lampamuzeum1.jpg

Régóta terveztem, hogy megnézem a zsámbéki lámpamúzeumot. Az egyik hétvégén aztán, amikor feleségem előadást tartott a zsámbéki ifjúsági házban, én fogtam magam és elmentem megnézni a lámpamúzeumot. A neten találtam rá évekkel ezelőtt, és mindig is érdekelt, hogy milyen csodalámpák vannak ott.

lampamuzeum2.jpg

lampamuzeum3.jpg

Egy tipikus helyi sváb parasztház köszöntött rám, a lámpamúzeum helyszíneként. A házon látszik, hogy folyamatosan gondját viselik. A ház tornácán feltűnt a gyűjtemény létrehozója, akit éppen beszélgetős kedvében találtam, és elbeszélgettem a gyűjtemény kialakulásáról. Megdicsértem a kiállított lámpák állapotát, és a restaurálás minőségét. Mint megtudtam a gyűjtő műszerészként végzett, és a házban saját restaurátorműhelyt hozott létre, amelyben javítja, és helyrehozza a lámpákat. Büszkén mesélte, hogy az Iparművészeti Múzeumból is dicsérték, hogy milyen szakszerűen restaurálja őket. Engedélyt kaptam arra, hogy fényképezzek. Néhány képet most illusztrációként felteszek, és egy kis szöveges ismertetőt is hoztam a múzeumról és a gyűjtőről.

lampamuzeum4.jpg

lampamuzeum5.jpg

lampamuzeum6.jpg

Az 1960-as években Borus Ferenc palackozott italok gyűjteményéből rendezett be saját borospincéjében egy "Bormúzeumot". Ide keresve megfelelő világítási eszközöket, került kapcsolatba a lámpákkal.

lampamuzeum7.jpg

Annyira megtetszettek neki a szebbnél-szebb darabok, hogy észrevétlenül is a gyűjtőjükké vált. A kiállított tárgyakat egy-két kivételével saját pénzén vásárolta meg, volt olyan nap, amikor 20-25 db került a tulajdonába. A tárgyak többsége koszosan, rozsdásan, hiányosan került elő, így a restaurálás mesterségét is elsajátítva minden lámpát saját maga hozott rendbe.

lampamuzeum8.jpg

Eleinte szoba-konyhás lakását díszítette a sok szép tárgy, de hála az újságok és a televízió népszerűsítésének, egyre több hazai és külföldi érdeklődő látogatott el hozzá azzal a kéréssel, hogy mutassa meg gyűjteményét. Így 1970-ben, "közkívánatra" létrehozták az első állandó kiállítást a Művelődési Házban, körülbelül 250 tárgyból álló gyűjteménnyel.

lampamuzeum9.jpg

A lámpák természetesen tovább gyarapodtak, sőt világhírre is szert tettek, köszönhetően a Magyar Távirati Iroda népszerűsítő munkájának, amely az egész világot ellátta a gyűjtemény ismertetésével. A gyűjtemény gazdagításában nagy segítséget nyújtott az akkori Magyar Filmgyártás, hiszen nagyon sok lámpát kölcsönöztek és ezek kölcsönzési díjából sikerült a legnagyobb fejlesztéseket létrehozni.

lampamuzeum10.jpg

A gyűjtemény gyorsan kinőtte a Művelődési Ház kistermét. 1979-ben nyílt meg a Lámpamúzeum egy volt lakóházban, Zsámbékon a Magyar u. 18. szám alatt, amelyet Zsámbék Nagyközség Közös Tanácsa vásárolt meg a múzeumi anyag bemutatására. Jelenleg 1000-1100 db világítási tárgy található az ország egyetlen Lámpamúzeumában. A mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák között található régi kínai vázából készült lámpa, valamint Zsolnay-majolika, meisseni porcelán talpú petróleumlámpa, 1800 körül készült olajpumpás világítóeszköz stb.Forrás: http://www.mizsambekunk.hu/muzeumok/lampamuzeum

lampamuzeum11.jpg

Borus Ferenc, Egy ötgyermekes család harmadik gyermekeként 1932. április 21-én született Kisújszálláson.
Szülei: Borus József és Szabó Teréz.

lampamuzeum12.jpg

Alaptanulmányait az Alföldön végezte. Zsámbéki kapcsolatai 1946-tól kezdődtek, ugyanis anyai nagynénje akkor települt az Alföldről ebbe a faluba. Zsámbékra 1955-ben költözött, mint frissen leszerelt katonatiszt.

lampamuzeum13.jpg

Már azokban az években is tapasztalta a nagy különbséget az Alföld és a Dunántúl között. A jobb megélhetés és érvényesülés reményében költözött ide családjával. Számításai nagyrészt beigazolódtak. Zsámbék lett az igazi otthona, de a szülővárosát soha sem felejti el, az ott töltött nagyon szegény, de annál boldogabb gyermekkort...

lampamuzeum14.jpg

Zsámbéki életét, mint munkásember dolgozta végig, de emellett mindig azon fáradozott, hogy a község érdekét is szolgálja. Első ténykedése az 1956-os forradalom idején kezdődött. Az akkori községi vezetés felkérte, hogy legyen a nemzetőrség parancsnoka. Ezt a tisztséget 1957 márciusáig látta el. Feladatuk a rend biztosítása volt, amit maximálisan teljesítettek. 1957-ben, mint tisztet lefokozták és harminc évig, mint ellenforradalmárt tartották nyilván.

lampamuzeum15.jpg

1990-ben rehabilitálták és visszakapta rendfokozatát.Cselekvőképes kedvén ez semmit nem rontott. Hozzáfogott a régi tárgyak megmentéséhez, ugyanis látta, hogy egyre több értékes tárgyat visznek ki az országból. Negyvenöt év alatt három múzeumot alapított (ebből egy működik).

  • az első a bormúzeum, ahol kb. 1000 üveg bor és a hozzávaló tárgyak találhatóak
  • a második a Lámpamúzeum, több mint 1100 világítási eszközzel (ez látogatható)
  • a harmadik a haditechnika és fegyverzet (álma, hogy egyszer ebből is múzeum lesz )

 lampamuzeum16.jpg

 A Zsámbékon lakóknak és az idelátogató turistáknak köszönheti, hogy az összegyűjtött lámpákból nyilvános múzeum lett. Nagy boldogsággal tölti el, hogy Zsámbék hírnevét a Romtemplom mellett a Lámpamúzeumon keresztül az egész világ megismerte.Ugyanis nem csak a sajtón, rádión, televízión keresztül ismerhették, meg, hanem:

  • az 1995-ös Guinness rekordok könyvébe is belekerült
  • felvették Amerikában a nemzetközi lámpaklubba
  • Ausztráliában pedig a múzeumi társaságok tagja lett

lampamuzeum17.jpg

Büszke a hazai elismerésekre is:

  • a köztársasági elnök aranyérem boldog tulajdonosa
  • Zsámbék díszpolgára
  • 75. születésnapjára a kulturális minisztertől elismerő oklevelet kapott

Többször hívták a múzeummal Budapestre, Érdre és Németországba, de ragaszkodott Magyarországhoz és bízott abban, hogy Zsámbékon jó helyen lesz a gyűjtemény. Így a mai napig itt Zsámbékon tekinthető meg a kiállítás. Forrás: http://www.mizsambekunk.hu/muzeumok/lampamuzeum/a-gyujtorol-roviden

Szerző: MULTMENTO  2016.10.26. 06:13 1 komment

Címkék: fa fém épület kerámia szecessziós épületdíszek

Zsámbékon két hete jártam, és a Táncsics utca 1 számú ház falán feltűnt, hogy egy 1956-os forradalmárnak állítottak emlékművet. Elgondolkodtató, hogy mindössze 18 éves volt, amikor meghalt, és a tábla szövege sem hétköznapi. Rákerestem, és Domokos Károly Zsámbéki író írását találtam, amelyet most a képeimhez idézek.

kmetz_misi1.jpg

Akit kétszer lőttek fejbe

Jó Néhány éve, október közepén, Perényi János barátom a következő kérdést szegezte nekem: tudsz-e arról, hogy a zsámbéki temetőben nyugszik Kmetz Mihály, aki 1956-ban - tizennyolc évesen - a forradalomban vesztette életét?

- Még nem hallottam róla - válaszoltam.

Október 23-án illenék koszorút elhelyezni a sírján - szólt, majd így folytatta: én mindent megszervezek, téged pedig arra kérlek, néhány mondat erejéig emlékezz meg róla. - Nagyon szívesen, de mesélj el a fiatalemberről mindent, amit csak tudsz!

Meghallgatva a történetet, megfogott e tizennyolc éves ifjú szomorú sorsa.

