kristalyejszaka1.jpg

Április utolsó hetében sikerült Németországba mennünk. Szabadságunk alatt a lányunknak segítettünk költözni. A költöztetés közben egy napot turistáskodással töltöttünk a városban. Ekkor botlottunk a helyi Kristályéjszaka eseményeinek emléket állító egykori Zsinagóga helyére.

 kristalyejszaka2.jpg

A kristályéjszaka illetve novemberi pogromok (németül Novemberpogrome / Kristallnacht) központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám volt a náci Németországban 1938. november 9-10-én. Az akcióra ürügyként egy Franciaországban szolgáló német diplomata, Ernst Eduard vom Rath meggyilkolása szolgált. A zavarások során több tucat zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le, gyújtották fel, de a rendőrség nem avatkozott az eseményekbe. Nevét a betört kirakatokból szertehulló szilánkokról kapta. Történelmi előzményként megemlíthető, hogy az osztrák klerikofasiszta mozgalom már a 19. század végén is használta a kifejezést, az általuk rendezett pogromokat Schönerer üdvözlettel fogadta.

kristalyejszaka3.jpg

1938 júliusa és októbere között számos olyan rendelkezés született, amely a zsidó vagyon kisajátítását szolgálta. A rendelkezések tehát előbb készültek el, mint ahogy a kristályéjszaka megtörtént.

kristalyejszaka4.jpg

A nemzetiszocialisták ezen az éjszakán 267 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, valamint romba döntöttek és felgyújtottak közel 7500 zsidó üzletet. További zsidó házak és lakások százait fosztották ki és rongálták meg Ausztriában és Németországban. Meglincseltek közel száz zsidót, és 30 ezer körülire tehető azok száma, akiket ekkor hurcoltak különböző koncentrációs táborokba. Dőlt betűs részek forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Krist%C3%A1ly%C3%A9jszaka

kristalyejszaka5.jpg

kristalyejszaka6.jpg

kristalyejszaka7.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.05.06. 06:34 1 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr9412471219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.05.06. 08:39:22

Ezek a szörnyű események az idők folyamán valahogy elfelejtődnek - és átalakulnak "történelmi mesévé". Lassan már senki nem él abból a korosztályból, akik ezt a szörnyűséget végigszenvedték. Sokszor gondolom, nem biztos, hogy egy tábla/poszter/szobor meg tudja őrizni a valóságot....
süti beállítások módosítása