Vasárnaponként a Klauzál téri AntikPlacc régiségpiacra szeretek elmenni. Ritkán vásárolok, de az oda- és vissza-vezető utat mindig változtatom, hogy újabb emléktáblákat találjak és fényképezzek. A Klauzál tér egyik házán találtam Gérecz Attila emléktábláját. Érdemes elolvasni rövid élettörténetét, és a forrásként megadott linken az összes verse megtalálható.  

gerecz_attila1.jpgGérecz Attila (Dunakeszi, 1929. november 20. – Budapest 1956. november 7.) magyar költő, sportoló, forradalmár, az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottja.

Dunakeszin született értelmiségi családba. Apját korán elvesztette és két bátyja is emigrációban halt meg. Attila a nagyváradi magyar királyi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola tanulójaként 1945-ben az iskolával nyugatra ment. A németországi Friedrichshafenben francia hadifogságba esett. Haza 1946. október 23-án érkezett. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1948-ban. Mérnök apja első világháborús vitézi címe miatt nem járhatott egyetemre ezért vasesztergályos tanuló lett. Versenyszerűen sportolt és 1949-ben már a magyar öttusa-válogatott kerettagja volt. Pisztolylövésben volt olyan verseny, ahol legyőzte Benedek Gábort, aki olimpiai és világbajnok lett. Úszásban és lovaglásban is a legjobbak közé tartozott.

gerecz_attila2.jpgÖsszeesküvés vádjával 1950. december 8-án letartóztatták és 15 év fegyházra ítélték. Társai közül négyet halálra ítéltek, hármat kivégeztek. A váci börtönbe vitték, ahol a verselés mellett német, angol és francia költők verseit is fordította.1954 májusában írta első versét (Így bocskorosan), mely lelkierőről, optimizmusról tanúskodik.

Így bocskorosan úgy-e megnevettek,
hogy márványt törni hegynek indulok?
A számon pimasz mosolygás a jelszó,
füttyöm csibészes: én is feljutok!
 
Nincs tömött zsákom s hegymászó botom,
segítő kezet tán egy társ sem ad,
de vihart-oldó déli szél kölyökfejemre
borzol lágy barackokat!… ”
– Gérecz Attila: Így bocskorosan

 

Ez Nagy Imre befolyásának, az átmeneti enyhülésnek is az időszaka. A magánzárkák használata szünetelt, az elítélteknek megengedték, hogy a gombüzemben és csillámpala-műhelyben dolgozhassanak. Addig csakis szemre húzott sapkával, hátratett kézzel és egyesével engedélyezték a sétákat. Akkor ezeket a sétákat használták találkozásra, beszélgetésre. Valóságos irodalmi kör szerveződött a börtönben (a Füveskert-csoport): Kárpáti Kamil, Béri Géza, Tóth Bálint, Szathmáry György, Tollas Tibor, Péterfy Vilmos, Márkus László, Hámory Jenő. Beszélgettek, WC-papírra írt verseiket olvasták fel egymásnak. Később műveiket a nyugaton megjelent Füveskert-antológiában adták közre, mely a börtönkápolna előtti füves parkról kapta a nevét.

gerecz_attila3.jpg

A nagy dunai árvíz idején 1954. július 18-án a váci börtönből kijutva és az áradó Dunát átúszva – ez nem csekély sportteljesítmény volt –, Budapestre szökött. Három nap múltán – miután valaki besúgta – letartóztatták és újra bebörtönözték. A budapesti Budapesti Országos Börtönbe vitték és hónapokig szigorított magánzárkában és sötétzárkában tartották.

gerecz_attila4.jpg

Innen 1956. október 30-án szabadult. Szabadságharcosként november 4-étől részt vett az utcai harcokban. A Rókus kórháznál két szovjet tankot kilőtt, de egy harmadik T–34-es gépfegyversorozatából halálos lövés érte. A költő földi maradványainak végső nyughelye ma a Kerepesi temető 21-es parcellája.

gerecz_attila5.jpg

Verseit 1957-től nyugaton a Nemzetőr című folyóirat Kecskési Tollas Tibor szerkesztésében) publikálta. Magyarországon 1991-ben jelent meg először verseskötete Gérecz Attila, a költő – 1956 mártírja címmel, a Stádium kiadónál, melyet 1995-ben a Füveskert, 2000-ben pedig a Sorsod művészete című követett. Gérecz Attila börtönben írt kézirata alapján 2000-ben, 2001-ben és 2006-ban jelent meg a teljes életművet felölelő, Így bocskorosan című kötet, a Kráter kiadó gondozásában. Forrás:  http://gereczattila.uw.hu/versmap/versek.htm

gerecz_attila6.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.02.11. 06:10 2 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr4712141795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.02.12. 10:26:43

Annyira tudok örülni, amikor ilyen sosem-hallott dolgokról mesélsz. A blogod nélkül nem ismerhettem volna meg...
Kár, hogy az életét nem becsülte eléggé, s mindenféle "ki tudja volt-e értelme" ügyek miatt aztán fiatalon meghalt, ahelyett, hogy élete végéig verseket írt volna...
Nekem ezek tetszettek, első olvasatra:
Lelkem csöppnyi volt
Daróc a szürkéhez
Széthullt fényeken

MULTMENTO 2017.02.14. 07:38:18

@aranyosfodorka: Az ilyen, és hasonló hozzászólásaid miatt szeretem ezt a blogot írni. A blogírásom előtt is figyeltem, és utánanéztem az emléktáblán szereplőknek, de akkor az a fiók mélyén maradt. Mióta a blogon publikálom is, azóta úgy érzem az ettől az életem is tartalmasabb, izgalmasabb, és kiszámíthatóbb lett. Köszönöm ezt a többi sok-sok hozzászólást. Igyekszem meghálálni, és további "sosem-hallott" dolgokról mesélni:-)
süti beállítások módosítása