idohianyban1.jpg

Az év végére komoly időhiányba kerültem. A gépemen hegyekben állnak a még nem publikált fotóim, és folyamatosan készítek képeket jártamban-keltemben. Erre a szerdára most egy tavaszi fotósorozatot hoztam Zsámbékról a május 26-ai Úr napi megemlékezés előkészületeiről.

idohianyban2.jpg

Úrnapja, a pünkösdöt követő tízedik nap, idén május 26-áre esett. Úrnapja katolikus ünnep, azonban nem rendelkezik bibliai eredettel és viszonylag fiatal. Mivel nem hivatalos munkaszüneti nap, a rákövetkező vasárnapon ünneplik.

idohianyban3.jpg

Az ünnep valamivel több mint 700 éves, Liége-i Szent Julianna látomására vezethető vissza. A szent víziójában a Holdat látta egy sötét folttal. Jézus elmagyarázta neki, hogy a Hold az egyházi évet jelképezi, a fekete folt pedig az Oltáriszentség hiányzó ünnepét jelzi. Hivatalos ünneppé egy Bolsenában történt csoda nyomán vált: Egy pap kételkedett abban, hogy a kenyér és a bor Jézus testévé és vérévé változik át. Egyik miséjén a szentostya vérezni kezdett. A kortárs beszámoló szerint számos szemtanúja volt az esetnek. A véres terítőt megmutatták IV. Orbán pápának, aki tudott Szent Julianna látomásáról. A pápa 1264. szeptember 8-án kihirdette, hogy a továbbiakban minden évben meg kell ünnepelni az Úrnapját.

idohianyban4.jpg

Az ünnepségek elválaszthatatlan része a körmenet és a sok virágdísz. Magyarországon a többi országtól eltérően ünneplik Úrnapját: négy oltárt állítanak fel, melyeket a hívők sorban bejárnak. A körmenetnek sajátos liturgiával rendelkezik: A stációknál evangéliumot olvasnak fel és a pap áldást oszt a négy égtáj felé. A néphagyomány az Oltáriszentség körbehordozásának olyan hatalmat tulajdonít, mely elűzi a betegségeket és természeti katasztrófákat. Ezen a napon nem dolgoztak. Dőlt betűs ismertető forrása: http://www.zentrum.hu/hu/2014/06/urnapja-az-oltariszentseg-unnepe/

idohianyban5.jpg

idohianyban6.jpg

idohianyban7.jpg

idohianyban8.jpg

idohianyban9.jpg

idohianyban10.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.11.23. 06:34 2 komment

Címkék: virág szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr6311975356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kyOrsi 2016.11.24. 19:17:57

Gyerekkoromból emlékszem rá, nálunk is volt ilyen körmenet. Nem értettem eleinte, miért vannak olyan szép virágdíszek, és nálunk is kis fülkéket/sátrakat készítettek zöld lombból és azokat is virágokkal rakták tele.

Úgy szeretem látni, hogy a gyerekek is aktív résztvevői az ilyen alkalmaknak.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2016.11.25. 10:02:38

Szépek ezek a hagyományok és jó, hogy vannak, akik őrzik őket.
süti beállítások módosítása