talmud_egylet_haz2.JPG

Kevés jobban lerobbant házat lehet látni a világörökség részét képező Andrássy úttól negyven méterre, mint a Budapesti Talmud Egylet tanházát, és zsinagógáját.  Egyszer talán majd erre is jut egy kis támogatás. Addig egy lepusztultan is érdekes fotótéma.

talmud_egylet_haz1.JPG

A Vasvári Pál utca 5. szám alatti udvarba rejtett épület 1887-ben épült Fellner Sándor tervei alapján. Eredetileg két földszintes ház közé emelték, így az utca felől is látható volt. A templom a Budapesti Talmud Egylet számára épült. A zsinagóga köré U alakban épült lakóházat a közösség tagjai lakták. Életformájuk különösen indokolta, hogy lakóház és templom szerves egységet alkosson: a férfiak számára a tanulás volt a nap legfontosabb tevékenysége, egy életen át. A zsinagógát az 1990-es évek elején felújították, azóta a budapesti Chábád Lubavics közösség imaháza és tanháza. A templom stílusjegyeit tekintve változatos: neogótikus, korai szecessziós és neoreneszánsz jegyeket ötvöz. Lubavics orosz falu elsősorban, mint a Chábád Lubavics haszid zsidó irányzat névadójaként ismert. Források: http://www.mazsihisz.hu/zsinagogak-8.htmlhttps://www.flickr.com/photos/nora-meszoly/15760556632/in/photostream/

 talmud_egylet_haz4.JPGA Vasvári Pál utcai épületet 1886-ban emelték Fellner Sándor tervei alapján, az egylet számára. Itt kapott otthont a tanház mellett az ekkor már 2000 kötetet számláló könyvtár is. A zsinagóga összeköttetésben állt az udvart U alakban körbefogó lakóházzal, ahol a Talmud Egylet néhány tagja, és a zsinagóga rabbijai éltek. Naponta kétszer Talmud, egyszer pedig Tóra előadások hangzottak el, ezeket a ’20-as évek végén átlag százan látogatták. Húsz-harminc fiatal talmudista kapott az Egylettől ösztöndíjat.

talmud_egylet_haz5.JPG

A Budapesti Talmud Egyletet, mint minden más, önálló zsidó szervezetet, egy központi egységbe, a Budapesti Zsidó Hitközségbe olvasztatták be 1950-ben. Ennek előzményeként 1949. december 27-én a tagok közgyűlésen szavazták meg a kikényszerített megszűnést. Ezt 1950. január 20. egyetlen szóval –„jóváhagyom” – fogadta el a miniszteri tanácsos. Forrás: http://zsido.com/ujra-alakult-a-budapesti-talmud-egylet-a-vasvariban/

Szerző: MULTMENTO  2016.08.10. 06:56 2 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr728980116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.08.13. 09:30:26

Szégyen. És csodálkozom, hogy erre nincs senkinek pénze. Ill. hogy hiányzik az "akarat"....

MULTMENTO 2016.08.14. 21:47:33

@aranyosfodorka: Ez az épület sajnos látványosan lepusztult. Nem is igazán értem, hogy akik az épületben levő Zsinagógát használják, miért nem tudják megszervezni az épület felújítását.
süti beállítások módosítása