Az úgy történt, hogy a kukoricagórét a felségem Nagyapja építette 1937-ben, egy időben a házzal. A tövébe egy körtefát is ültetett. Amikor én a 1985 telén először jártam ott a góréban csöves kukoricát tároltak.  Ahogy igény volt rá a góréból vesszőkosárban hordtuk a csöveket a morzsolóhoz. A lemorzsolt kukoricát aztán rögtön le is daráltuk.

Nyárra, mire elfogyott a kukorica a körtefához jártunk a gyümölcsért. A körtét elérni nem lehetett, ezért egy póznával vertük le a körtét úgy, hogy még el is kapjuk, mert az ütődésmentes körte a legfinomabb. A földre hulló körtének is megvolt a helye, mert abból cefre lett.

A góré, a körtefa alatt még szolgált volna néhány évtizedig, de a kilencvenes évek végére már csak morzsolt kukoricát hozott a teherautó. Így aztán szegény góré is lebontásra került. A múlt évben aztán feleségem azt kérte, hogy készíttessek neki egy Ex Librist, amelyiken legyen kukoricagóré, és pipacs.

A festőművész barátomat megbíztam, hogy rajzolja meg nekem egyetlen képen a feleségem szülői háza udvarán álló egykori górét a körtefával, és a pipaccsal. A mű el is készült. Én készítettem róla digitális másolatot, mely alapján már feleségem minden könyvébe lehet ragasztani.

gores_exlibris1.jpg

gores_exlibris2.jpg

Tíz évvel ezelőtt még üresen állt a góré az udvaron.

 gores_exlibris3.jpg

gores_exlibris4.jpg

Ezen a képen az idei évben már csak a körtefa áll.

 gores_exlibris5.jpg

Az idei évben a ház előtti virágoskertbe tévedt egy pipacs.

gores_exlibris6.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.08.05. 07:44 2 komment

Címkék: fa virág emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr4312709284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.08.06. 16:21:54

Szép és kicsit szomorú emlékek... Mindent elveszítünk,legyen az kukoricagóré, vagy egynyári pipacs.
Az ex libris nagyon tetszik !!!!
(hu.wikipedia.org/wiki/Ex_libris )

MULTMENTO 2017.08.09. 09:08:18

@aranyosfodorka: Valóban egy kicsit szomorkás hangulatunk a feleségemmel. A képből végül lett névjegykártya "címer" is. Egyszer ott voltam, amikor ezt a górés névjegyet átadta. Nagyon érdekes kis nyelvtudományos beszélgetés lett belőle.
süti beállítások módosítása