Az elmúlt hónap végén volt eső bőven. Nem sok fényképet készítettem útközben, pedig fotótémát láttam sokat az esőben. A kis kompakt gépemmel nem lehet túl jó képeket készítni, főleg rossz fényviszonyok között.

jomadarak1.JPGEnnél a képnél pont buszra vártam, amikor láttam, hogy a megállóval szemben az esőben egy teherautóról épp tűzifát rakodnak, és hordják a sétáló utcában álló házba. Évtizedek óta nem láttam szenes kosaras rakodást, főleg nem esőben. Sajnos csak ezt az egy képet sikerült készítenem a huszonegyedik századi szenesemberekről. 

jomadarak2.JPG

A Lehel piacra menet esőben a Kassák Lajos parki játszótér mellett elhaladva vettem észre, hogy a parkba állandó madárvendégek költöztek. Rozsdamentes acél oszlopokon ülnek az esőben. Közelebb mentem hozzájuk, és néztem, ahogy az esőcseppek gyöngyöket formálva még szebbé teszik ezt a szoborcsoportot. Készítettem néhány képet. Meg kell hagynom, hogy ott valóságban az esőben állva sokkal szebbnek láttam őket, mint most a képeket visszanézve.

jomadarak3.JPG

A madarak alkotója Minya Mária. A szoborcsoportot az idei ősszel adták át. Forrás: https://www.kozterkep.hu/~/24067/Madarak_Budapest_2014.html

jomadarak4.JPG

Minya Mária (Békés, 1946. november 6.) Munkácsy Mihály díjas keramikusművész.

Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskola kerámia szakán érettségizett. A Magyar Iparművészeti Főiskola (ma MOME) szilikát tanszékén diplomázott 1970-ben. 1970-től a Gránit Csiszolókorong és Kőedénygyár tervező iparművésze, 1982 és 1986 között a cég művészeti vezetője. 1986-tól a MIF (MOME) Szilikátipari Formatervező Stúdióját vezette. 1984-től a szilikát tanszék docense, 1993 és 1997 között a porcelán szak vezetője volt. Jelenleg saját műtermében dolgozik.

jomadarak5.JPG

Munkásságát a kerámia-ipari kis és nagyszériás tárgytervezés, építészethez kapcsolódó burkolati plasztikák, és autonóm művek egyaránt jellemzik. 2001-től 2007-ig a romhányi Korall Kerámiának is tervezett. 1973-ban a siklósi, 1975-ben a vilniusi, 1978, ’79, ’80, ’89 és ’92-ben a kecskeméti, 1999, 2001 a hódmezővásárhelyi Nemzetközi Kerámia Szimpózionokon vett részt. 1994-ben az indiai Goa nemzetközi kerámia szimpóziumján, 2007 és 2009-ben a Hódmezővásárhelyi Nemzetközi Művésztelepen vett részt. Tanulmányutakat tett Egyiptomban, Indiában, az Egyesült Államokban és Európa több országában is. A MKISZ-MKT, a Művészeti Alap (MAOE) a Magyar Designer Céh, a KIPE 13 alapító és elnökségi tagja, valamint a Szilikátipari Tudományos Egyesület tagja. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Minya_M%C3%A1ria 

jomadarak6.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.11.05. 06:22 Szólj hozzá!

Címkék: játék fém épület kerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr86832839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása