Azt mondják többen, hogy felejtek. Biztosan így van ez, ha elfelejtem azt a bevásárolnivalót, amelyről előző nap megállapodtunk. Óvodáskorom egyik mindenszentek estéjére mégis nagyon jól emlékszem. A gyerek játszópajtásaim mesélték, hogy este a család a temetőbe fog menni és gyertyákat gyújtanak. Feri, a nálam két évvel idősebb fiú szerint mindenképpen el kell menni, mert akkor a legszebb a temető.

Otthon édesanyámékat noszogattam, hogy este menjünk el temetőbe, és gyújtsunk gyertyákat. Édesanyám mondta, hogy a falu temetőjébe mi nem megyünk, mert a mi halottaink nagyon távoli temetőben nyugszanak. Akkor tudtam meg, hogy az én nagyapám egy orosz hadifogolytáborban tűnt el. A déd és ükszülőim sírja Baranya megye több falujában szétszórva található. Nem egy lokálpatrióta fajta a mi családunk. Végül mégis csak elmentünk este a temetőbe, és a temető közepén álló kereszt alatt gyújtottunk gyertyákat. Nagyon meghitt esti séta volt. Sokan voltak a temetőben, mindenki csendben gyújtotta meg a sírokon az emlékezés gyertyáit és mécseseit. Én is csendben meggyújtottam a temetőbe vitt gyertyát. Imádkozni akkor még nem sokat tudtam, így aztán Nagyapámra gondoltam, és arra, hogy odafentről lássa meg az én kicsiny gyertyácskámat, amit őérte gyújtottam.

Szeretteim sírja egyre csak gyarapszik, ugyanúgy, ahogy a temetők száma és szétszórtsága, amit ezen a napon végig kellene látogatni. A mai nap néhány temetői fotóval gondolok azokra, akiknek sírjukon mécsest ma nem gyújthatok.

mindenszentek1.JPG

mindenszentek2.JPG

mindenszentek3.JPG

mindenszentek4.JPG

mindenszentek5.JPG

mindenszentek6.JPG

mindenszentek7.JPG

mindenszentek8.JPG

mindenszentek9.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.11.01. 05:21 2 komment

Címkék: temető szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr216830267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.11.01. 08:41:06

Kár, hogy a színes sváb temetőkről csak egy fotót tettél be !
Ha nem kötelező jellegű a temetőjárás, akkor én is szívesen bóklászom bennük...
És bár rendesen fel vannak virágozva halottak napja környékén, mégis, az elhagyatottakat valamiért jobb szeretem.
Ugyanis az (=elhagyatottság) illik a halottakhoz. Emléküket - szerintem - nem a sírjuknál kell ápolni. Ha nincsenek bent a szívedben, akkor hiába viszel kazalnyi virágot a sírjukra az év egyetlen napján.

MULTMENTO 2014.11.02. 18:39:57

@aranyosfodorka: valóban a színes sváb temetők érdekesek, de a legnagyobban, amit színesnek ismertem már egyre kevesebb a színes fejfa. Az újak már formára sem idézik a régieket. Én is úgy vagyok a temetőjárással, hogy szívesebben megyek, ha nem kötelező. Idén is, csak véletlen, hogy a kötelező napján mentünk, de megfogadtam, hogy soha többé még egyszer. A nagy forgalom az utakon. No meg a parkolóhely a temetőnél.
süti beállítások módosítása