Zebegényben Gőzgombóc fesztivált rendeztek. Én rögtön jeleztem feleségemnek, aki rögtön válaszolta is, hogy ott a helyünk. A fesztivál csak délben kezdődött, ezért megterveztem, egy előtte levő kis svabológia fotóstúrát. Így történt, hogy először megálltunk Szendehelyen.

gasztrotura1.jpg

„Szendehely. 1946 január.
151 férfi és nő.
Három napos helyreállító munka.
Gyülekező hely: a templom mellett.

 gasztrotura2.jpgSzendehely.1945-2016.

Repülő évtizedek, 71 év. Az emlékeket történelem könyvek írt anyaga nélkül megőrző leszármazottak. Hely hiánya ahol a már elhaltak suttogó elbeszélésein felnőtt utódok kellő tisztelettel közösen fejet hajthatnának.

Szendehely.2016 szeptember.

Férfiak, nők, korosak, fiatalok, helyiek és vendégek, hivatalosak és odatévedtek figyelték az emlékmű bronz kezeit.

A kezeket nem látott apák, anyák, gyerekek, rokonok, ismerősök emléktáblán felsoroltak "jelképes" kezeit. A számában megfogyatkozott, meggyötört, fáradt, visszatért, évekig hiányzó kezeket. A bronz-kezeket a megtört élet-mészkő oszlopán.

gasztrotura3.jpg

A szendehelyiek két emberöltő után ismét a templom mellett gyülekeztek az "akkoriakra" emlékezve.

Az egyszerűen szép, tisztaságot sugárzó emlékoszlopuk körül, a templomuk mellett.”.Forrás: https://www.kozterkep.hu/~/29431/Malenkij_robotra_hurcoltak_emlekmuve_Szendehely_2016.html

gasztrotura4.jpg

gasztrotura5.jpg

Aztán Nagymarosra mentünk. Itt megnéztük katolikus templomát. Az idei év májusában megnyílt a német nemzetiségi tájház.

gasztrotura6.jpg

gasztrotura7.jpg

gasztrotura8.jpg

Aztán fél órás késéssel megérkeztünk Zebegénybe a fesztiválra.

gasztrotura20.jpg

gasztrotura9.jpg

„Idén nyolcadik alkalommal kerül sor Zebegényben a Tampfknel, azaz a gőzgombóc ünnepére. A 12.00 órakor kezdődő fesztiválon a gőzgombóc különféle változatait kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben a település hagyományőrző együttesei és ismert sváb zenekarok szórakoztatják a közönséget.

gasztrotura10.jpg

gasztrotura11.jpg

Fellépnek többek között a Szomorer Jungs, a sóskúti fúvósok, a Die BradlmusiKanten osztrák harmonikazenekar, a Children of the Forest, és szerepelnek a helyi óvodások, valamint a III. német nemzetiségi hagyományőrző tábor résztvevői is. Este 19.30-tól pedig a ZebeZumm Fesztivál várja a rockzene szerelmeseit a Duna-parton.

gasztrotura12.jpg

gasztrotura13.jpg

gasztrotura14.jpg

gasztrotura15.jpg

A fesztivál állandó vendége a Baranya-megyei Geresdlak, Zebegény testvértelepülése, akik szintén nagy mesterei a gőzgombóckészítésnek.

gasztrotura16.jpg

gasztrotura17.jpg

A Sebegin Hagyománymentő Egyesület és a helyi nemzetiségi önkormányzat által rendezett programot egyre növekvő érdeklődés kíséri. Tavaly már több mint 2.400 db gombóc kelt el: lekvárral töltve, vaníliasodóval öntve vagy sósan, káposztával tálalva.

gasztrotura18.jpg

gasztrotura19.jpg

A gombócot helyi asszonyok készítik, akik szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták a sváb konyha eme nélkülözhetetlen és sokféleképpen fogyasztható finomságát.

gasztrotura21.jpg

A Gőzgombóc kelt tésztából készül, gőz fölött párolják, megfőzik vagy megsütik. Párolt káposztával vagy babfőzelékkel, sült oldalassal esetleg csülökkel és szalonnával vagy édesen, lekvárral töltve kínálják.”. Forrás: http://www.zebegeny.hu/hu/program/viii_gzgombc_fesztivl

gasztrotura22.jpg

Késő délután még visszamentünk Szendehelyre, ahol felségem Boris nénivel készített hangfelvételt helyi nyelvjárásban. Amikor most a poszthoz visszanéztem a kiránduláson készült képeket, csodálkoztam is rajta, hogyan fért bele ennyi program egy napba.

Szerző: MULTMENTO  2017.08.02. 07:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr6812705229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása