meghivo1.png

Az október 23-i hosszú hétvégét sem sikerült „svabológiamentesen” hagyni. Megtaláltam a tarjáni német kisebbségi önkormányzat plakátját a neten. Elküldtem feleségemnek, és … Gondolhatjátok  mi történt?! – le kellett menni, és megnézni az előadást. Nem esett nehezemre.

meghivo2.png

Nehéz visszaadni a képekkel a jól sikerült előadás, tartalmát és hangulatát. Nem unatkoztunk, és étlen szomjan sem maradtunk. A helyi vállalkozók adományainak jóvoltából pogácsa, és ital is került a svédasztalra.

tarjan1.jpg

A községet először II. Endre idején, 1240-ben említik az oklevelekben. 1426-ban már a tatai várhoz tartozó faluként szerepel egy oklevélben. A falu ekkor Esztergom vármegyéhez tartozott. A török időkben 1529-től a török hódoltság területére esett.

tarjan2.jpg

A történelem viharai miatt a népesség száma változó volt. A XVII. században a Csáky-féle telepítés eredményeként református magyarok éltek itt. Szervezett református egyházuk, lelkipásztoruk volt. A XVII. század végén a község a Hochburg-féle uradalomhoz tartozott. Az 1720. évi összeírás szerint még csak magyarok lakták.

tarjan3.jpg

tarjan4.jpg

A török korban kipusztult falu lassan népesült be, a Rákóczi szabadságharc bukása után 1727-ben az Esterházy család birtokába került, akik 1737-ben 40 német katolikus családot telepítettek itt le, melynek eredményeképp Tarján német többségű falu lett, s kezdetét vette egy sajátos magyarországi sváb kultúra virágzása. 1783-ra épült fel a római katolikus templom, melynek nemrégiben elkészült belső rekonstrukciója az eredeti állapotot állította vissza, zömében a hívek adományaiból.

tarjan5.jpg

tarjan6.jpg

tarjan7.jpg

tarjan8.jpg

A falu életét a II. világháború és az 1946-os kitelepítés változtatta meg. Bár a lakosság többsége helyben maradhatott, magyar telepeseket telepítettek a sváboktól elkobzott házakba.

tarjan9.jpg

tarjan11.jpg

Az 1989-es változást követően 1990. szeptember 30-án megalakult a helyi önkormányzat. A faluban 160 kisvállalkozás és 3 üzem tevékenykedik. A helyhatóság kiépítette az infrastruktúrát az egész településen. A helybeliek jelentős anyagi hozzájárulásával kiépítették a víz-, gáz-, csatornahálózatot, bevezették a telefont és a kábeltévét, megépítették, illetve felújították és belső úthálózatot. A faluban jelenleg csaknem 2700-an laknak. Sokan foglalkoznak szőlőtermeléssel, boraink a környéken is elismertek. Dőlt betűs részek forrása: http://www.tarjansramli.hu/tarjan.php

tarjan10.jpg

A Tarjánból indult Sramli King együttes jóvoltából ötvenhatban disszidáltak honvágydalát élőben is meghallgathattuk. A neten az együttes előadásában nem találtam meg, de megtaláltam magyarul és németül is. Tessék választani!

Szerző: MULTMENTO  2017.10.28. 06:26 1 komment

Címkék: Sváb fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr4413061382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.10.30. 18:19:43

Nagyon jó hangulatú rendezvény lehetett, és olvasva a település egyéb adatait csak irigykedni tudok. De ebből is az látszik, hogy ahol van akarat, ott van lehetőség is a megoldásra. Kár, hogy olyan kevés helyen lehet ilyesmit tapasztalni.
süti beállítások módosítása