Egy szombati napon történt, hogy három magyarországi német falut látogattunk meg. A leutazás három órát tartott, a csoportvezetőnk örömére nem tizenhárman, hanem eggyel többen mentünk, igaz ehhez a sofőrt is beszámolta. Mind a három falu lakossága az evangélikus felekezethez tartozott így evangélikus templomból is hármat látogattunk meg. Az első falu Kalaznó volt, melyet névről már ismertem, mert feleségemnek sokáig kerestem az antikváriumokban a Kalaznói német nyelvjárás hangtanát. Kalaznón vendégségben jártunk az istállóból és pajtából átalakított galériában, ahol az egy kiállítótérben rögtön három kiállítás maradékát nézhettük meg. Már az első faluban annyi mindent fényképeztem, hogy a gépem akkumulátora lemerült.  A dőlt betűs részek alatt jeleztem az eredeti forrás helyét. Akinek van ideje, ajánlom figyelmébe a forrásszövegek elolvasását, szerintem megéri elolvasni, de még inkább ellátogatni a három tolna megyei német faluba Kalaznóra, Murgára és Györkönybe, ahogy mi is tettük.

haram_egyben1.JPG

Tolna megyében, egy kicsi faluban áll az a csodaszép parasztház, amelyet Lux János (1891-1978) magának és családjának építette. A pénzt Amerikában kereste meg rá, ahol évekig kőművesként dolgozott. Míg másoknak a tengerentúl jelentette az álmok országát, ő inkább hazatért Kalaznóra, hogy itt éljen a szerettei körében, boldogságban.  Sok öröm mégsem várt rá, mivel az 1942-ben elkészült portát a II. világháborút követő tragikus események következtében elvették tőle. Fia, Lux Henrik hadifogságba esett és mielőtt hazatérhetett volna, feleségét Németországba telepítették ki. A család a sorscsapások ellenére mégis újraegyesült. Bár Luxék az egykori parasztházukba már nem költözhettek vissza, komoly erőfeszítések árán mégis új életet kezdtek a szülőfalujukban. Hatvannégy évbe telt, mire 2009-ben az „örökség” ismét a család tulajdonába került. Nem tehettünk másképp, vissza kellett vásárolnunk a házat – mesélik az unokák, Csorbáné Lux Erzsébet és Pankotainé Lux Margit. Teljessé szeretnénk tenni nagyapánk életművét és az szeretnénk, hogy ez a hely találkozóponttá váljon – teszi hozzá Erzsébet. Forrás: http://nemzetisegek.hu/repertorium/2013/05/belivek_14-15.pdf

haram_egyben2.JPG

haram_egyben3.JPG

haram_egyben4.JPG

haram_egyben5.JPGEsküvőtől születésig, illetve Egy bábaasszony naplója a címe az egyik kiállítási résznek, amelyben régi Kalaznói fotográfiák kerülnek bemutatásra. Ennek keretében emlékeznek meg az egykori Kalaznói bábaasszonyról, Daechert Margitról, aki a múlt század első felében számos Kalaznói gyermeket segített a világra.  A család életében a születés az egyik legszebb pillanat. Várva várt esemény, amelynél elkél egy tapasztalt bábaasszony segítsége. A bába kiállított, múlt század közepéről származó naplója pontos adatokkal szolgál a Kalaznói születésszámokat illetően. Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatónője megnyitóbeszédében kiemelte, hogy Daechert Margit egy iskolázott bábaasszony volt, aki szaktudását a paraszti bábaasszonyok tapasztalatával kiegészítve a gyermekek és édesanyák szolgálatába állította. A II. világháború viharos évei bizonytalanságot hoztak magukkal, de a született gyermekek, még ha az ebben az időszakban csökkent is számuk, mégis reményt hoztak a kalaznói közösségbe. Forrás: http://www.zentrum.hu/hu/2014/06/harom-kiallitas-egyben/

haram_egyben6.JPG

haram_egyben7.JPG

haram_egyben8.JPG

haram_egyben9.JPG

haram_egyben10.JPG

haram_egyben11.JPG

haram_egyben12.JPG

Szerző: MULTMENTO  2015.05.30. 06:02 komment

Címkék: épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr437483670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.05.30. 14:46:14

Örül a szívem ilyesmiket látva. Mert ugye van falu, ahol ugyan összehordták az öregek régiségeit, de valahogy ettől még nem lesz élő sem a múlt, sem a hagyomány.Jó ilyesmikről olvasni, hogy vannak itt még, akik őrzik őseik emlékét. Várom a folytatást !
süti beállítások módosítása