A budapesti Lehel utca első épülettömbje az 1-3 sokáig műemléki védelem alatt állt. A háztömb volt Budapest II, Világháború előtt épült leghosszabb és legtöbb lakást tartalmazó háztömbje. Lakni benne biztos nem volt kellemes, hisz mellette volt a Nyugati rendező pályaudvar.Én mégis sajnálom ezt az épülettömböt, mert ezek után már senki sem védi meg attól, hogy ezt is lebontsák, mint a korábban mellette állt hasonló épülettömböt. Az épületet a CYKLOP építőipari RT építette.

cyklop3.JPG

cyklop4.JPG

cyklop5.JPG

A CYKLOPNAK van más kerületekben műemlékileg védett épülete, ilyen a réges- régi autógarázs a hetedik kerület Kertész utcájában. A Kertész utca páros oldalán tornyosuló tömb is Löffler Béla munkája. A szürke, viharvert homlokzaton foghíjas felirat jelzi, hogy ez volt egykor a Cyklop Garage, de sokan bizonyára Főtaxi-garázsként emlékeznek rá. 1924-re építette fel a Cyklop Építő és Ingatlan Rt., s különlegességét nem az utcára néző, barátságtalan lakóház adja, hanem az a többszintes autógarázs és műhelyépület, amelyet az udvar rejt. A húszas évek végére kialakult rámparendszer és a garázs vasbetonvázas, levegős terei szinte változatlan formában láthatók ma is, mi több, ma már műemléki pecsét is védi őket. Ajánlat:http://nol.hu/utazas/20110217-ahogy_meg_sosem_latta-982711  http://belsoseg.blog.hu/2011/06/05/allni_csak_stilusosan

 cyklop1.jpg

A negyedik kerületben az István út 12. szám alatt áll Újpest egyik ismert épülete, a Cyklop-ház. A bérház 1928-ban épült fel, nevét az építkezés kivitelezőjéről, a Cyklop Építő és Ingatlanforgalmi Rt.-ről kapta. A földszinten üzlethelyiségek, az emeleten lakások kerültek kialakításra. Ajánlat: http://ujpestvaros.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=8884:szepuel-ujul-a-cyklop-haz&catid=34:oenkormanyzati-hirek&Itemid=97 

cyklop2.jpg

Szerző: MULTMENTO  2015.02.28. 06:01 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr267226369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.03.01. 09:26:48

Bevallom férfiasan, se egy ilyen házban, se egy hatvanas évek-beli panelben nem szeretnék lakni - holott elképzelhető, hogy ezekben is vannak kedvesen, szépen kialakított lakások. Mégis valahogy "túl sokan" vannak egy házban - és aki ehhez a kezdetektől nem szokott hozzá, annak - gyanítom - kellemesebb környezet egy családi ház....Persze már ha olyan szerencsés, hogy megengedheti magának ezt a luxust.
süti beállítások módosítása