A Pünkösdi hétvégén változékony idő volt, ezért a családi kupaktanács úgy döntött, hogy többnapos vidéki kirándulás nem lesz. Én úgy mentem volna a természetbe, és hallgattam volna a madárdalt. Helyette szobafogság jutott osztályrészül. Azért nem unatkoztam, és a hosszú hétvége többórás napsütését is kihasználtam. Elmentem a szomszéd kerületbe fényképezni. Már régóta tervezem, hogy néhány fémmunkás emléket lefényképezek, mert én érdekesnek találom. Különben is, ki tudja meddig maradhatnak még ott ezek fémműves emlékek.

femmunkas1.jpg

femmunkas2.jpg

A Nefelejcs utca sarki boltjának hátsó bejáratához egy rámpa van hegesztve. A vaslemezre a lakatosok – talán azért, hogy csúszásmentes legyen –, feliratot hegesztettek. Az írásképet biztosan nem ötösre osztályozták volna, de jól kivehető, hogy 1982 decemberében készült ez a nem mindennapi rámpa.

femmunkas3.jpg

A Nefelejcs utca következő sarkánál egy modern cégtábla, mely az ott levő működő lakatosműhelyt reklámozza. A műhelyben már lézervágást is készítnek, biztos nem ott készült a csúnyácska rámpa.

femmunkas4.jpg

femmunkas5.jpg

Talán ebben az alagsori műhelyben készült a rámpa, amelynek ajtaját már régóta nem nyitották ki. A VII. kerületi IKV már rég nem létezik, a műhely dolgozói már biztosan nyugdíjba mentek. A tábla még egész jól tartja magát. Még 20 évet kell kibírnia, és akár a helytörténeti múzeumba is mehet.

femmunkas6.jpg

A következő utcasarok házában élt egykor Teszársz Károly vasöntő, emléktáblájának alsó kettő bronzcsavarját már lelopták.

teszarsz1.jpgTeszársz Károly, Tesař (Pest, 1855. okt. 22. – Bp., 1916. máj. 18.): vasöntő, szociáldemokrata vezető. ~ Kálmán apja. Fiatalon ausztriai, németországi vándorútja során csatlakozott a szociáldemokrata mozgalomhoz. Hazatérve 1880-tól már a munkásmozgalom egyik szervezője. 1885-ben megalakította a vasöntők segélyező egyletét, amely a későbbi szakmai szervezkedés magja lett. Szervező munkája miatt feketelistára helyezték és többször bebörtönözték. 1893-tól a vasöntők elnöke.  Megalapította a vasipari szakegyletek közös magyar-német nyelvű újságját, a Vas- és Fémmunkások Szaklapját. Részt vett a Szakszervezeti Tanács megalapításában, 1899-től haláláig annak elnöke, nemzetközi kongresszusokon a magyar munkásságot képviselte. 1894-től az SZDP vezetőségi tagja. 1903-tól a Vas-és Fémmunkások Szövetségének elnöke, 1904-től az Általános Fogyasztási Szövetkezet alelnöke. Tehetséges agitátor és szervező volt, nagy érdemei vannak a magyarországi szakszervezeti mozgalom kifejlesztésében. Forrás: http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC15363/15646.htm

femmunkas7.jpg

femmunkas8.jpgA Dembinszky utcánál jobbra lefordultam, és az Izabella utcáig meg sem álltam. Ott emlékeztem egy járdába öntött kulcsra, mely a „kulcslyuk” nevű kis lakatosműhelyt jelölte. A kulcs még a járdában volt, a műhely már elköltözött a túloldalra. 

femmunkas9.jpg

femmunkas10.jpg

femmunkas11.jpg

Szerző: MULTMENTO  2015.06.03. 06:34 3 komment

Címkék: fém épület emléktábla sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr947488098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MULTMENTO 2015.06.03. 15:29:42

Ez most egy próba komment, mert jelzést kaptam, hogy a blogomon nem lehet kommentelni. MM

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2015.06.04. 15:54:05

Ó, de nehéz egy lelkes kommentelő élete.... Igazándiból nem is értem, most mit csináltam jól, s eddigi kísérleteim során meg mit rontottam el, miért nem voltam képes kommentelni, ill. miért nem jelent meg ez az ablak... No mindegy, a lényeg, hogy újra itt vagyok :-)

Valójában nem sokat akartam a mai anyagodhoz írni, de azt mindenképp, hogy a hét legjobb sztorijának/képnek tartom a Lakatos Dzsenifer- "graffitit" nagyon jót mosolyogtam rajta, akárki írta, szellemes, még akkor is, ha nem egészen helyénvaló egy tábla összefirkálása.

MULTMENTO 2015.06.08. 09:41:40

@aranyosfodorka: Örülök, hogy megjavult a kommentelés. A grafitin én is jót derültem, és ezért is tettem be külön képként a táblát, hogy jól el lehessen olvasni :-)
süti beállítások módosítása