A blogom karbantartásával lelassultam, gondolatban pedig megvannak ám a tervek és az anyagok a szokásom szerinti „SZ” betűs megjelenésekre. Most még egy ideig időhiány miatt csak minden SZOMBATON jelenek meg. Aztán, ha időm, és energiáim engedik, vissza fogok térni a megszokott kerékvágásba.

takacs_haz1.JPG

takacs_haz2.JPG

A mostani szombatra Zsolnay épületkerámiás ház képeit hoztam Nektek. A Váci utca és Duna utca sarkán épült az emeletes bérház. A szakirodalmam szerint tervezője ismeretlen, épült 1900 körül historizáló stílusban. Az emeletes bérház vakolt homlokzatán, az első emelet magasságában három színezett, pirogránit falikép jelzi, hogy ebben a házban működött az előző századfordulótól a harmincas évekig a Zsolnay-gyár budapesti képviselete. A sarkon a Zsolnay-gyár öttornyos kerámiacímere, pajzson. A Váci utcai homlokzaton korongozó férfi, a Duna utcai homlokzaton festő nő látható. Az épületet 2003-ban felújították. A kerámiaplaketteket letisztították és átfestették: az öttornyos Zsolnay-védjegyet élénksárgával, a hátteret kék mázzal befestették, a két plakettet színezték, és fényes lakkal vonták be.

takacs_haz3.JPG

takacs_haz4.JPG

takacs_haz5.JPG

Mattyasovszky Zsolnay Margit visszaemlékezéseiben ezt írja a képviseltről: „Miklós a pécsi gyár képviseletét és lerakatát az Andrássy útról a Váci utca és Duna utca sarkán álló Takács-bérházba telepítette át, és olyan nagyra növelte, hogy az üzlet, a raktárhelyiségek és az irodák elfoglalták a saroképület földszintjét és első emeletét. Itt végezte irodai munkáját, megosztva szobáját az képviselet vezetőjével. Sem itt, sem Pécsett nem engedett írógépet használni, mert udvariatlanságnak minősítette a géppel írt levelet.

takacs_haz6.JPG

 

takacs_haz7.JPG

A pesti tartózkodás fő célja az üzletkötés volt. Ez kizárólag az ő személyéhez főződött, alapja a neves építőművészekkel, az illetékes minisztériumok és állami intézmények, mint a Posta és a MÁV főtisztviselőivel és a nagyobb vidéki városok vezetőivel kiépített kapcsolata volt. Baráti összeköttetéseit megnyerő modorának köszönhette. a Pesten töltött napok alatt sohasem pihent. Estéit a társadalmi összeköttetések ápolása és állandó nyugtalansággal izzó otthona töltötte ki.”

takacs_haz8.JPG

takacs_haz9.JPG

Szerző: MULTMENTO  2015.04.11. 06:57 2 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház zsolnay épületkerámia

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr617344182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.04.11. 19:22:31

Végre ! Végre egy ház, ami szépen fel van újítva, rendben van tartva, megtisztelve ezzel(is) az elődöket. Ilyent szívesen látok !!!

MULTMENTO 2015.04.12. 20:34:09

@aranyosfodorka: A megjelenési tervben ez az épület szépségével, felújítottságával, és rendben tartásával az üdítő kivétel. Mostantól, ha ilyen szép épületet sokáig nem láthatsz, de ezután minden SZ betűs napon olvashatsz.
süti beállítások módosítása