Tíz éve történt, hogy nagyobbik lányom vívni akart. A gyerekeink kívánságát tisztelni, és megvalósulását segíteni kell. Így tettem én is, és kerestem a környékünkön vívóiskolát. Akkor ajánlották a Honvéd sportegyesület Dózsa György úti vívótermét. Én el is vittem a gyereket. A gyerekcsoportba fel is vették. Aztán? Négy alkalommal volt hajlandó edzeni, és a vívás iránti szerelme elmúlt.

dozsa_zsinag_vivo1.JPG

Én, aki csak kísérő voltam, akkor szerettem bele a vívóterem épületébe. Igazán különleges épület. Kívülről, mintha az elmúlt száz évvel ezelőtti funkciója lenne, belül a magyar vívósport egyik szentélye.

Érdekes a története: A Dózsa György úti zsinagóga Budapest XIII. kerületében álló zsinagóga. Az eredetileg zsinagógának szánt épületet ma a Budapesti Honvéd vívóteremként használja, a hitélet a korábban kultúrteremnek szánt kisebb épületbe szorult vissza.

dozsa_zsinag_vivo2.JPG

A zsinagóga Észak-Pest zsidóságának kiszolgálására épült meg a lipótvárosi zsinagóga tervének kudarcba fulladása után az akkori Aréna (ma: Dózsa György) út mellett. A telek a korábbi zsidó temetővel szemben, az út másik oldalán terült el, és 1907. február 27-én vásárolták meg. Az építkezés Baumhorn Lipót tervei alapján még ebben az évben megindult, és a zsinagóga 1909-ben készült el. Dr. Hevesi Simon és Wilheim Joachim avatta fel az imaházat.

dozsa_zsinag_vivo3.JPG

A második világháború végén, 1944-45 során gyűjtőtábornak használták, majd a harcok elmúltával ismét imaház működött itt. Az emigráció hatására lecsökkent zsidó közösség azonban már a negyvenes évek végére az egykori kultúrterembe szorult, a zsinagógát raktárnak használták.

dozsa_zsinag_vivo4.JPG

Az épületet 1984-ben a Budapesti Honvéd kapta meg; felújítást és átépítést követően box- és vívószakosztálya rendezkedett itt be.

dozsa_zsinag_vivo5.JPG

A zsinagóga épülete középen négyzet alakú centrális térből, előcsarnokból és szentélyből áll. A központi teret kör alakú kupola fedi. Az összesen 800 férőhely közül 406 a földszinten, a többi az emeleten kapott helyet. A belső falakat sárga, kék, vörös és barna színű geometrikus motívumok díszítették.

dozsa_zsinag_vivo6.JPG

Miután a Honvéd átvette az épületet, azt renoválták, valamint belül át is építették. A Benczúr László tervei alapján kivitelezett átépítés során két új födémet építettek be, amivel az edzéshez három szintet biztosítottak. A födémzet tervezése során ügyeltek rá, hogy az új elemek az épület régi elemeinek sérülése nélkül elbonthatók legyenek. A felújítás során a régi színeket használva díszítették a belső teret, azonban csak geometrikus formákkal, az eredeti szent szimbólumokat nem állították helyre. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3zsa_Gy%C3%B6rgy_%C3%BAti_zsinag%C3%B3ga

Szerző: MULTMENTO  2014.10.25. 06:29 1 komment

Címkék: épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr46778951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.10.25. 08:35:40

hg.hu/cikkek/varos/12707-vivoterem-lett-a-hajdani-zsinagogabol
ezen a címen belső képek is láthatók. Valóban gyönyörű lehetett, és viszonylag sok meg is maradt belőle - legalábbis ahhoz képest, ahogy sok más zsinagóga végezte... Kár, hogy a talajvíz felszivárgását nem szüntetik meg, látszik kívülről és nem csak csúfítja az épületet, hanem tönkre is teszi előbb-utóbb.
süti beállítások módosítása