Felkerestem Misi ma is Zsámbékon élő testvéreit, s a beszélgetésből kibontakozott az a családi tragédia, amely 1956. október 23-án, a Margit hídnál történt találkozással kezdődött, és amelyre november 6-án Budán, a Széna térről induló Logodi utca üres telkén tett pontot a kivégzőosztag golyója. (Engedtessék meg a személyes hangvétel azért, mert Kmetz Mihályt ma már közeli ismerősömnek, barátomnak érzem.)

kmetz_misi2.jpg

Olyan tizennyolc éves fiatalemberről szól a történet, akinek az első világháborúban elesett nagyapja mutatott példát. Őt ugyancsak Kmetz Mihálynak hívták, s nevét ma - többed- magával - a zsámbéki első világháborús emlékmű őrzi.

Unokája 1956. október 23-án a Margit hídnál csatlakozott Szabó bácsi csoportjához, aki a Széna téren folytatta gigászi küzdelmét a megszálló túlerővel és hazai bérenceikkel szemben. Mihály a Ganz Villanyban dolgozott, ahol szakmunkásként foglalkoztatták. Tizenöt évesen tüdőszanatóriumban kezelték, s ő a gyógyulást hozó kezelés ideje alatt is tanult, leérettségizett, technikusi oklevelet szerzett. Munkásfiatal volt, olyan " pesti srác", aki naponta huszonnyolc kilométerről járt a fővárosba dolgozni. Pontosabban (ha ragaszkodni akarunk '56 szelleméhez), akkor azt kell mondanunk, hogy valójában vidéki srác volt, aki pesti sorstársaihoz, az ifjú hősökhöz hasonlóan – tizennyolc éves korában – akárcsak Mansfeld Péter a hazájáért áldozta életét. Szomorú sorsuk csupán abban különbözik, hogy Pétert a történelem nevesítette, Mihályt azonban a névtelen hősök közé sorolta, és betakarta az ismeretlenség fekete fátylával.

Az 1956. október 23-a és november 6-a közötti időben Miska katonásan felszerelve egyszer hazajött Zsámbékra. Szülei nem akarták visszaengedni Pestre. Édesanyja még a ruháját is eldugta, hogy visszatartsa. Mihálynak azonban mennie kellett. A hazatérés napját követő nap reggelén még indult az az autóbusz, amelyik testestül-lelkestül elvitte.

A forradalmat és szabadságharcot fegyverrel és hazugságokkal leverte a túlerő. Mihályt is elfogták és a Logodi utca egyik beépítetlen telkén négy pufajkás kivégezte. A szomszédos házakból hiába kiabáltak az emberek, hogy már amnesztia van, ne tegyék. Jutott számukra is egy-egy figyelmeztető, fegyelmező géppisztolysorozat az ablakuk alá. Mihály testét gyilkosai a helyszínen hagyták. A környező házak lakói készítettek számára koporsót, majd eltemették a kivégzés helyszínén. A tragédiáról, táviratban értesítették a családot. 1957 február elején az édesanya és a testvér hozta haza Mihály holttestét.

A szülők már nem élnek. Mátyást, a testvért még ma is gyötri az exhumálás borzalmas emléke. A kivégzéséről, a gyilkosságról a szemtanúk tájékoztatták a családot.

A temetési szertartás alatt kevés falubélit lehetett otthon találni. Elment az utolsó autóbusszal testestül-lelkestül, és lélek nélkül kellett visszahozni szülőfalujába.

kmetz_misi3.jpg

Ám végső nyughelyén sem pihenhetett zavartalanul. A síremlékén elhelyezett fényképét valaki – egy ismeretlen – szintén "kivégezte". Ez a lövés is a fején találta, ott, azon a helyen, ahol a pufajkások gyilkos golyója érte. Mihályt kétszer gyilkolták meg: először életében, másodszor holtában, jelképesen.

Emlékét az utókornak őriznie kell! Kmetz Mihály – Zsámbék szülötte – feltétlenül megérdemelne egy emléktáblát, fordult meg a gondolat a fejemben.

A rendszerváltás első néhány évében október 23-án még tartottak megemlékezést, koszorúzást a sírjánál. Sajnálattal kellett azonban megállapítani, hogy ez akkor nem vált hagyománnyá. Ennek egyik fő oka, hogy a faluban nem volt szokás központi ünnepség keretében '56-ról megemlékezni. Egy másik gondolat arról szólt, hogy ezen változtatni kell.

Megvalósult, s ennek eredményként 1998-tól minden év október 23-án ünnepi megemlékezésre kerül sor. A hagyományteremtés évében mintegy húsz-huszonöt főből álló társaság újból koszorút helyezett el Kmetz Mihály sírján, majd megemlékezést tartott annak reményében, hogy e világtörténelmi esemény évfordulóját a jövőben a március 15-i nemzeti ünnephez hasonló módon fogják a zsámbékiak, koszorúzással egybekötve megünnepelni.

Mihály szomorú története Ausztráliáig repült. Az ottani magyar szabadságharcos szervezet, a zsámbékiak és a környező településekről az ünnepségre érkezők 1999. október 23-án együtt ünnepeltek. A szervezők örömmel üdvözölték soraikban a Történelmi SZDP képviselőit, akik az '56-os ifjú hős emléktáblája alatt szintén elhelyezték a megbecsülés és szeretet koszorúját. Az emléktáblát Király Lőrinc szobrász-restaurátor barátunk készítette, a költségekhez az ausztráliai magyar barátaink is hozzájárultak.

Zsámbék, 1999. február hó Forrás: http://magyarforum.hu/cikk/2410/Akit-ketszer-lottek-fejbe/

Érdekelni kezdett, hogy vajon a 60 évvel ezelőtti forradalmi eseményekben részt vettek-e a Magyarországon élő német kisebbségségek. Azt találtam, hogy éppen ma, azaz október 22-én, szombaton 16:20-tól a Duna televízió vetíti a Nemzetidegenek című dokumentumfilmet. A film néhány békásmegyeri sváb 56-os forradalmi szerepéről szól. Én ma mindenképpen megnézem.

Herhoff György félig magyar – félig sváb családból származik. Családja ugyan elkerüli a kitelepítést, mivel a háború alatt egy zsidó nőt bújtattak, de a családi szikvízüzemet államosították. Néhány társával Békásmegyeren szervezkedni kezd a rendszer ellen, egyikük azonban besúgó és elárulja társait. A letartóztatást halálos ítélet követi, melyet később 13 évre változtatnak. ’56-ban Nagy Imre felülvizsgáltatja az ügyet és amnesztiával szabadul. A forradalom kitörésekor édesanyja hiába kéri, hogy hagyják el az országot és csatlakozzanak a Németországba kitelepített rokonokhoz, Herhoff György úgy dönt, hogy inkább fegyvert ragad és harcol a magyar szabadságért. A Vérmezőn érte a halálos lövés… Testvére, Herhoff Mária 2016-ban úgy dönt, hogy megpróbálja kideríteni, hogy ki volt a testvére árulója. A kérdés, hogy sikerül-e neki. A film így Herhoff György történetén túl testvére személyes útkeresése is, mellyel megpróbálja megtalálni 60 múltán az igazát. Magyar dokumentumfilm, 32 perc, 2016.

Rendező-forgatókönyvíró-operatőr: László Gábor

Forrás: http://www.mediaklikk.hu/2016/10/17/nemzetidegenek-2/

Szerző: MULTMENTO  2016.10.22. 06:28 Szólj hozzá!

Címkék: épület emléktábla

A kitelepítési emlékműveket összegyűjtve és fotózva többön található fa szimbólum. A fás emlékművek közül a Nagykovácsiban levőt tudtam alaposan körüljárni, és lefotózni. Nagykovácsi patakjának hídján kettő emlékmű is van, az egyik a németek a másik a felvidéki magyarok kitelepítési emlékműve.

harsfas1.jpg

A német emlékmű nagy kivágott hársfát ábrázol. Szimbolizálva, hogy a Magyarországi németek által nevelt és gondozott hársfát el lehet pusztítani. Azért a kidöntött fától nem messze sarjad egy másik fiatal fa is, mely szép lassan átveszi a régi helyét.

harsfas2.jpg

A hársfa választása az emlékműveknél nem véletlen. „A germánoknál (Freya) a szerelem istennőjének a fája volt. A germánok azért is tartották a törzsi gyűléseket a hársligetekben, mert azt hitték, nem csap bele a villám. A germán Nibelung-legendában az eposz hőse, Siegfried a hárs világfa tövében lakó sárkányt (Lindwurm, Lindrache, hársfakéreg, hársfasárkány) úgy öli meg, hogy a sárkánybarlang elé máglyát rak, és a szörny a füstben megfullad. Siegfried sárkányzsírral bekeni magát, amitől sebezhetetlen lesz, kivéve a lapockáján, ahová egy hársfalevél tapad – a hárs szív alakú levele a háton a szívnek megfelelő helyre került” Dőlt betűs idézet forrása: http://www.bozotmives.hu/article/Harsfa-fajok

harsfas3.jpg

harsfas4.jpg

harsfas5.jpg

harsfas6.jpgNagykovácsi templomában később, megtudjuk, azt is, hogy a németek hogyan is jöttek be új hazát foglalni.

 harsfas7.jpg

harsfas8.jpgA templom kertjében új hársfa csemetét is lehet látni.

