tutajhuzo3.jpg

Még augusztusban történt, hogy elmentünk a pilisvörösvári tutajhúzó versenyre. Pilisvörösvár gondolt egyet, hogy a betelepülésük tiszteletére tutajhúzó versenyt rendeznek augusztus huszadikán. A jubileumi tutajhúzó versenyen mi is ott voltunk. Én most, hogy jobban tudjak fényképezni bekéredzkedtem a kordonnal elzárt területre, ahol a verseny hivatalos fotósai is jó képekre vadásztak. Az alábbi dőlt betűs részeket a Pilisvörösvári újságból szedtem, mert ez megmutatja, hogy őseink nemcsak „Ulmi Schachtel”-en, hanem „Kehlheimer Plätte”-n is érkezhettek. Az első képen, a Pilisvörösvári főtéren levő betelepülés tiszteletére készült domborművet láthatjátok.  

tutajhuzo4.jpg 

tutajhuzo1.jpgMivel ezek a hajók a szétszedhetőség miatt egyszerű felépítésűek voltak, a Neckar menti hajósok lekicsinylően „Schachtel”-nek azaz skatulyának, doboznak csúfolták, és mivel az Ulmi városi színekhez hasonlóan fekete-fehér csíkozásúra voltak festve, idővel az „Ulmer Schachtel”, azaz Ulmi Skatulya, „Ulmi doboz” név honosodott meg ennek a hajótípusnak az elnevezéseként.

Ezeket a hajókat „Ordinari-Schiffe” névvel is illették, mivel 1712 óta – a telet kivéve – menetrendszerűen hetente egyszer indultak Ulmból, és Regensburg, Passau, Linz érintésével Bécsbe közlekedtek, illetve tovább Budára vagy Belgrádba. Főleg lenvásznat, a keresett ulmi barchertet és bort szállítottak, de vittek játékkártyákat, ostyát ugyanúgy, mint éti csigát, ami Ausztriában keresett ünnepi étel volt. Azonban mindenekelőtt – a 18. századdal kezdődően – a dunai németek ezreinek kivándorlásában játszottak szerepet, akik Dél-Európába tartottak, a török uralom megszűnésével elnéptelenedett vidékek benépesítésére.

tutajhuzo5.jpg

Midőn a majd öt évtizeden át tartó újkori népvándorlási hullám tetőzött, az egyre növekvő tömeg elszállítására be kellett állítani a korábban tisztán faáruforgalmat szolgáló tutajokat is. Mert amíg egy hajónak nevezhető tákolmány – legyen az Zille, Platte vagy Ulmi Schachtel – legfeljebb 200-300 kivándorlót tudott szállítani, addig az utasforgalom napi 1500 továbbítandó személyre duzzadt.

tutajhuzo6.jpg

Kezdetben csak ötszáz főt befogadó nagy tutajokat állítottak össze, majd mikor a rajnai tutajosok és hajóépítők hírét vették a szükségnek, a Rajnáról a Dunára telepítették azokat a hajóépítőket és tutajosokat, akik elég tapasztaltak és bátrak voltak ahhoz, hogy egy tutajon akár ezer-ezeregyszáz kivándorlót juttassanak Bécsbe.

tutajhuzo7.jpg

tutajhuzo2.jpgEgy „Kehlheimer Plätte”-nek nevezett tutajon már egy nagyobb többszobás kunyhó vagy faház állott, amelyek egyik része a kivándorlók számára nyújtott hajlékot. Külön barakkja volt a tutaj személyzetének és a hajómesternek. Két konyha állt még a hajón utazók szolgálatára a vele járó fedett tákolmányokkal, volt még helyiség öt vágóökör és néhány tehén számára és egy beálló a kivándorlók által magukkal hozott lovaknak. A kocsikat szét kellett szerelni a kevés hely miatt. 

Mivel ennyi utazó között fegyelmet kellett tartani, nem hiányzott a fogda sem a tutajon. Hat megvasalt tetejű cölöp nyúlt ki szorosan egymás mellett a fedélzetből, láncokkal ellátva, és aki a fedélzeten megbontotta a fegyelmet, vagy bizonyítottan lopott, azt a hajómester addig hatástalanította ezen a módon, míg a legközelebbi bíróságnak át nem adta.

tutajhuzo8.jpg

„A budai hegyek sváb falvai régi települések, Pilisvörösvár német lakóit 1692-ben a Majthényiek hozták be” – írja Hóman Bálint. Ekkor még az ezres nagyságrendű utast szállító tutajok nem voltak forgalomban, tehát a Vörösvárt benépesítő német telepesek minden bizonnyal a Schachtelnek nevezett bárkákon utaztak Ulmból Bécsig. Forrás: http://vorosvariujsag.pilisvorosvar.hu/bejegyzesek/2014-szeptember/tutaj-vagy-barka/

tutajhuzo9.jpg

tutajhuzo10.jpg

tutajhuzo11.jpg

tutajhuzo12.jpg

tutajhuzo13.jpg

tutajhuzo14.jpg

tutajhuzo15.jpg

tutajhuzo16.jpg

tutajhuzo17.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.10.08. 06:48 2 komment

Címkék: játék emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr9811760819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.10.09. 10:40:25

Nem tudtam, hogy ilyen hatalmas tutajok is voltak ! Azt hittem csak 2-3 családot szállítottak...

MULTMENTO 2016.10.09. 13:49:23

@aranyosfodorka: Én is az idei évben olvastam többet róla. Ezekből kiderült, hogy nemcsak a dolgos két kezüket hozták az őseink az új hazába. Ehhez pedig hatalmas szállító eszközöket építettek.
süti beállítások módosítása