Március első szombatján sofőr voltam. Feleségemet, és kolléganőit kocsikáztattam. A csolnoki kultúrház rendezvényén szerepeltek. Szerencsére el vagyok tiltva attól, hogy feleségem előadásait hallgassam. Én ilyenkor veszem a fényképező gépem, és elindulok…

csolnoki_seta1.jpgElsőként a községháza előtt álltam meg.

 csolnoki_seta2.jpg

A községháza előtt láttam a szépen faragott Jettingent jelző útirány táblát. Csak 780 km-re van Csolnok testvérvárosa Németországban. El is gyalogoltam volna addig, ha nem csak három órám lett volna csavargásra. Így aztán megcéloztam a régi temetőt, amit a szemközti domboldalon láttam. A községi patakon átívelő híd modern, de mögötte a füves réten áll Nepomuki szent János szobra. Elgondolkodtam, hogy vajon miért nem a hídon áll, mint más településeken szokott. A netről aztán megtudtam, hogy Nepomuki János a falu és a templomuk védőszentje, így már érthető, hogy miért a falu központ terén áll a szobra. (http://www.juropnet.hu/~thieristvan/NE_sz_j.htm)

csolnoki_seta3.jpg

A szobor mellett egy újabb emlékmű a németek betelepítésnek háromszáz éves évfordulójára készült. Látványos a masszív üvegre írt szöveg, és az Úlmi betelepítési városház freskójának a képe az üvegen. Kihívás jó fotót készíteni róla, nekem sem sikerült.

csolnoki_seta4.jpg

csolnoki_seta5.jpg

csolnoki_seta6.jpg

A következő kereszteződésnél a házaktól nem láttam a temetőt, de szerencsére az elsőbbségadás tábla oszlopán a gyalogosoknak is megtalálhatják a kívánt útjukat.

csolnoki_seta7.jpg

Egy szépen rendbe hozott tornácos parasztház kerítés lécei között a hegyoldalban jól látszik a temető.

csolnoki_seta8.jpg

csolnoki_seta9.jpg

A temető oldalsó kerítése mögött több kidobott síremlék részletet lehet észrevenni az aljnövényzet alatt.

csolnoki_seta10.jpg

csolnoki_seta11.jpg

csolnoki_seta12.jpg

csolnoki_seta13.jpg

csolnoki_seta14.jpg

csolnoki_seta15.jpg

A temetőben legalább kétszáz évre visszamenőleg találtam síremlékeket. Voltak amatőr felújítások, és profin gondozottak is. Látszik, hogy valaha gazdag bányásztelepülés lehetett, mert sok síremléken van kisebb-nagyobb szobor, és többön porcelán kép.

csolnoki_seta16.jpg

csolnoki_seta17.jpg

csolnoki_seta18.jpg

csolnoki_seta19.jpg

Több síremléken vannak bányász motívumok. A temetőben a bányaszerencsétlenségek áldozatainak külön emlékműve van.

csolnoki_seta20.jpg

Az egyik beszakadt tetejű kriptán egy érdekes szövegű fekete márványtáblát fotóztam. Én még hasonló átoktáblát nem láttam egyetlen temetőben sem.

csolnoki_seta21.jpg

csolnoki_seta24.jpg

csolnoki_seta25.jpg

csolnoki_seta26.jpg

csolnoki_seta27.jpg

Még sokáig el lettem volna a temetői fotózásokkal, de már közeledett a konferencia vége, ezért elindultam az Anna völgyön lefelé, ahol romos présházakat találtam.

csolnoki_seta23.jpg

csolnoki_seta22.jpg

A falu templomának háta mögött az enyészettől megmentett régi fejfákat láttam. A kultúrházba érkezve örömmel konstatáltam, hogy még időben érkeztem. Szerencsém volt, mert a konferencia előadások hosszabbak lettek.

Szerző: MULTMENTO  2017.03.18. 07:04 4 komment

Címkék: épület temető emléktábla szakrália

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr2912330527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holdgyöngy 2017.03.18. 20:08:50

Milyen kincsekre leltél!Legalább őrzik, megőrzik a sírköveket. Érdekes az átoktábla, s milyen keserűség lehet mögötte!

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.03.22. 09:25:36

A régi temetők sok titkot rejtenek - és érthetetlen, megmagyarázhatatlan dolgokat is, melyek talán mindörökre feledésbe merültek már...
Milyen különös az a pince-mennyezet... A statika csodája, hogy nem omlott össze....

MULTMENTO 2017.03.22. 10:39:58

@aranyosfodorka: @Holdgyöngy: A pince boltozaton én is csodálkoztam, és nem is mertem alá menni...
Az átoktáblára nagyon szívesen rákérdeztem volna helyieknél. A sírkövet 1966-ban állították, és az állítók felsorolásából az és után ki is takarták megnevezést. Gondolom, hogy ez az időtáv még nem olyan honagy, hogy ne lenne a helyi közösségben emlékező...

Holdgyöngy 2017.03.22. 11:00:26

@MULTMENTO: Jobban megnézve azért a szöveg elárul egy s mást. Sajnos. Ez más jellegű, de Császáron olyan sírkövet láttam, inkább síremléket, amely a papnak állított emléket a tanácsköztársasági ténykedése, halála? miatt. Meg is lepődtem rajta.
süti beállítások módosítása