vzsszlip85.jpg

Ezt a képet sok utánajárás után sikerült előszedni az Ezres Kollégium fotókörének hagyatékéból. A trombitásról kerestünk képet, de olyat, amelyiken csak ő szerepel nem találtunk. Ezerkilencszáznyolcvanötben csak akkor készítettünk képeket az utókornak, ha úgy gondoltuk, hogy a megörökített pillanat érték marad. A képen a látszat ellenére nem egy kezdő zenekar látható, hanem egy négy fős összeszokott diákújság rovatszerkesztői csapata. A képen a diákújság heti ajánlatának a rovatvezetője, Veszelovszki Zsolt trombitál. A dossziét tartó konferanszé, jómagam az újság tördelő szerkesztője. Gitárral a kezében a diákújság grafikusa próbálja szórakoztatni a közönséget. Ilyen is volt, olyan sok mindenre jutott idő az egyetemi évek alatt. Együtt éltünk, együtt szórakoztunk a kollégiumi diáknapokon. Barátok lettünk és maradtunk akkor is, ha a ballagás óta ritkábban találkoztunk.

November elsején az interneten jött a hír, hogy trombitásunk Mindenszentek napján magához hívta az Úr. Ő elment, és azóta is emlegetjük. A múlt hét szombatján Csabdiban családja meghívására összejöttek barátai és munkatársai, hogy kerékpáros és gyalogtúrával emlékezzenek Zsoltra. Itt a földi életből mindösszesen ötvennégy év jutott számára, de amit ez alatt a rövid életében alkotott még több száz évig emléke, és hagyatéka miatt tovább él.

vzs1.jpg

A képeket a búcsúztatásán én készítettem. Ezen kívül, aki többet szeretne tudni róla az alábbi linkeken olvashat arról, hogy mit is alkotott. 

vzs2.jpg

vzs3.jpg

vzs4.jpg

http://444.hu/2016/10/31/viszlat-dude-nagyot-mentel

vzs5.jpg

vzs6.jpg

http://bikemag.hu/magazin/hirek/elhunyt-veszelovszki-zsolt-utolag-is-koszonunk-mindent

vzs7.jpg

vzs8.jpg

https://forbes.hu/uzlet/elment-oriaspumukli-a-vizionarius/

vzs9.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.12.03. 07:28 Szólj hozzá!

Címkék: emléktábla szakrália

Gondolom olvasóim zöme a címben feltett kérdésre NEM-el válaszolna. Biztos sokaknak nem is fontos, hogy arról sem tud, hogy mi a négyszín hipotézis. Engem középiskolában azért érdekelt, mert az akkor népszerű „Élet és Tudomány” folyóiratban olvastam róla. Nagyon érdekesnek találtam, hogy csak számítógépesen lehetett bizonyítani. Én természetesen utána a szabadidőmben sokat próbálgattam bizonyítani. Egyre bonyolultabb elhelyezkedésű képzeletbeli országokra osztottam az írólapomat, és azokat színeztem négy különböző színnel, hogy ne legyenek szomszédos országok azonos színűek. Hiába próbáltam én az írólapomat újra és újra fiktív országokra osztani, mindig sikerült négy színnel kiszínezni.

negyszin_sejtes1.jpg

Keretezett cikkrészlet forrása: http://tudomany.blog.hu/2014/05/09/matt_a_matematikanak

Amikor az utcákat járva, meglátom sok kis tartományra töredezett aszfaltot eszembe is szokott jutni, hogy milyen jól lehetne ezeket négy színnel kifesteni, hogy szomszédosak ne legyen azonos színűek. Szerencsére vannak olyanok, akik ezeket a töredezett járdákat ki is festik. Sokáig nem tudtam elképzelni, hogy ennek az akciónak egyesek nem örülnek, aztán nemrég olvastam, hogy Pécsen a járdafestőket a tevékenységüktől eltiltották, és a hatóságok a festést el is távolíttatták. Forrás: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/rendorok-vittek-be-a-ketfarku-kutya-part-aktivistait-pecsen-692106

negyszin_sejtes2.jpg

negyszin_sejtes3.jpg

negyszin_sejtes4.jpg

negyszin_sejtes5.jpg

 

