makuszi1.JPG

A Lövölde tér VII. kerületi oldala sokáig elhanyagoltabb, mint a szomszéd kerületé. Mostában azonban megújult ez az oldal is. A „hajléktalanszállós” oldal parkját is kicsinosították, és éjszakára bezárják. A Rottenbiller utca tér házsorának a portáljai is megújultak. Az új vakolat alól a tél előhozott egy régi feliratot, amely szerint ott friss gyümölcs is kapható volt a KÖZÉRT-ben. Én ezen a feliraton jót derülök, mert jól ismertem én ezt a feliratot a hatvanas és hetvenes évekből, de a közértben friss gyümölcs nagyon ritkán volt kapható. Nem is erről akartam én e ház kapcsán beszélni, hanem a rajta látható emléktábláról, mert én sokat láttam, de a környéken lakóktól sem tudtam meg, hogy ki volt Makuszi Dezső. Aztán az internetnek hála, csak sikerült kideríteni, hogy a ház házmestere volt a II. világháború alatt.

makuszi2.JPG

 

makuszi3.JPG

Házmester, lassan kihalt szakmának nevezhető, mert egyre kevesebb található, és nem egy kapós szakma, mint ötven évvel ezelőtt. Házmesternek lenni jó volt még negyven évvel ezelőtt is, mert a lakáshiány idején szolgálati lakás járt a házmesternek. Magas fizetés ugyan nem járt a foglalkozáshoz, de a borravalós szakmák közé tartozott. Még én is dugtam egy bélást az egyik házmester kezébe, amikor mozi után a barátnőmet hazakísértem, és a házmestert fel kellett csengetni, hogy a barátnőm hazajusson. Ha mostanában szobrot kellene egy házmesterről állítani, biztos, úgy ábrázolnám, hogy az egyik kezében kulcs, másik kezét, pedig a borravalóért nyújtja. Bár az egyik barátom a házmesterükre mindig csak úgy emlékszik, hogy szőnyegporoló volt a kezében, de nem azért, hogy a poros szőnyegeket ütlegelje, hanem azzal kergette a ház csibész kölykeit. Lassan teleírom a képernyőt, aztán még mindig nem tudjátok, hogy ki volt Makuszi Dezső. Röviden Makuszi Dezső volt az a házmester, aki dr. George Katz édesanyját a nyilasok és nácik elől bújtatta. Akit részletesebben érdekel, a hivatkozott linkeken kiderül, miért is került a ház falára az emléktábla.

makuszi4.JPG

„Ez dr. George Katz magyar származású külföldi állampolgár kezdeményezésére jött létre. Az volt a kívánsága, hogy a felajánlott összeg nagyobb hányadát erzsébetvárosi szegény gyerekek élelmezésére fordítsák, de ugyanakkor feltételként szabta olyan foglalkozások szervezését is, amelyek segítséget nyújtanak a tanulásukban. Ennek érdekében az Alapítvány megkereste az erzsébetvárosi általános iskolák igazgatóit és gyermekvédelmi felelőseit. Segítségükkel évekig több tucat hátrányos helyzetű kisiskolás napi háromszori étkezését fizette elő. Tanórán kívüli foglalkozások megszervezését is vállalta, amelyek elsősorban az Erzsébetvárosi Közösségi Házban zajlottak le. Ez a későbbi években kibővült egyéni és kiscsoportos korrepetálásokkal. Nyaranta a Klauzál téri ún. kulcsos programokkal (az elnevezés olyan dolgozó szülők gyerekeit jelenti, akik lakáskulccsal a nyakukban, felügyelet nélkül bolyonganak az utcán) gyermeksegélyezéssel, tehetségtámogatással és - kutatással. Az említett adományozás terhére került sor Makuszi Dezső, egykori házmester emlékére a Lövölde tér 7. számú lakóház falán emelt tábla avatására, aki hosszú hetekig sikeresen bujtatta George Katz édesanyját 1944 őszén.” Források: http://www.7civilszovetseg.hu/images/konyv2/kozos.pdf http://www.hdke.hu/emlekezes/embermentok/embermentok-nevsora

makuszi5.JPG

makuszi7.JPG

Szerző: MULTMENTO  2015.04.25. 06:27 komment

Címkék: épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr597373800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása