A Dózsa György útról már hoztam több épületet és emléktáblát. Ezt az épület most nem szépségéért, és nem is emléktáblája miatt fényképeztem le. Az épület homlokzatán van egy színes Budapest címer. A Budapest címeren van griffmadár, így begyűjtöttem a többi griffmadaras házképemhez, jól megférnek együtt a winchesteremen.

Dozsa_griff2.JPG

A Budapest címerről érdemes tudni az alábbiakat.

A főváros gótikus, vörös színű címerpajzsát a Dunát jelképező ezüst (fehér) színű, hullámos szalag (pólya) választja ketté. A pajzs felső mezejében Pestet jelképező egytornyú, egykapus, arany (sárga) színű, az alsó mezejében Budát és Óbudát jelképező háromtornyú, kétkapus, arany színű vár lebeg. Mindkét vár kapuja nyitott, bejáratának háttere égszínkék. A címerpajzsot jobb oldalról egy arany színű oroszlán, a bal oldaláról egy arany színű griffmadár tartja. A pajzson a magyar Szent Korona nyugszik. 

A címer elemeinek jelentései

A fehér pólya a Dunát jelképezi. A felső, egytornyú várkastély Pest, az alsó, háromtornyú pedig Buda jelképe, Óbudát pedig ennek az alsó várnak a második kapuja jelképezi, Buda címerében csak egy kapu volt rajta. A korona a magyar államiságot jelképezi. A címer tartói közül az oroszlán a Szapolyai/Zápolya János alatti budai, a griff a korábbi pesti címerből jön. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_c%C3%ADmere

Dozsa_griff1.JPG

A ház, amelyik homlokzatát díszíti az előző századfordulón épült. A székesfővárosi kislakásos bérházépítési program részeként. Helyi védettséget élvez. Gondolom valaha díszesebb homlokzata volt. A szocialista időszakban végzett tatarozás során a homlokzat díszeinek nagy része a felújítás áldozata lett. A címer szerencsésen megúszta. 

Szerző: MULTMENTO  2014.11.29. 06:41 komment

Címkék: épület szecessziós épületdíszek

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr356924693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.11.29. 08:37:29

Különös a leírás a címerről. Habár heraldikai ismereteim egyáltalán nincsenek, de legvadabb álmomban nem jutottak volna olyasmik eszembe -a címert nézve- amiket leírtál. Mindenesetre érdekes, megint tanultam valamit.Kösz.
süti beállítások módosítása