Szerző: MULTMENTO  2016.11.30. 06:47 2 komment

Címkék: játék barkács emléktábla

rosmarin-2016-09-30.jpg

Írtam már, hogy ebben az évben a magyarországi német emlékművek, rendezvények látogatását végeztük hétvégenként a felségemmel. Több látogatásról írtam már posztot, de a szívünkhöz legközelebb álló kimaradt ebből a sorból. Szeptember 30-án voltunk Pilisvörösváron a solymári Kompanei amatőr színjátszó társaság előadásán. A társaságról, és színdarabjukról a blogjukon itt olvashattok: http://kompanei.blogspot.hu/2016/03/bekoszonto.html.

rozmarine1.jpg

A színdarabról ezt a rövid bevezetőt a társulat ismertetőjükből vettem. Úgy gondolom így az előadásról készített képeimmel együtt kiderül, hogy miről is szólt ez a profi előadás.

rozmarine2.jpg

Néhányan már a II. világháború alatt is sejtették, hogy a náci Németország esetleges veresége a Magyarországon élő svábok számára rettenetes következményekkel járhat. Éppen ezért jó néhány solymári sváb a magyart jelölte meg anyanyelveként az 1941-es népszámláláskor. Amikor 1946-ban nyilvánosságra hozták a kitelepítésre kerülők rettegett listáját, egyesek nem élték túl ezt a sokkot. Akik eredménytelenül harcoltak azért, hogy töröljék a nevüket a listáról, azokat bevagonírozták. Induláskor még azt sem lehetett tudni, hogy Németországba vagy Szibériába hurcolják-e őket. A háború sújtotta Németországba megérkezve azt kellett tapasztalniuk a kitelepítetteknek, hogy az ínség itt még nagyobb, mint a hazájukban. Miközben éhbérért dolgoztak és nyelvi nehézségekkel küszködtek, lassanként csak beilleszkedtek az új környezetbe. Bár az évek múlásával anyagilag megerősödtek, mégis töretlen maradt lelki összefonódásuk a magyar hazával.

rozmarine3.jpg

rozmarine4.jpg

rozmarine5.jpg

rozmarine6.jpg

rozmarine7.jpg

rozmarine8.jpg

rozmarine9.jpgrozmarine10.jpg

rozmarine11.jpg

A rozmaring emberemlékezet óta a svábok kultikus növénye. Minden házban akadt egy cserép rozmaring, és születéskor, esküvőn vagy halotti tornál elengedhetetlen kellék volt egy rozmaringág. A rozmaring szerencsét hoz, a rozmaring elkergeti a rosszat, a rozmaring a szerelem és a hűség jelképe. A kitelepítés olykor szomorú, olykor vidám jeleneteit a rozmaring ezen sokrétűsége köti össze. forrás: http://solymaronline.hu/2016/04/18/hartmann-hellebrandt-hilda-a-rozmaring-a-szerelem-es-a-huseg-jelkepe/

rozmarine12.jpg

rozmarine13.jpg

rozmarine14.jpg

rozmarine15.jpg

rozmarine16.jpg

rozmarine17.jpg

rozmarine18.jpg

rozmarine19.jpg

rozmarine20.jpg

rozmarine21.jpg

rozmarine22.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.11.26. 06:55 1 komment

Címkék: játék virág emléktábla lánykérés

idohianyban1.jpg

Az év végére komoly időhiányba kerültem. A gépemen hegyekben állnak a még nem publikált fotóim, és folyamatosan készítek képeket jártamban-keltemben. Erre a szerdára most egy tavaszi fotósorozatot hoztam Zsámbékról a május 26-ai Úr napi megemlékezés előkészületeiről.

idohianyban2.jpg

Úrnapja, a pünkösdöt követő tízedik nap, idén május 26-áre esett. Úrnapja katolikus ünnep, azonban nem rendelkezik bibliai eredettel és viszonylag fiatal. Mivel nem hivatalos munkaszüneti nap, a rákövetkező vasárnapon ünneplik.

idohianyban3.jpg

Az ünnep valamivel több mint 700 éves, Liége-i Szent Julianna látomására vezethető vissza. A szent víziójában a Holdat látta egy sötét folttal. Jézus elmagyarázta neki, hogy a Hold az egyházi évet jelképezi, a fekete folt pedig az Oltáriszentség hiányzó ünnepét jelzi. Hivatalos ünneppé egy Bolsenában történt csoda nyomán vált: Egy pap kételkedett abban, hogy a kenyér és a bor Jézus testévé és vérévé változik át. Egyik miséjén a szentostya vérezni kezdett. A kortárs beszámoló szerint számos szemtanúja volt az esetnek. A véres terítőt megmutatták IV. Orbán pápának, aki tudott Szent Julianna látomásáról. A pápa 1264. szeptember 8-án kihirdette, hogy a továbbiakban minden évben meg kell ünnepelni az Úrnapját.

idohianyban4.jpg

Az ünnepségek elválaszthatatlan része a körmenet és a sok virágdísz. Magyarországon a többi országtól eltérően ünneplik Úrnapját: négy oltárt állítanak fel, melyeket a hívők sorban bejárnak. A körmenetnek sajátos liturgiával rendelkezik: A stációknál evangéliumot olvasnak fel és a pap áldást oszt a négy égtáj felé. A néphagyomány az Oltáriszentség körbehordozásának olyan hatalmat tulajdonít, mely elűzi a betegségeket és természeti katasztrófákat. Ezen a napon nem dolgoztak. Dőlt betűs ismertető forrása: http://www.zentrum.hu/hu/2014/06/urnapja-az-oltariszentseg-unnepe/

idohianyban5.jpg

idohianyban6.jpg

idohianyban7.jpg

idohianyban8.jpg

idohianyban9.jpg

idohianyban10.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.11.23. 06:34 2 komment

Címkék: virág szakrália

Kilencéves voltam, amikor Dávidföldre költöztünk, és harmincöt, amikor a szüleim is elköltöztek onnét. Azóta, ha rokonlátogatóba arra jártam, az egykori iskolám, és a szülői házat is messze elkerültem. A lányom komlói fotóprojektje miatt, most nem követhettem a húsz éves megszokott stratégiát. Mély levegőt vettem, és megálltam a hozzánk legközelebb eső buszmegálló mögötti parkolóban. Az egykori szülői házunkig nem mentem el, de az egykori általános iskolámat körbejártam, és még az udvarára is bementem. Fájó szívvel készítettem a fényképsorozatot egykori iskolánkról. Sokat tudnék mesélni az ott eltöltött időről, és barátaimról. Talán eljön annak is az ideje. Most a netről válogattam egy kis ismertetőt egykori iskolámról.

megallt_az_ido1.jpg

megallt_az_ido2.jpg Dávidföldi Általános Iskola

megallt_az_ido3.jpg

A kökönyösi városrész emeletes házaival szinte egy időben épült a főképp családi házakból álló dávidföldi városrész. Infrastruktúrájából nem hiányozhatott az általános iskola sem. 1958. január 23-án kezdték meg az építést, az I. ütem befejezése 1959. szeptember 23., ekkor adták át ünnepélyesen az épületet.

megallt_az_ido4.jpg

Az iskola jó munkájának és mintaszerű berendezésének híre túljutott a város határain. 1983/84-es tanévben az 1. és 2. osztályban megkezdődött az iskolaotthonos oktatás egy-egy tanulócsoportban. Ez a napközitől különböző tanítási forma kedveltnek, sikeresnek bizonyult, mert időbeosztása, a tanítási órák napi elrendezése jobban megfelelt a 6-8 éves korosztály teherbíró képességének, hatékonyabb tanulást biztosított. Sikerességét jelzi, hogy csak az 1999-es tagiskolává válás szüntette meg működését.

megallt_az_ido5.jpg

1985-ben a városban elsőként sikerült berendeznie az intézménynek számítógépes termet, és indulhatott az oktatás a 7. osztályosok részére.  Commodore számítógépeken tanulhattak, fakultáció keretében. Az 1990-es évek első felében emelt szintű matematikaoktatás indult az iskolában, 4. osztálytól heti 6 órában tanulhattak matematikát az érdeklődő, tehetséges gyermekek. Nem maradtak el a kiváló versenyeredmények sem, de nem csupán matematikából születtek kiemelkedő sikerek. Az iskola tanulói szép eredményeket értek el különböző sportágakban, rajzpályázatokon, vöröskeresztes versenyeken és országos mozgófilm pályázaton.

megallt_az_ido6.jpg

A városi intézmény átszervezés eredményeként az iskola elsőként szűnt meg. A Gagarin Utcai Általános Iskola tagiskolája lett 1999-ben, majd 2000-ben jogutóddal megszűnt és a kökönyösi városrészen lévő épületben őrzik, ápolják a régi hagyományokat az iskola volt tanárai, immár a Gagarin Általános Iskolában. Forrás: http://gagarin.hu/iskola-tortenete/

megallt_az_ido7.jpg

Az, ha egy iskola üresen áll, csak akkor megbocsátható, ha éppen nyári vagy téli szünet van. Komlón azonban két épület jó ideje elhagyatottan várja, hogy újra élet költözzön a falai közé. Az egykori dávidföldi általános iskola évek óta áll üresen és kihasználatlanul, bár hasznosításáról többször tárgyaltak a város vezetői.

