hollos_toth1.jpg

Tóth Árpád neve és személye nekem és gondolom legtöbb olvasómnak ismert. Tóth Árpád lánya és annak férje gondolom nem sok olvasómnak ismert. Nekem is csak azért, mert egykori lakásuknak a közelében dolgoztam, és sokszor láttam emléktábláikat.

hollos_toth2.jpg 

hollos_toth_korvin1.jpgHollós Korvin Lajos (Weisz Lajos, a Korvin nevet Korvin Ottó emlékére vette fel) (Budapest, 1905. december 8. – Budapest, 1971. március 27.) költő, író, lapszerkesztő. Felesége Tóth Eszter írónő, Tóth Árpád lánya. Fia Hollós Máté zeneszerző.

Weisz Mózes Sámuel és Multas Ida gyermekeként született. Eredetileg orvosműszerészi szakmát tanult, előbb Bécsben, majd 1939-ben Párizsban egy-egy fél évig. Inaskorától fogva verselt, novellákat írt. Első novellája 1922-ben jelent meg és már ekkoriban tevékenyen, vezető szerepben részt vállalt a munkás-kultúrmozgalomban, amiben szavalókórusokat szervezett. Az általa írt kórusversek a munkásmozgalom berkein belül népszerűek voltak. 1924-től szállítóvállalati tisztviselő volt, és számos kapcsolódó művet hozott be Magyarországra.

1930-ban elítélték forradalmi hangú verseiért.Miután 1933-ban elvesztette állását, kizárólag az irodalomból élt. A Kórusművészet szerkesztője volt. 1935-ben indult a Nyugat Nyugat novellapályázatán, amelynek egyik nyertese lett. Az 1930-as években folyamatos rendőri megfigyelés alatt állt és nyolc alkalommal le is tartóztatták, ebből ötször elítélték. 1957-től jelenhettek meg zavartalanul kötetei. Ifjúkorának emlékeit és hangulatait megörökítő önéletrajzi műve, az Óbudai búcsú (Budapest, 1961) művészi foglalata epikus, költői és harcos egyéniségének.

hollos_toth4.jpg

hollos_toth3.jpg 

hollos_toth8_eszter.jpgTóth Eszter, Hollós Korvin Lajosné (Debrecen, 1920. május 26. – Budapest, 2001. szeptember 3.) magyar költő, író, műfordító.

1920-ban született Debrecenben Tóth Árpád költő és Lichtmann Anna gyermekeként. 

1939-től újságíró és nyelvtanár volt. Göllner Mária, majd Török Sándor ismeretsége által ismerte meg az antropozófia tanait. 1945-től könyvtárosként, 1949-től pedig szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Az 50-es években főleg gyerekverseket és meséket írt. Az Állami Bábszínház számos bábjátékát sikerrel tartotta műsoron. A 60-as évek közepétől 20 éven át ő volt az írója a Magyar Televízió Zsebtévé című gyermekműsorának.

Fordította Rainer Maria Rilke, William Blake, Hugo von Hofmannsthal, Mihail Jurjevics Lermontov és Vlagyimir Vlagyimirovics Majakovszkij Alan Alexander Milne és Lewis Carroll műveit.

 

hollos_toth5.jpg

Források: https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B3th_Eszter_(k%C3%B6lt%C5%91)https://hu.wikipedia.org/wiki/Holl%C3%B3s_Korvin_Lajos

hollos_toth6.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.04.06. 07:05 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr578552876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.04.06. 08:10:43

Bizony, én sem tudtam róluk, vagyis pontosítok: Hollós Korvin Lajosról valami keveset igen, de Tóth Eszterről semmit.
Van valami olyasféle emlékem, hogy tán a Vörös torony kincsét még olvastam is...
Örülök, hogy írtál róluk - kicsit rájuk kerestem a neten, én is megemlékezem majd róla, mert találtam pár nekem tetsző versét, amit közreadnék.

MULTMENTO 2016.04.06. 12:12:06

@aranyosfodorka: Én is hasonlóan voltam, mindét szerzőtől olvastam regényt vagy fordítást, és a nevükre mégsem emlékeztem. Nagyon várom a Te megemlékezésed, mert az mindig jólesik, amikor más blogjában hivatkozás történik a sajátra.
süti beállítások módosítása