Az elmúlt két hétben Zsámbékon és Móron is voltunk borospince látogatáson. Zsámbékon a feleségem érdekességként megjegyezte, hogy a présházban hurkatöltőből négy darab is van.  

- Nem hurkatöltők azok, hanem szénkénegezők, mondta a szőlősgazda.

szenkenegezo1.JPG

Nem csodálom, hogy nem ismerte ezt a szerkezetet a feleségem, hisz a filoxéra ellen már réges rég nem ezt használják. Nem bizonyult egy hatékony módszernek. A végső megoldás a filoxérának ellenálló amerikai vadalanyba történő oltott vessző bizonyult a legjobbnak. — tudtuk meg móron a borászati kiállításon, ahol szintén három darab volt ebből a ma már nem használt szénkénegezőből. Kiállítási tárgynak szép, és érdekes. Nem véletlenül írtam én már korábban is róla (http://multmento.blog.hu/2010/10/18/mi_a_csuda_lehet_ez_a )

szenkenegezo2.JPGA filoxéra elleni védekezésről Jókai Mór  is írt (Idézet a Kertészgazdálkodási jegyzeteiből, úgy, ahogy annak idején megírta.):

Filokszéra elleni védekezés.

Eddig az olyan magamforma szőlősgazdák számára írogattam, a kik a saját emberségükből törekszenek a szőlőiket helyreállítani, nem törődve szomszédokkal, nem keresve szövetkezeteket, nem kérve a kormánytól segélyt, a képviselőháztól törvényt; hanem járnak a maguk esze után és ültetnek hazai szőlővesszőt, nem válogatnak az amerikaiban.

Majd később olyan jegyzeteket is fogok közölni, a miket elolvashatnak azok a szőlősgazdák, a kik szövetkezetbe akarnak állni, állami segélyre támaszkodnak, s amerikai szőlővel akarnak boldogulni.

Mert mind a két felfogás helyes és hasznos. Lehet boldogulni az elsővel is, a másodikkal is. Csakhogy aztán egy nyomon kell maradni.

Az első kategóriához számítom azokat a magyar szőlősgazdákat is, a kiknek még épségben van megtartva a régi hazai fajta szőlőskertjük, menten a filokszérától (mint a pozsonyiak), vagy meg van már támadva, de védekeznek ellene, mint a dörgicseiek és saját magam is.

Azt hiszem, hogy senkinek sem kell bemutatnom, hogy milyen az a filokszéra? A ki nem látta természetben, megismerheti a népszerű füzetekből, a mikben le van írva és rajzolva, sokszoros nagyításban.

Nálam minden szőlőmunkás kap egy nagyítóüveget (egy forint az ára), hogy a szőlő gyökerén megvizsgálhassa a gyanús sárga foltot.

A filokszéra egy évben négyszer szaporít, úgy, hogy egyetlenegy tavaszszal született özvegy filokszérának őszszel már ezerekre megy a törvénytelen ivadéka, mely a szőlő gyökereit szívja, rágja.

Nyáron nem sínyli ezt meg a szőlőtő; mert csodálatos tenyésző erejével minden lerágott gyökere helyet két újat hajt; de a filokszéra télen is él és zabál, a mikor a szegény szőlő már nem tudja a gyökereit helyre pótolni. Ezért hallani azt a sűrű lamentálást, »tavaly még pompás szüretet adott a szőlőm s tavaszszal már ki sem hajtott!«

szuret_jokainal.jpg

Nem bizony, mert már nem volt gyökere! »Egy« télen át a filokszérától meglepett gyökerek úgy elkorhadnak, hogy ha az ember a szőlőtőkét csizmasarokkal megrúgja, csak kidül a földből: egy gyökérszál sem tartja benne. A melyik még kihajt is, nyurga venyigét ereszt, sárga rezgő nyárfa levelekkel; s ha még fürtöt is hoz, annak a bogyói nem nőnek nagyobbra egy köles-szemnél.

Úgy van a szőlő a filokszérával mint az ember a tüdőbajjal. Ha mindjárt az elején gyógyítás alá fogják, kiépül belőle; de ha már akkor viszik az orvoshoz, a mikor azok a láthatatlan gyilkosok, a bacillusok, elpusztították a tüdejét, akkor már új tüdőt nem tud neki csinálni se a »vérsavó«, se a »meráni levegő«. A szőlőnél is addig kell a veszedelmet elhárítani, a míg életerős, mert mikor már a szőlő elsárgulásával maga panaszkodik a bajáról, akkor már el van veszve: új gyökeret nem csinál neki a szénkéneg.

Azért ezt a sort írja föl minden szőlősgazda a szobája ajtajára:

»A mint meghallod, hogy öt mérföldnyi közelben valakinek a szőlejét megrontotta a filokszéra, rögtön szénkénegezd be a magad szőlőkertjét!«

Mert már az akkor tele van filokszérával. - Csakhogy még nem panaszkodik.

A télen fölhízott filokszéra kora tavaszszal feljön a föld Szinére, szárnyat kap, repülővé lesz. Jó meleg napokon puszta szemmel jól látni azt a szúnyograjként zsongó filokszéra-gomolyt a verőfényben. S ha azután jön egy jó szél, az végig fújja a repülő filokszéra-tábort s teleszórja vele öt mérföldnyi területen az egész szőlőhegyet: jut belőle mindenkinek.

Én tehát egész nyáron át hagyom a filokszérát mulatni; dehogy háborítom a szőlőt növés, érés közben a szénkénegezéssel. Hogy a szőlő nyáron át oda sem néz a filokszéra pereputtynak, bizonyítja azzal, hogy ősz felé alig győzöm letördelni róla a másodszori termés virágait és egresfürtjeit; hanem aztán, a mint leszüreteltünk, a mint a szőlőt először is betrágyáztuk (lásd alább »műtrágya« rovatnál), azután befedtük, akkor neki állunk a szénkénegező géppel s elkezdjük a filokszéra-irtást. (Kiválasztva hozzá a kedvező száraz időt; mert nedves talajban nincs hatása a szénkénegnek.)

Azt pedig ily módon hajtjuk végbe:

Két munkás elől megy, kiki egy régimódi szőlőfúró vassal. Azokkal likat fúrnak - egy lábnyi távolban a szőlőtőkétől. Ilyenformán minden szőlőtőkére négy lyuk szolgál. Az előleges lyukfúratást azért ajánlom, hogy a szénkénegező gépnek a csapja ne veszélyeztessék, mely, ha a föld között valami kőre talál, könnyen eltörik s akkor hasznavehetetlenné lesz.

Azután jön a harmadik munkás a géppel, melynek fecskendő csöve hat grammra van mérsékelve. (Többet nem kell: mert a nagyon sok a szőlő gyökerének is megárt.) A kezelő munkás egy tenyérütéssel befecskendi a szénkéneg nedvét, mely abban a perczben gázzá válik: a negyedik munkás aztán rögtön betömi a szénkénegezett lyukat egy fejszefokkal.

Akkor aztán ott hagyjuk a szőlőt s tavaszig bele sem lépünk. A mi élő filokszéra volt a gyökereken, az mind megtért a pokolba: ott maradtak csupán a petéi, azoknak nem ártott a marógáz: azok tavaszszal kikelnek, nyáron át újra elszaporodnak, őszszel újra legyilkoljuk őket. S ez a kedélyes háború így folyik nálam már tizenhárom év óta; úgy hogy most már keresve is alig találunk a szőlőkön filokszérát; hanem azért én folytatom a szénkénegezést; mert tudom jól, hogy a mi rossz van a földön, az tökéletesen el nem vész soha.

Megjegyzem még, hogy a szénkéneg még a nagyobb szörnyetegeket is megöli, mint a cserebogár pajorját s a csajkó és ormánybogár kukaczait, a kik a földben telelnek.

Nem árt-e a szénkénegezés magának a szőlőtőkének?

Bizonyosan árt. Az a maró gáz a szőlő finomabb gyökereit is föledzi.

Azért én sohasem szénkénegeztetek tavaszszal, mint sokan mások, a kik ezt azért teszik, hogy a tavaszszal kikelt férgeket eleve elpusztítsák, mert ez árt ugyan a filoxerának, de a szőlőt is megakasztja a kikeletkor megindult tenyészetében, nyáron sem szénkénegezek, mert akkor meg a szőlőfürt fejlődése akad fönn, hanem szénkénegeztetek őszszel; egész télen aztán módjában van a tőkének a sérült gyökereket behegeszteni.

Hogy azonban erre teljes ereje is legyen a szőlőtőkének, azért szükséges az őszi szénkénegezést az őszi műtrágyázásnak megelőzni. Forrás: http://mek.oszk.hu/11500/11569/11569.htm

Szerző: MULTMENTO  2016.06.29. 06:50 3 komment

Címkék: recept épület

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr818852614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyOrsi 2016.06.29. 14:23:55

Ezt nagyon érdekes volt olvasni.
Persze, hallottam már a szőlőnek eme kártevőjéről, de így, ilyen részletesen nem merültem bele a témába.
S az az eszköz hozzá?? :O de jóóó!

(Mindig elfelejtem az indás belépőmet, úgy kell elővakarni a gondolataimból, azért kommentelek ritkán...)

MULTMENTO 2016.07.10. 19:52:55

@kyOrsi: Ezzel az eszközzel sokszor dobják fel a hangulatot a borászok. Mindig örülök, ha kommenteket kapok. A válaszokat nehéz elkészítenem, mert a munkahelyemen a blogkommmentelés le van tiltva. Mire hazaérek, örülök, ha a következő posztom meg tudom írni.

kyOrsi 2016.07.10. 21:10:54

Nagyon sok érdekes posztot olvastam már nálad, szeretem, mert magamtól úgy egy-egy témába biztos nem merülnék bele, nem az érdektelenség miatt, hanem mert nem kerül a szemem elé.

Annyi felé figyel az ember, olyan sok mindenre nem jut idő, de ezért is szeretek olvasgatni érdekes blogokat, mert mindig találok valami olyat, ami nem mindennapos téma, mint pld. ez az írásod is, de ugyanúgy elmondhatom a többi bejegyzésedről is.

Tudom én, hogy olvasod úgyis a kommentet, akkor is ha nem válaszolsz rá, úgyhogy semmi baj :) most már én is felírtam a jelszavamat az indás belépőhöz, nem kell gondolkodnom mivel és hogy kell belépnem :) :)
süti beállítások módosítása