Marburgba dolgozni mentünk, de azért amikor úgy gondoltam, hogy mára elég volt, akkor nyakamba akasztottam a fényképezőgépem és elindultam felfedezni. Olyan szép régi felújított házakkal találkoztam, hogy nem tudtam betelni a látványukkal. Több házból hallatszott ki tehénbőgés, volt ahol friss tejet is árultak. Meseszép házakat láttam. Biztosan még most is sok mesét olvasnak, vagy mondanak emlékezetből a bennük élők. A hamupipőkét is ebben a városkában gyűjtötték a Grimm testvérek.

mesevaros1.JPG

Egy Grimm-kutató több mint kétszáz év után megoldotta a Hamupipőke-rejtélyt. A Kasseli Egyetemen dolgozó Holger Ehrhardt kiderítette, ki mesélte el elsőként a történetet a Grimm-testvéreknek, írja az MTI. 

A mese egy Marburgban élő, idős asszonytól, Elisabeth Schellenbergtől származik, aki utolsó éveiben gyógyíthatatlan betegeket ápolt. 64 éves volt, amikor a fiatalabb Grimm-testvér, Wilhelm 1810-ben megkérte, hogy meséljen neki, ám ő a kérést visszautasította. A mesegyűjtő ezután trükkhöz folyamodott: feleségét és gyermekeit küldte az asszonyhoz, akiknek viszont készséggel mesélt – méghozzá nemcsak a Hamupipőkét, hanem Az aranymadár című történetet is.

Ehrhardt, a Grimm-kutató Wilhelm Grimm bátyjához, Jakobhoz írt leveleiben bukkant utalásokra a történet eredetével kapcsolatban, majd az információkat összevetette a helyi templomok születési és halálozási jegyzékeivel, valamint a szegénykórházak adataival. "Ő a szóbeli forrás, ő találta ki a történetet" - mondta pénteken Ehrhardt, aki a kutatás eredményeit könyvben (Die Marburger Märchenfrau) foglalta össze.

Elisabeth Schellenbergről nem maradt fenn kép, egykori lakóháza viszont máig áll. Az asszony elszegényedve és gyermektelenül halt meg 1814-ben, négy évvel azután, hogy továbbadta Hamupipőke történetét Wilhelm Grimm feleségének és gyermekeinek.

Forrás: http://index.hu/kultur/2016/07/01/megtalaltak_a_hamupipoke_otletgazdajat/ Eredeti német forrás: http://www.uni-kassel.de/uni/nc/universitaet/nachrichten/article/kasseler-grimm-forscher-lueftet-das-geheimnis-der-aschenputtel-erzaehlerin.html

 mesevaros2.JPG

A képek közé hoztam egy kis várostörténetet is Wikipédiáról.

Az alapítás és a kezdetek

Mint sok más település, Marburg is két forgalmas kereskedelmi út találkozásánál jött létre a kora középkorban: a kelet-nyugati Köln-Prága és az észak-déli Északi-tenger-Alpok-Olaszország utak, a Lahn folyó átkelési helyén. A várost a 9. és a 10. századtól a Giso-dinasztia által emeltetett kis vár védte. Marburg 1140 óta város a pénzérmék tanúsága alapján. A Gisóktól kezdve a vidék a Türingiai Grófsághoz tartozott, melynek központja az Eisenach feletti Wartburg vára volt.

mesevaros3.JPG 

Hessen fővárosa

1264-ben Szt. Erzsébet lánya (Brabant Szófia) sikerrel megszerezte fia (I. Hesseni Henrik) számára a Hesseni grófság trónját, ami addig Türingiához tartozott. Marburg (Kassel mellett) ekkortól kezdve Hessen fővárosa volt 1540-ig. A grófság első kettéosztásakor, 1485 és 1500, valamint 1567 és 1605 között Hessen-Marburg fővárosa volt. Hessen egyike volt a legerősebb második vonalbeli fejedelemségeknek Németországban. Örök ellensége a mainzi érsek, az egyik választófejedelem volt, aki számos háborúban és konfliktusban vetélkedett Hessennel évszázadokon át a területért folyó harcban.

mesevaros4.JPG1605 után Marburg már csak egy vidéki kisvárosnak számított, ami az egyeteméről volt híres. Háttérbe szorult két évszázadra a harmincéves háború (1618-1648) után, amikor Hessen-Darmstadt és Hessen-Kassel küzdött érte. A Marburg környéki hesseni vidék lakosságának több mint kétharmadát elvesztette. Ilyen arányú veszteség a későbbiekben sem érte. (beleértve az első és a második világháborút is).

mesevaros5.JPG

Reformáció

1527-ben Marburgban alapították meg a világ első protestáns egyetemét a Marburgi Egyetemet, más néven Philipps-Universität. Egyike volt az öt klasszikus "egyetemi falu"-nak. A másik négy Freiburg, Göttingen, Heidelberg és Tübingen voltak.

1529-ben I. Hesseni (Bátor) Fülöp gróf meghívására az itteni egyetemen tartották a marburgi hitvitát Luther Márton és Ulrich Zwingli között. Az úrvacsora megítélésében nem sikerült egyezségre jutniuk, ami sorsdöntőnek bizonyult a későbbiekben: az evangélikus és református egyház fejlődése így külön utakra terelődött.

mesevaros6.JPGRomantika időszaka

A 18. században a város jelentőségének háttérbe szorulása miatt nem jutott pénz új épületek felhúzására vagy területi terjeszkedésre. Ennek köszönhetően viszonylag érintetlen gótikus épületei érintetlenül fennmaradhattak. Amikor a romantika válik uralkodó stílussá Marburg újra jelentőségteljes hellyé válik, és a romantika mozgalmának számos vezető alakja itt élt, tanított vagy tanult a városban. Főként az irodalom, filológia, népművészet és a jog területén alkottak kiemelkedőt. Ezek a hírességek gyakran barátok is voltak. Ilyen kiemelkedő személyiségek voltak: Friedrich Karl von Savigny (jogász, a római jog németországi meghonosítója), Achim von Arnim (költő, író és társadalmi aktivista), Clemens Brentano és Bettina von Arnim. Nemzetközileg a leghíresebbek azonban a Grimm testvérek voltak, akik számtalan mese történetét innen merítették: Rapunzell tornya Marburgban áll és a Lahn-dombsági Schwalm vidékén a kislányok piros csuklyás ruhát hordanak.

mesevaros7.JPG 

Az 1820-as évekre a híres emberek eltűnnek Marburgból és 45 évre Marburg újra háttérbe szorul Hessenben.

mesevaros8.JPG

Porosz város

Az 1866-os porosz–osztrák háborúban a Hesseni választófejedelem az Osztrák Császárságot támogatta. A poroszok azonban legyőzték és vérontás nélkül elfoglalták Hessen-Kasselt (ahogy Hannover, Frankfurt városát és más területeket is) a Majnától északra, míg az Habsburg-barát Hessen-Darmstadt független maradt. Marburgnak ez kedvező fordulatot jelentett. A poroszok úgy döntöttek, hogy a várost teszik meg a fő közigazgatási központnak az új tartományban, egyetemét pedig regionális akadémiai központtá kívánták fejleszteni. Marburg tehát újra fejlődésnek indult. A porosz iskolarendszer ekkoriban a világ egyik legjobbika volt, így a marburgi egyetem ismét híres tanítványokat vonzott. Mindemellett a városban alig találni ipari üzemeket. A nem éppen jól megfizetett tanulók, professzorok és hivatalnokok miatt a város meglehetősen konzervatív volt.

