Mióta autópályán juthatunk le Baranyába egy nap alatt több programot is letudhatunk ott. Budapestről indultunk hajnalban, aztán meglátogattuk szeretteink sírját, és tíz órakor már Geresdlakon voltunk a gőzgombóc fesztiválon. Mi otthon csak „Héveknédli”-ként ismertük, és gyerekkorunkban édes tésztaételként fogyasztottuk lekvárral, akkor is, ha a család többi tagja babfőzeléket evett hozzá. Szóval ezt sváb gasztrofesztivált sem hagyhattuk ki.  

geresdlak_gozgomboc1.jpg

geresdlak_gozgomboc2.jpg

geresdlak_gozgomboc3.jpg

geresdlak_gozgomboc4.jpg

geresdlak_gozgomboc5.jpg

geresdlak_gozgomboc6.jpgNéhány évvel azelőttről egy kis ismertető a gőzgombócról: A közép- és délnémet nyelvterületek lakóinak jellegzetes tésztaétele a Hefeknödel, szószerinti fordításban ’élesztős gombóc’. Elnevezése, elkészítési módja és felhasználása tájanként változó. Így pl. Hessenben, mindenekelőtt Fulda környékén és a Rhön-hegységben, amely átnyúlik Thüringia déli és Bajorország északi részére is (Würzburg irányába), Hefeknödel és Hefeklöße néven ismert. A hagyományos változatát itt általában cukor nélkül készítik, gőzön főzik, főtt szárított gyümölccsel, kompóttal vagy szilvalekvárral főételként tálalják (Baumgart 1990: 59-60, Scherenberg-Stier 1994: 97). Heidelbergben és környékén a gőzgombóc neve Dampfnudel és édes kelt tészta az alapanyaga; tálalás előtt vanília- vagy csokoládésodóval öntik le és általában desszertként fogyasztják. Ausztriában Germknödel (Germ = élesztő) néven ismert az étel, gőzben vagy forró vízben főzik ki, szilvalekvárral töltik és fogyasztás előtt a gombócokat vanília öntettel vagy olvasztott vajjal öntik le és porcukros mákkal hintik meg a tetejét. Főételként és desszertként is kínálják (Pohl 2008: 43).

geresdlak_gozgomboc7.jpg

geresdlak_gozgomboc8.jpg

geresdlak_gozgomboc9.jpg

Geresdlakon és a környező településeken a gőzgombóc hagyományos, gőzön főtt és főtt szárított gyümölccsel vagy az ebből készült mártással fogyasztott változata megegyezik a hesseni Fulda város környékén és a tőle délkeletre fekvő Rhön-hegységben még ma is ismert régebbi változatával. Ez nyilván nem a véletlennek köszönhető. Nyelvjárási, néprajzi és településtörténeti kutatásokból is ismert (Wild 2003: 14 ff., Wild 1996: 7-10, Seewann 2012: 120-126), hogy a Fulda környékéről és a Rhönből a 18. században érkezett német telepesek a Mohács és Pécs közötti térség mintegy 25 falvában találtak új hazát, így Geresdlakon is. Ők a Fuldai Apátság területéről jöttek, ezért az elnevezésük Stift Fuldaer, vagyis ’Fuldai Apátságiak’. A kifejezés német nyelvjárási megfelelője, a Stiffoller elnevezés, a mai napig megőrződött (szalámi specialitásuk neve Stiffollder, azaz ’stifolder’).

geresdlak_gozgomboc10.jpg

geresdlak_gozgomboc11.jpg

geresdlak_gozgomboc12.jpg

A fuldai eredetű németek, a Stiffollerek konyháját is a német hazából hozott és az itt élő más etnikai csoportok, elsősorban a magyarok konyhájából átvett elemek összeolvadása, keveredése jellemzi. Megőrizték származási területeik jellegzetes ételeit, mindenekelőtt a lisztből (pl. gőzgombóc), babból és burgonyából készülteket, valamint a húsfeldolgozás hagyományait. Általában olcsón elkészíthető és laktató ételeket fogyasztottak, ezért étrendjükben a tésztás ételek hangsúlyos szerepet töltöttek be. Hetente kétszer-háromszor is fogyasztották őket, elsősorban különböző gombócok formájában. A gombócok „királynőjét”, a gőzgombócot (Heweknell, Hefekliaß) régebben minden pénteken, néha még szerdán is készítették és elsősorban babfőzelékkel, de főtt szárított gyümölccsel is tálalták (Wild 1992: 56, 62-65).

geresdlak_gozgomboc13.jpg

geresdlak_gozgomboc14.jpg

geresdlak_gozgomboc15.jpg

geresdlak_gozgomboc16.jpg

Napjainkban, ahogy ez a geresdlaki fesztiválokon is látható volt, a gőzgombóc felhasználása sokoldalú. Különböző gyümölcsmártásokkal és befőttel is kínálják. Fogyasztják húsételekhez is, mint gulyásleveshez, pörkölthöz, továbbá sült húshoz fokhagymamártással, párolt káposztával és sült oldalassal.

geresdlak_gozgomboc17.jpg

geresdlak_gozgomboc18.jpg

A gőzgombócnak több változata ismert. A hagyományos gőzgombóc vastagabb falu lábasban kevés vízzel és zsírral gőzön főzve készül. A kissé édesebb tésztájú gombócot közepesen forró sütőben tepsiben sütik. Az fent említett fesztiválon zsírban, ill. olajban sült gombócot is láthattunk.

geresdlak_gozgomboc19.jpg

Ugyancsak a német hazából hozott recept alapján készül a ’gőzgombóc párolt káposztával’ (Krauthefeknödel, Dampfknödel mit Kraut). A gombócokat lábasban párolt káposztára helyezik és lassú tűzön tovább főzik. Önálló ételként is fogyasztható. Forrás: http://itthondeldunantulon.blog.hu/2012/10/09/de_honnan_is_ered_a_gozgomboc_keszites_hagyomanya

geresdlak_gozgomboc20.jpg

Mi remekül éreztük magunkat. A gőzgombóc versenyre benevezett csapatok a fesztivál alatt kínálgattak is bennünket, így éhesek sem maradtunk. A színpadról változatos kultúrműsort kaptunk, A helyi óvodások kezdték, aztán a magyarországi német iskolások, ének zene és táncegyüttesei is bemutatkoztak. A fesztivál hangulatot németországi együttesek is színesítették.  

geresdlak_gozgomboc21.jpg

geresdlak_gozgomboc22.jpg

geresdlak_gozgomboc23.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.10.18. 07:55 Szólj hozzá!

Címkék: recept Sváb fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr1512940879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása