szabadkomuves_sarok1.JPG

A Szabadkőművesekről sokan azt hiszik, hogy gyűléseiket eldugott helyeken, sokszor a föld alatt tartották, tudásukat félve őrizték. Aztán, ha a Podmaniczky és Vörösmarty utca kereszteződésében feltekintünk a tekintélyes méretű sarokházra, rá kell jönnünk, hogy ez csak legenda. Ebben a sarokházban találkoztak évtizedekig a szabadkőművesek. Homlokzata a földszinttől a tetőig bárkinek megmutatja, hogy ezt a házat szabadkőművesek tervezték, és használták egykor.

szabadkomuves_sarok2.JPG 

A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy központja, VI. Podmaniczky utca 45. (Ruppert Vilmos, 1894-1896)

A sokáig romos, a Podmaniczky és Vörösmarty utcák találkozásánál álló sarokház mellett sokszor elsétáltam anélkül, hogy felismertem volna a kivételes nagyszerűségét – hiszen ez nem egy átlagos bérház, hanem az 1886-ban egyesült két magyar szabadkőműves csoport, (a János-rendű, valamint a skót rítusú Nagyoriens) a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy első állandó központja. Az egyik tag, Ruppert Vilmos terveit 1894-1896 közt építették, benne Róth Miksa üvegmunkáival, a korábbi nagymesterek arcképei pedig a XIX. század egyik legjelentősebb magya festője, Than Mór festményein keresztül köszöntek vissza a nagymesteri szoba falain.

szabadkomuves_sarok3.JPGAz épület az első világháború alatt a Nagypáholy által hadikórházként üzemelt, 1920. májusában pedig a Magyar Országos Véderő Egylet foglalta el a páholyházat, négy nappal a páholyélet Dömötör Mihály belügyminiszter általi betiltása (1920. május 18.) előtt.

"Ha kíváncsiságból jöttél, távozzál! Ha félelem lepett meg, ne menj tovább! Ha nem tudsz eszmékért lelkesedni, érdek nélkül, közjóért dolgozni, fordulj vissza! Ha kitartó vagy, látni fogod a világosságot." – felirat a Nagypáholy sötétkamrájában, amely a páholyba való felvétel előtti elmélkedésre, szellemi végrendelet írására szolgált.

szabadkomuves_sarok4.JPG

1945 februárjában, még javában a harcok alatt újra a szabadkőműveseket találjuk az épületben, akik a korábban már odaköltözött Nemzeti Parasztpárt VI. kerületi szervezetével közösen használják az ingatlant egészen 1947-ig, mikor a Parasztpárt kiköltözik. A nagypáholy azonban nem sokáig örülhet a visszaszerzett épületnek, hiszen 1950-ben a ÁVO elfoglalja a házat és oda helyezi a központját.

szabadkomuves_sarok5.JPG

Megszűnésük után a Belügyminisztérium egyik részlege veszi át a helyüket, akik egészen a rendszerváltásig használják az egyre romló állapotú házat.

szabadkomuves_sarok6.JPG

Az ezt követő másfél évtizedben az egykori nagypáholy épülete üresen áll, majd megkezdődik 74 szobás luxusszállodává alakítása, amely külsőleg majdnem teljesen elkészül, de vélhetően a válság megtorpedózta ezt a projektet is. A hotel magyar és angol nyelvű honlapja szerint hamarosan nyitnak, de erre más jel nem mutat. Forrás: http://24.hu/kultura/2015/09/10/husz-budapesti-szellemhaz-amit-azonnal-meg-kene-menteni/

szabadkomuves_sarok7.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.06.18. 07:14 3 komment

Címkék: emléktábla sarokház szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr248799568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.06.18. 17:46:49

Csak azt nem értem, hogy a szabadkőművesek, már csak "becsületből" is - miért nem törődnek régi otthonukkal ? Gondolom pénzük és hatalmuk lenne hozzá...Amúgy meg szép az épület, akármilyen is a múltja.

Holdgyöngy 2016.06.20. 08:45:45

Hideg rázott,szabadkőművesek után ÁVO. Szálló? Mit őrizhetnek a falak? Pécsett a Király utcán volt a székhelyük? A szabadkőművesekre gondoltam... Úgy emlékszem egyszer ott fotóztam egy épületet a jelképeikkel, gondoltam is rá. Aztán már nem néztem utána.

MULTMENTO 2016.07.10. 19:48:23

@Holdgyöngy: Pécsett is sok Szabadkőműves szimbólum található, és sokat is cikkeznek ezekről, biztosan fogsz még olvasni róluk.
süti beállítások módosítása