mesevaros10.JPG

Huszadik század

A marburgi beszéd: 1934. június 17-én Franz von Papen, Németország alkancellárja náciellenes beszédet mondott a Marburgi Egyetemen. Ennek következtében ölték meg Papen asszisztenseit a nácik. 1945-ben Paul von Hindenburg elnököt, hadvezért és a város díszpolgárát itt helyezték végső nyugalomra az Erzsébet-templomban. A második világháborút a város csaknem sértetlenül vészelte át. Csupán a vasútállomás környékét, és Lahnberge körzetét érte bombatámadás. A háború után Marburgnak is, mint minden német városnak menekülteket kellett befogadnia. Csak ekkor jelentek meg az ipari kis- és középüzemek nagyobb számban a városban. mesevaros9.JPG

Marburg ma a világ egyik leghaladóbb szellemű vakok iskolájáról híres. A gyalogos átkelőhelyek jelzőlámpái mind hangos jelzésre is képesek.

mesevaros11.JPGMarburg-vírus

1967-ben, a helyi gyógyszerkutató központba Afrikából származó majmokat hoztak. A gyógyszerkutató központ 34 dolgozója, aki kapcsolatba került a majmokkal, egy titokzatos betegséget kaptak el. A vírust a felfedezés helyéről Marburgnak nevezték el. Ez egy vérzéses láz (hemorágiás láz). A hemorágiás lázakhoz tartozik az Ebola, és még néhány, Magyarországon, sőt egész Európában előforduló vírus, illetve betegség. Tünetei az Ebolához nagyon hasonlók. Kezdetben, az inkubációs idő alatt a tipikus influenza tüneteit mutatja: magas láz, fejfájás… Ezt követi, a bőr egyes területeinek vérzéses foltosodásai, majd a vírus az idegrendszert, és a legfőbb szerveket is megtámadja. Ha az idegrendszert megtámadja, biztos halál következik, ha azt nem éri el, lehetséges tüdő bevérzés (ödéma) és ez által halál. Halálozási aránya az Ebola halálozási arányával vetekszik; Ebola: 85-90%, Marburg: 80-90%. Rendkívül veszélyes betegség. Ellenszere nincs, éppúgy mint az Ebolának sincs. 1 gramm vírussal egész Európa és Amerika lakosságát ki lehetne irtani.

 mesevaros12.JPG

Hasonló betegség a krími-kongói vírus, Magyarországon 2006 szeptemberében ütötte fel fejét Pécsett. Ennek a halálozási aránya 35-50%, viszont a megbetegedett két ember, aki szenvedett benne, túlélte. Ez az eset felhívja az emberiség figyelmét, hogy mennyire esendők vagyunk. Bárhol feltűnhet egy hasonló vírus, mely veszélyeztetheti az emberi civilizált életet. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Marburg

mesevaros15.JPG

mesevaros16.JPG

mesevaros13.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.08.17. 06:31 komment

Címkék: könyv épület emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr8810410480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mammka2 2016.08.17. 09:07:37

Nagyon megható és érdekes a mese története,köszönöm!

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.08.22. 08:16:21

Miket meg nem tud itt az ember krim-kongói vírus Pécset ????????? Életemben nem hallottam....
Nekem ezek a különlegesen épült, régi házak nagyon tetszenek....

MULTMENTO 2016.08.22. 14:08:11

@aranyosfodorka: Sajnos a XX-XXI századi történések sokat rontanak még egy olyan szép városon, mint Marburg. A Marburgi vírus ia a nemzetközi globalizáció mellékterméke. Amit el tudunk rontani, sajnos elrontjuk, és a krim-kongói vírus is felüti a fejét ott, ahol nem kellene. Múlt heti hír volt az is, hogy a Müncheni ámokfutó lövöldöző fegyverkereskedője Marburgi volt. Ezek mindig elszomorítanak, még akkor is, ah lányom Marburgról nagyon klassz képeket küld. Mutatja, hogy milyen kis házak, kis farmergazdaságok mellett fut.
süti beállítások módosítása