magyarpolany1.JPG

Április utolsó szombatja volt, amikor a bakonyi német településeket látogattunk meg. Az előző évi hasonló tolnai körúton a fényképezőgépem akkumulátora az első falunál lemerült. Most feltöltött tartalék akkumulátorral is készültem, de azért elővigyázatosságból nagyon megválogattam, hogy miről is lövök képet. A Magyarpolányi kálvária látogatása előtt felkészültem, hogy nem kell alaposan lefényképeznem, mert Aranyosfodorka kálváriás honlapján részletesen megvan. A kálváriáról csak néhány képet készítettem.

magyarpolany2.JPG

magyarpolany3.JPG

magyarpolany5.JPG

magyarpolany6.JPG

magyarpolany7.JPG 

A kálvária domb alján van a Szent László templom, sajnos ezt csak kívülről tudtuk megtekinteni. A falu honlapja szerint érdemes belülről is szemügyre venni. Most ugyan nem sikerült, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan eljutunk még mi ide.  

magyarpolany8.JPG

magyarpolany9.JPG

A templom bejárata fölött az egyesített zirci és heinrichaui apátság címere látható. Ez utóbbi vörös kereszt, négy szár közében a Mors szó egy-egy betűje, ami Heinrichau francia anyamonostorának, Morimundusnak a rövidítése. Zirc címere pedig a kék mezőben kavicsot tartó daru, az éberség jelképe. A két címert egy apáti infula, főpapi süveg fogja össze. A templom felszentelése 1769-ben történt, amikor a szentély elkészült. Ezt örökíti meg a templom szentélyét a hajótól elválasztó diadalíven a következő latin nyelvű felírás: "Isten dicséretére és a nép üdvösségére emeltette, Szent László király tiszteletére és a háromszemélyű egy Isten dicsőségére díszítette és ünnepélyesen felszentelte Konstantin zirci apát 1769."

magyarpolany10.JPG

A hajó és a torony építése 1773-ban fejeződött be. A templom művészeti stílusa a rokokó és a klasszicizmus között uralkodó füzérdíszes, copf stílus. A főhomlokzaton az előreugró torony uralkodik, az oldalakon a különböző formájú ablakok dominálnak.  Forrás: http://magyarpolany.hu/index.php?id=21&cikk=19

magyarpolany11.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.05.28. 06:41 3 komment

Címkék: épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr778738370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2016.05.28. 12:14:43

Magyarpolány csodás hely!!!!ott töltöttünk 1x egy hétvégét,a gyerekeink foglaltak nekünk szállást..:) Sose felejtem el, varázslatos volt!

Holdgyöngy 2016.06.02. 19:05:09

Kedves helyem, örülök, hogy eljutottatok ide.
süti beállítások módosítása