Aki még fás kitelepítési emlékművekről többet szeretne látni itt megteheti:

https://www.kozterkep.hu/~/2621/nemet_kitelepitettek_emlekplasztikaja_nagykovacsi_stremeny_geza_1996.html

https://www.kozterkep.hu/~/20692/Kitelepitettek_emlekmuve_Pornoapati_2001.html

https://www.kozterkep.hu/~/15110/Kitelepitettek_emlekmuve_Hidegkut_2008.html

Szerző: MULTMENTO  2016.10.19. 06:31 2 komment

Címkék: emléktábla szakrália

Az idei év a Magyarországi Németek történelmének egy tragikus évfordulója, mert 70 éve, hogy kezdődött a Magyarországi Németek kitelepítése. A tragikus évforduló tiszteletére több emlékmű, emléktábla készült, vagy csak a korábbi emlékműveket újították fel. Én, amely emlékművet lehetett meglátogattam a felségemmel, és fényképeket készítettem róluk. A sok fényképezett emlékműből többet be fogok itt mutatni. Az első ilyen bemutatón a „batyus” emlékművekről készült fotókból mutatok be néhányat. Egy kis történelmi magyarázat, hogy miért is szerepel sok emlékművön a batyus motívum.

batyus_kitelepites1.JPG

„A Vörös Hadsereg 1944. szeptember 23-án délkelet felől átlépte a magyar határt és gyors ütemben tört előre Budapest felé. December 2-án Szegeden a sebtében megalakult pártok megalapították a Nemzeti Függetlenségi Frontot, a hónap végén pedig megalakult az Ideiglenes Kormány. A szovjet kormány a látszat kedvéért írásban kért munkaerőt országa újjáépítéséhez. A magát „népi demokratikusnak" nevező magyar kormány hamar készen volt a válasszal: Itt vannak a svábjaink, vigyétek őket! És az oroszok vitték is őket, de a mintegy 60.000 sváb mellet még közel kétszázezer magyart is az ún. „malinki robotra".1 Az. egy-két naposra ígért munkából aztán hosszú évek lettek.

Már 1945 tavaszán nyíltan beszéltek a magyar politikusok a svábság kitelepítéséről - sokan közülük nem is olyan régen még a zsidók deportálását követelték! A svábellenes gyűlöletkeltésben a Nemzeti Parasztpárt politikusai jártak az élen. (Veres Péter, Erdei Ferenc, Illyés Gyula, Tamási Áron és társaik). A Párt elnöke, Kovács Imre április 7-i beszédében követelte a kitelepítés mielőbbi végrehajtását: "Egy batyuval jöttek, egy batyuval is távozzanak!" A földreformra készülő Parasztpárt a kisajátítandó nagybirtokokhoz a svábok földjeit is hozzászámította. A Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt sajtójában is egymást érték a kitelepítést követelő, uszító, a történelemhamisítástól sem visszariadó cikkek. „Azt a földet, ami most a svábság kezén van, a magyar paraszttól lopták el" „... a svábokat szörnyű és megbocsáthatatlan bűn terheli. Össze kell pakolni a cókmókjukat és meg se álljanak Berlinig!" Egy Szabad Nép-cikk a sok közül: „Nemzeti ostobaság volna, ha akárcsak egy könnyet is ejtenénk, amikor végleg és örökre elbúcsúzunk tőlük. Mentő körülményeket nem ismerünk!"

batyus_kitelepites2.JPG

A Debrecenből Budapestre települő kormány április 12-i első ülésén is a kitelepítést tárgyalta. Május 26-án jegyzékben fordultak a szovjet kormányhoz, melyben engedélyt kértek arra, hogy 200-250 ezer svábot - akik "a hitlerizmus odaadó szolgálói voltak" kitelepíthessenek Németország orosz megszállási övezetébe.