megallt_az_ido8.jpg

A családi házas övezet, valamint az épület nagy mérete jelentősen korlátozza a benne folytatható tevékenységek körét, így egyelőre nem talált sem vevőre, sem bérlőre. Hasonló helyzetbe került a kökönyösi volt Nagy László Gimnázium is, amelyből a nyáron költözött ki az intézmény. Koncepció egyelőre nincs arról, hogyan kívánja értékesíteni a két létesítményt a tulajdonos önkormányzat, de Polics József polgármester lapunk kérdésére elmondta, jelenleg is folynak az egyeztetések, hiszen több érdeklődő is akadt.

megallt_az_ido9.jpg

Elhangzott, hogy megváltozott képességű munkavállalók foglalkoztatását oldanák meg az egykori iskolákban, de bentlakásos intézmény és rehabilitációs központ létesítése is felmerült a tárgyalások során. Megállapodást még senkivel sem kötött az önkormányzat, így az épületeket továbbra is a Városgondnokság őrzi, az állapotuk pedig napról napra romlik. Forrás: http://www.pbkik.hu/hu/komloi-iroda/cikkek/uresen-all-ket-komloi-iskola-10756

Szerző: MULTMENTO  2016.11.19. 06:50 3 komment

Címkék: fém épület sarokház

Az idei év svabológiai hétvégéi közül az október utolsó hétvégéje felejthetetlen volt. A tavasz óta tartó Újpetrei látogatásaink csúcspontja volt. Elkészült, és nyomtatásban is megjelent az újpetrei nagymamák szakácskönyve. Igazán unikális kiadvány, mert nem a megszokott irodalmi német nyelven, hanem a falu nyelvjárásában lejegyzetelve jelent meg. Hogy az asszimiláltak is megérték, magyar fordításban is szerepel minden recept. A kipróbáláshoz való kedvet csak erősíti az elkészült ételek fotója.

szakacskonyv_atadas1.jpg

A szakácskönyv megjelenését — nem véletlenül —, egybeesett az Újpetrei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület Huszonöt éves jubileumával. Az alkalomnak megadták a módját, fergeteges gálát szerveztek a kultúrházba.

szakacskonyv_atadas2.jpg

szakacskonyv_atadas3.jpg

szakacskonyv_atadas4.jpg

szakacskonyv_atadas5.jpg

szakacskonyv_atadas6.jpg

A hagyományőrző együttes táncosai a színpadon fergeteges produkciót mutattak be. Én csak kattintgattam a fényképezőgépemmel, és a blogon bemutatott képeknél sokkal többet készítettem.

szakacskonyv_atadas7.jpg

szakacskonyv_atadas8.jpg

A színpadon a nyári német tábor amatőr színjátszói az Újpetrei németek kitelepítésének emlékére egy színdarabot is előadtak.

szakacskonyv_atadas9.jpg

A műsorból nem maradhatott ki a tradicionális fúvószene sem, ezt a pécsi Schnaps Kapelle szolgáltatta.

 szakacskonyv_atadas10.jpg

A jubileumra a Pogányi Német Vegyeskar is eljött.

 szakacskonyv_atadas11.jpg

A színpadi produkciók utolsója a szakácskönyv bemutatása volt.

 szakacskonyv_atadas12.jpg

szakacskonyv_atadas13.jpg

 A színpadi produkciók után a szakácskönyvben megjelent ételek közül kóstolhattak meg többfélét a vendégek.

szakacskonyv_atadas14.jpg

A könyvtárban kis kiállítás is volt. Egy hasonló babakocsiban tolhattak engem is több évtizede a keresztelőre.

szakacskonyv_atadas15.jpg

Ezt a nemez falvédőt a nyári német táborban alkották.

szakacskonyv_atadas16.jpg

Feri bácsi emlékére, aki a maga módján hozzájárult, hogy ez a jubileum méltóképpen megünneplésre kerülhetett.

Szerző: MULTMENTO  2016.11.16. 06:38 2 komment

Címkék: könyv emléktábla