Kilencéves voltam, amikor Dávidföldre költöztünk, és harmincöt, amikor a szüleim is elköltöztek onnét. Azóta, ha rokonlátogatóba arra jártam, az egykori iskolám, és a szülői házat is messze elkerültem. A lányom komlói fotóprojektje miatt, most nem követhettem a húsz éves megszokott stratégiát. Mély levegőt vettem, és megálltam a hozzánk legközelebb eső buszmegálló mögötti parkolóban. Az egykori szülői házunkig nem mentem el, de az egykori általános iskolámat körbejártam, és még az udvarára is bementem. Fájó szívvel készítettem a fényképsorozatot egykori iskolánkról. Sokat tudnék mesélni az ott eltöltött időről, és barátaimról. Talán eljön annak is az ideje. Most a netről válogattam egy kis ismertetőt egykori iskolámról.

megallt_az_ido1.jpg

megallt_az_ido2.jpg Dávidföldi Általános Iskola

megallt_az_ido3.jpg

A kökönyösi városrész emeletes házaival szinte egy időben épült a főképp családi házakból álló dávidföldi városrész. Infrastruktúrájából nem hiányozhatott az általános iskola sem. 1958. január 23-án kezdték meg az építést, az I. ütem befejezése 1959. szeptember 23., ekkor adták át ünnepélyesen az épületet.

megallt_az_ido4.jpg

Az iskola jó munkájának és mintaszerű berendezésének híre túljutott a város határain. 1983/84-es tanévben az 1. és 2. osztályban megkezdődött az iskolaotthonos oktatás egy-egy tanulócsoportban. Ez a napközitől különböző tanítási forma kedveltnek, sikeresnek bizonyult, mert időbeosztása, a tanítási órák napi elrendezése jobban megfelelt a 6-8 éves korosztály teherbíró képességének, hatékonyabb tanulást biztosított. Sikerességét jelzi, hogy csak az 1999-es tagiskolává válás szüntette meg működését.

megallt_az_ido5.jpg

1985-ben a városban elsőként sikerült berendeznie az intézménynek számítógépes termet, és indulhatott az oktatás a 7. osztályosok részére.  Commodore számítógépeken tanulhattak, fakultáció keretében. Az 1990-es évek első felében emelt szintű matematikaoktatás indult az iskolában, 4. osztálytól heti 6 órában tanulhattak matematikát az érdeklődő, tehetséges gyermekek. Nem maradtak el a kiváló versenyeredmények sem, de nem csupán matematikából születtek kiemelkedő sikerek. Az iskola tanulói szép eredményeket értek el különböző sportágakban, rajzpályázatokon, vöröskeresztes versenyeken és országos mozgófilm pályázaton.

megallt_az_ido6.jpg

A városi intézmény átszervezés eredményeként az iskola elsőként szűnt meg. A Gagarin Utcai Általános Iskola tagiskolája lett 1999-ben, majd 2000-ben jogutóddal megszűnt és a kökönyösi városrészen lévő épületben őrzik, ápolják a régi hagyományokat az iskola volt tanárai, immár a Gagarin Általános Iskolában. Forrás: http://gagarin.hu/iskola-tortenete/

megallt_az_ido7.jpg

Az, ha egy iskola üresen áll, csak akkor megbocsátható, ha éppen nyári vagy téli szünet van. Komlón azonban két épület jó ideje elhagyatottan várja, hogy újra élet költözzön a falai közé. Az egykori dávidföldi általános iskola évek óta áll üresen és kihasználatlanul, bár hasznosításáról többször tárgyaltak a város vezetői.

megallt_az_ido8.jpg

A családi házas övezet, valamint az épület nagy mérete jelentősen korlátozza a benne folytatható tevékenységek körét, így egyelőre nem talált sem vevőre, sem bérlőre. Hasonló helyzetbe került a kökönyösi volt Nagy László Gimnázium is, amelyből a nyáron költözött ki az intézmény. Koncepció egyelőre nincs arról, hogyan kívánja értékesíteni a két létesítményt a tulajdonos önkormányzat, de Polics József polgármester lapunk kérdésére elmondta, jelenleg is folynak az egyeztetések, hiszen több érdeklődő is akadt.

megallt_az_ido9.jpg

Elhangzott, hogy megváltozott képességű munkavállalók foglalkoztatását oldanák meg az egykori iskolákban, de bentlakásos intézmény és rehabilitációs központ létesítése is felmerült a tárgyalások során. Megállapodást még senkivel sem kötött az önkormányzat, így az épületeket továbbra is a Városgondnokság őrzi, az állapotuk pedig napról napra romlik. Forrás: http://www.pbkik.hu/hu/komloi-iroda/cikkek/uresen-all-ket-komloi-iskola-10756

Szerző: MULTMENTO  2016.11.19. 06:50 3 komment

Címkék: fém épület sarokház

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr4811966603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.11.19. 09:39:35

DE:
Magyarország jobban teljesít.....
Mondjuk többet erről, vagy ide, nem is írnék. :-(

kyOrsi 2016.11.24. 19:12:23

Végtelenül elszomorít egy nagy múlttal rendelkező épület elhagyatottsága. Pusztulás vár rá, vagy lehet éppen ezt akarják...

...a városunkban is éppen ilyen témával kapcsolatban ment a játék, csak itt egy kollégiumról szólt. Frekventált helyen volt, az Egyetem közvetlen szomszédságában. Ráfogták, hogy kihasználatlan, nem gazdaságos a működtetése. Megszüntették a kolit, majd meghirdették, horribilis pénzért. Évekig nem kellett senkinek, hagyták még jobban lepusztulni, majd arra hivatkozva, hogy értéktelen lett és csak elbontásra való, "bagóért" adták el olyannak, aki mindig is fente rá a fogát...

MULTMENTO 2016.12.01. 18:49:25

@kyOrsi: Valószínűnek tartom, hogy majd Komlón is a privatizáció oldja meg a felújítást. Az már most is látszik, hogy az eredeti funkciójára egyre nehezebben lehetne visszaállítani, mert a kertjéből már kihasítottak szeleteket, ahova társas-és családi házakat húztak fel.
süti beállítások módosítása