanich_tk002.jpgA könyvet az iskolától nem messze a Fébé nyomdában a Damjanich u. 28/B-ban készítették. Érdekes, hogy a könyvben több helyen a tulajdonosának pecsétje, és Exlibrise is megtalálható. Biztos, hogy nem az első tulajdonosa volt, mert ő pont 1941-ben született, amikor a könyvet kiadták. A netről az is kiderült, hogy tulajdonosa egy éve hunyt el. Információk forrásai: http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/mellszobor_batizi_andrasnak/print , http://www.parokia.hu/lap/raday28/hir/mutat/4925/

A könyvből néhány oldalnyi információt bescanneltem, hogy lássátok Budapest nevezetességeiről mit is tanítottak a birodalmi iskolában.

damjanich_tk004.jpg

damjanich_tk005.jpgdamjanich_tk006.jpg

damjanich_tk008.jpgdamjanich_tk009.jpgdamjanich_tk007.jpg

Akinek kedve, és ideje van – még nem látta – tudom ajánlani az iskoláról készült díjnyertes dokumentumfilmet. Én láttam.

Birodalmi_most5.JPG

Birodalmi_most6.JPG

Birodalmi_most7.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.09.27. 06:01 2 komment

Címkék: könyv épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr856695689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.09.27. 15:25:07

Ez akkor most 2 épület ? A fehér, jobban karbantartottat használják ? mert a sárga kapuján valami vaspántot látok. És mi van most ezekben az épületekben ? A táblákon lévő szöveget nem tudom elolvasni.
A Teleki téri leírás (sajnos, de való) ráillik a pécsi ócska-piacra is, hiába múlt el azóta több évtized. És biztos Bp-en is van még ma is hasonló, ahol a „Leute mit wenig geld kaufen,…was sie brauchen” .
(A filmet – amit gondolom be akartál illeszteni – én nem tudom megnézni, csak egy fehér kockát látok.)

MULTMENTO 2014.09.28. 19:39:44

@aranyosfodorka: A cím szerint a jobb állapotú volt a Birodalmi iskola. A nyolcvanas-kilencvenes években mindkettő épületet a dekoratőr iskola használta, mely a film szerint az egykori iskola épületeiben működött.
Nálam a beágyazott videó működik, és a teljes dokumentum film megnézhető.
süti beállítások módosítása