Nekem nincs időm, hogy tudománytörténeti kincseket kutassak és találjak. Miklós barátomnak szerencsére ideje, és jó szeme is van hozzá, hogy az ócskavasakban meglássa a lehetőséget. Keze közül több ócskavasból lett működőképes kiállítási tárgy. Most megkértem, hogy írjon a legutóbb megmentett számológépének felújításáról.  

sved_tekeros1.jpg

Eddig hat kurblis számológépet javítottam meg. Ebből öt úgy működik, mint újkorában, a hatodik részlegesen.Kimondottan olyan eladókat keresek, amit rosszként hirdetnek. Szeretek elszórakozni velük és az átlagosnál több szabadidőm van. Odhner még nem volt.

sved_tekeros2.jpg

Theophil Odhner-svéd mérnök-a cári Oroszországban kezdte el a számológépek gyártását az 1890-es években. 1917-ben államosították a gyárát és a család lelépett Svédországba. Ott folytatták a gyártást EREDETI ODHNER néven. A Szovjetunióban maradt gyár is tovább üzemelt és FELIX néven készítette ugyanazt. A svéd változatot, sok fejlesztéssel valamikor a '60-as évek közepéig, végéig gyártották. A szovjetek szinte változatlanul a '70-es években fejezték be. Közben szerte a világban sokan másolták az ODHNERT. Az egésznek a zsebszámolók megjelenése vetett véget. Szinte azonnal eladhatatlanná váltak a mechanikusok és az emberek eldobálták a meglévőket. Ez ma már nem így van. Értékük emelkedik. Mint mindenből, itt is számít a koruk típusuk és ritkaságuk/gyakoriságuk. Az ODHNER és a FELIX is a drágább kategória. Az eladó darabok többsége nem működik! Ez igaz akkor is, ha az az eladó szerint működik. Van kivétel, de ritka! Az, hogy valamit meg lehet rajta mozdítani, még nagyon messze van attól, hogy számolni is tudjon. Persze, ha valaki kizárólag dekorációnak szánja, akkor mindegy, csak valahogy mutasson.

sved_tekeros3.jpg

Ez a darab kb. az 1930-as évek végéről való, esetleg plusz egy-két év. Sok változatban készült, ezen a felirat a gyári fekete festésen volt, ami teljesen lekopott a fémlemezig. Van egyébként még pár azonosítási pont. Kívül-belül rozsdaboglya volt, pár dolog mozdult egy kicsit. Ilyenkor a legrosszabb, ha elkezdik erőltetni, feszegetni. Sok mindent kibír, de azt nem, ha valami jó nagy pajszerrel esnek neki. A vásárlás általában lutri, mert, hogy mi van bent, az csak itthon fog kiderülni. A jó vételhez kell egy kevés tudás, megérzés és sok szerencse.

sved_tekeros4.jpg

Ismét szerencsém volt. Óvatosan szétszedtem és kiderült, hiánytalan és nincs eltörve semmi. Valaki már javította, de nem volt barbár. Nem is kellett nagyon szétszedni, csak körben a burkolatot és bent pár nagyobb egységet egyben kiszedni. Rozsda, szemét, apró törmelék volt a fő hibája és az, hogy az utóbbi 40-50 évben állt valami dohos pincében. Bent már minden rendesen mozog, a külsejéről leszedtem a rozsda nagyobbik részét és kíváncsiságból "befestettem" fekete alkoholos filccel. Ez volt a gyári állapot, de bármikor könnyen lemosható. A felirat a festésen volt. Jelenlegi jelzései: hátlapba ütve „MADE IN SWEDEN" és gyári szám, talpába öntve kód, bent is beütött kód. Most tesztelem, jelentkezett pár apró hiba, ami a működését nem befolyásolja, számolni tud, de én azt szeretem, ha olyan, mint eredetileg. Még egy kicsit piszkálgatom. Nem találomra! Sejtem, hogy hol.

sved_tekeros5.jpg

Még érdekes lehet a mérete is. A képekből nem nagyon lehet kitalálni. Szerintem jóval kisebb, mint amire az olvasók gondolnak. A talpa kb.19x14 cm, a magassága 11cm.Viszont, ha valaki fel akarja emelni, akkor esetleg a lábára ejti! Öt és fél kiló körüli.

sved_tekeros6.jpg

sved_tekeros7.jpg

Az utolsó előtti kép a netről egy eredeti állapotban megőrzött ikertestvérét mutatja. Ezt száraz helyen őrizhették az elmúlt 80 évben.

elotte_utana_1.jpg

Gyári szintű feliratokat nem tudok pingálni,de ettől kicsit jobbat azért igen. Annyi volt a célom,hogy a hangulatát visszaadjam.remélem sikerült. 

 

Szerző: MULTMENTO  2018.02.17. 06:27 komment

Címkék: fém régiségpiac

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr3613650080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2018.02.17. 08:36:19

Lehet, hogy már írtam valahol, amikor ilyen masinákról meséltél - de újra megírom: a hatvanas években nekünk csak ilyen számológépünk volt és volt "karos" összeadó gép is. Igaz, akkor már megjelentek az elektromos gépek is. Ha ilyesmit látok, felidéződik "ifjúságom" - ami a gépeket is fegyelembe véve az ősidőkben volt :-)

MULTMENTO 2018.02.18. 08:59:06

@aranyosfodorka: Én sem tudom megunni, felidézni az ifjúkort. Én a nyolcadikos számítási feladatokhoz kaptam segítségül ennek egy szovjet kiadását, halvány rózsaszínben. 10 perc bemutató után számoltam vele vagy két órát, és megoldottam a feladatokat. Annyira nem bíztam a gépben, hogy végül megcsináltam ugyanazokat a számításokat papíron írásban is. Így aztán időt nem spóroltam, de legalább ellenőriztem a gépi számítást.
süti beállítások módosítása