Sokáig bekerítetlenül állt a Nevenincs téren a kutya szobor. Sokszor gondoltam lefényképezni a szobrot, és a körülötte kialakult kis kutyás csoportosulásokat. Itt én többször láttam kutyát sétáltató urakat és hölgyeket megállni, és beszélgetni. Addig gondolkodtam ezen, míg a teret bekerítették, és a kutyásokat is kitiltották a térről. Valójában nem is tér ez, hanem három utca (Izabella, Alsó erdősor, Hutÿra Ferenc) találkozása.  A kutyus tekintete pont a Hutÿra Ferenc utcára tekint, mintha onnét várna valakit. Gondoltam a kutyusnak talán pont Hutÿra Ferenc volt az állatorvosa, és ezért került pont ennek az utcának a kezdetére.  

fool1.JPG

Szepeshelyi Hutÿra Ferenc (Szepeshely-Zsibra, 1860. szeptember 6. – Budapest, 1934. december 20.)[1] magyar állatorvos, orvos, patológus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező (1910), rendes (1921), majd tiszteleti (1934) tagja. A magyarországi állatorvos-tudomány kimagasló jelentőségű, világszerte elismert alakja, az állatorvosi patológia, járványtan, belgyógyászat, immunológia, szerológia és virológia, valamint az igazságügyi állatorvostan terén végzett munkássága egyaránt kiemelkedő. Nevéhez fűződik a korszerű humánorvosi szemlélet és gondolkodásmód meggyökereztetése az állatorvos-tudományban. A budapesti Magyar Királyi Állatorvosi Főiskola megszervezője és három évtizeden keresztül rektora volt. Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hut%C3%BFra_Ferenc

fool2.JPG

Akár így is lehetett volna, de nem ezért került ide ez a kutyus ide, hanem egyszerűen száműzték az ötvenes években. Mondhatni koncepciós per áldozata lett, mert nagyon hasonlított Dr Némethy Károly miniszteri tanácsos Fool nevű kutyájához. Aki nem hiszi, járjon utána!

fool3.JPG

Idézetek a Nevenincs tér neves kutyájáról, és hozzá köthető személyekről:

A legrégibb és a legismertebb önálló kutyaszobor Maugsch Gyula alkotása, és 1938-ban eredetileg a Szilágyi Erzsébet fasorban állították fel. A méretes alkotást a háború után vitték jelenlegi helyére, a néhány évvel ezelőtt bekerített, zsebkendőnyi parkba a VII. kerületben, az Izabella utca és a neves állatorvos, Hutÿra Ferenc nevét viselő utca sarkánál. A források azt is tudni vélik, hogy a szobor modellje Némethy Károly politikus-jogászdoktor Fool névre hallgató dogja volt – ám hogy a főváros miért rendelte meg a szobrot, nem sikerült kiderítenünk.” Forrás: http://hg.hu/cikkek/design/12844-barataink-bronzba-ontve

fool4.JPG

„Dr. Némethy Károly miniszteri tanácsos 1862-ben született Berettyó-Ujfalun. Középiskolai tanulmányait a debreczenii ref. collegiumban, a jogot az ottani jogakadémián végezte, a jogtudományi szigorlatokat a budapesti egyetemen tette le. 1884-ben a belügyminiszteriumba lépett, hol 1889-ben már fogalmazó lett. 1900-ig részint a vármegyei, részint a közjogi osztályban dolgozott, majd az utóbbinak vezetője lett. Ebben az időben a közigazgatási biróságról, a községi és egyéb helynevekről, valamint a nyilvános betegápolás költségeinek fedezéséről szóló törvények megalkotásának munkálataiban nagy része volt. 1900-ban már az újonnan létesített törvényelőkészítő osztály főnöke s mint ilyen: "A községi közigazgatási tanfolyamokról, "Az állami gyermekmenhelyekről, "A közsegélyre szoruló 7 éven felüli gyermekek gondozásáról" és "A közigazgatási eljárás egyszerűsítéséről" szóló törvények megalkotásában vett részt. Tevékenyen működik a különböző közigazgatási kérdéseket tárgyaló enquetteken, az országos községi törzskönyvbizottság és a magyar jogászegylet űlésein, melyeken több becses értekezést tartott. Több jogi és közigazgatási szaklap munkatársa és évek óta főmunkatársa a Magyar Közigazgatásnak; a hivatalos Belügyi Közlönynek pedig - annak megjelenése óta - szerkesztője. A hivatalos pályán tehetségéhez méltó gyorsasággal emelkedett. 1895-ben titkárrá, 1898-ban osztálytanácsossá és 1901-ben már miniszteri tanácsossá neveztetett ki. „ Forrás:http://mek.oszk.hu/09500/09536/html/0005/33.html

fool5.JPG

„Némethy Károly (Berettyóújfalu, 1862. aug. 2. – Bp., 1941. dec. 22.): jogász, a Horthy-korszak ismert közigazgatási politikusa. Tanulmányait Bp.-en végezte, majd 1884- től 1918. nov.-ig a belügymin, szolgálatában állt. 1899-től a kodifikációs osztály vezetője. 1910-ben adminisztratív államtitkárrá nevezték ki. 1895-ben megalapította és 1918-ig szerk. a Belügyi Közlönyt, majd haláláig a Boncza Miklós által alapított Magyar Közigazgatás c. lapot. Pályafutása alatt a hivatalos pilitika szellemében gyakorlati közigazgatási politika és a kodifikáció egyik irányítója és végrehajtója. 1918-ban főrendiházi tag, 1927-től a felsőház tagja volt. – F. m. A közigazgatási bíróságról szóló tőrvény magyarázata (Bp., 1897); A nyilvános betegápolási törvény magyarázata (Bp., 1899); A közigazgatási eljárás egyszerűsítése (Bp., 1903); A közigazgatási hivatalnokok képesítése és a közigazgatási gyakorlati vizsgák (Bp., 1912). – Irod. Fejezetek a közjog és a közigazgatási jog köréből (N. K. emlékkv, szerk. Mártonffy Károly, Bp., 1932); Ravasz László és Tomcsányi Károly: N. K. emlékezete (Bp., 1942).” Forrás: http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC10888/11226.htm

fool6.JPG

Ajánlott blogposzt: http://dunaninnendunantul.blogspot.hu/2015/03/oops-hogy-kerulok-en-ide.html

fool7.JPG

fool8.JPG

Szerző: MULTMENTO  2015.03.28. 06:11 3 komment

Címkék: játék fém emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr557289385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.04.01. 10:57:15

Ez a sztori oly tipikusan magyar, hogy különösebb hozzáfűznivalóm nincs is. Ha "magyar" lennék, szégyellném, de én csak Magyarországon élő vagyok.Az is csak azért, mert már késő elmennem innen.

mickey7 · www.dunaninnendunantul.blogspot.hu 2015.04.03. 16:44:36

Majd egy hetes éjjel-nappali határidős munka miatt csak most sikerült elolvasnom a bejegyzést. Nagyon utána jártál a témának sok új dolgot tudtam meg belőle. Köszönöm a linkelést, utólagos engedelmeddel én is bemásoltam ezt a linket a posztomhoz.
Kellemes hétvégét és Húsvétot kívánok!

MULTMENTO 2015.04.03. 20:22:02

@mickey7: Örömmel vettem, hogy linkelted a posztomat. A határidős munka ismerős, én is ezért ritkítottam a saját posztjaimat.
süti beállítások módosítása