A kitelepítés mikéntjének megtárgyalása előtt előre kell bocsátani egy igen lényeges, igaz tényt. A kitelepítés óta eltelt évtizedekben a magyar kormányok és médiák mindig és mindenhol azt hangoztatták, hogy az általuk kitelepítésnek mondott etnikai tisztogatásra a győztes nagyhatalmak az 1945. július 17-től, augusztus 2-ig tartó Potsdami konferencián kötelezték őket. Az újabb kutatások ezt a leghatározottabban cáfolják. Hiteles, eredeti okmányok igazolják, hogy jóval a konferencia megkezdése előtt, július 5-én kelt levelében a magyar kormány azzal a kéréssel fordult a három nagyhatalomhoz, hogy engedélyezzék számukra a területén élő német kisebbség kitelepítését. A három állam kormányfői a szövetséges Ellenőrző Tanács elé utalták e kérést, mely végül megadta a jogot, a lehetőséget a magyar kormánynak - de nem a parancsot!!! Tegyük ehhez hozzá, hogy a Konferencia határozata Csehszlovákiára, Lengyelországra és - ismételten hangsúlyozzuk: a magyar kormány kérésére - Magyarországra szólt, nem terjedt ki Finnországra, Romániára, Olaszországra és a Balkáni államokra.

A kapott hozzájárulás birtokában a magyar kormány, 1945. december 22-i ülésén határozott a kérdésben. A szavazás megkezdése előtt Antall József - a rendszerváltás utáni miniszterelnök édesapja - kijelentette: „Itt van most a soha vissza nem térő alkalom, hogy megszabadulhassunk a sváboktól!"

A döntés meghozatalában az alábbi miniszterek vettek részt:

Dobi István    államminiszter         Független Kisgazdapárt     Igen
Nagy Imre     belügyminiszter        M. Kommunista Párt           Igen
Gerő Ernő     közlekedésügyi m.   M. Kommunista Párt           Igen
Molnár Erik   népjóléti m.              M. Kommunista Párt           Igen
Rákosi Mátyás    államminiszter    M. Kommunista Párt           Igen
Tombor Jenő            védelmi m.    Független Kisgazdapárt     Igen
Antall József újjáépítési m.           Független Kisgazdapárt     Igen
Ries István    igazságügyi m.       Szociáldemokrata Párt       Nem
Bárányos Károly      népjóléti m.   Független Kisgazdapárt     Nem
Bán Antal      iparügyi m.             Szociáldemokrata Párt       Igen
Bolla Antal    tájékoztatásügyi m. Független Kisgazdapárt     Igen

 

Még egy megjegyzés a fentiekhez: Ries Istvánt - mert szembe mert szállni Rákosi akaratával - néhány év múlva letartóztatták, és az Államvédelmi Hatóság börtönében agyonverték.

A kitelepítést - így fejeződik be a határozat jegyzőkönyve - nem szabad büntetésnek venni, mert a németek saját hazájukba, az amerikai zónába fognak hazatelepülni. ,A magyar kormány nem riad vissza semmi áldozattól, hogy az áttelepülés humánus módon, fűthető, fekvőhelyekkel ellátott vagonokban, orvosi ellátás mellett történhessen." Mindehhez csak annyit, hogy nem ez volt a magyar kormányok ígéretei, törvényei, szerződései sorában az első, ami üres szó maradt...!

A kormány kitelepítést elrendelő (1945. dec. 29-i 12330) 1945 sz. rendelete a Szövetségi Ellenőrző Tanács határozatára hivatkozik. Ez viszont 1946. január 25-i ülésén Vorosilov marsall vezetése alatt utasította a magyar kormányt, hogy a rendelet szövegét úgy változtassa meg, hogy abból kitűnjön, az áttelepítést ő maga kérte! A magyar kormány ennek az utasításnak nem tett eleget.

batyus_kitelepites3.JPG 

Kitelepítendőnek mondták azt a magyar állampolgárt, aki az 1941-es népszámlálás alkalmával német nemzetiségűnek vagy német anyanyelvűnek mondta magát, tagja volt a Volksbundnak, vagy az SS katonai szervezetnek, vagy a háború éveiben visszavette korábbi német nevét. Fejenként 100 kilogrammos csomagot vihetnek magukkal, melyben ruha, ágynemű, háztartási tárgy, 1 kg zsír, 2 kg hús, 7 kg liszt, 2 kg hüvelyes és 8 kg burgonya lehet.” Idézet forrása: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_nemzetisegek/nemetek/mor/a_mori_nemetseg_tortenete_es_elete/pages/025_kitelepites.htm

 

batyus_kitelepites4.JPG

A posztban szereplő emlékművek: 1-2 Biatorbágyi emlékmű, 3-4 Dunabogdányi emlékmű

Aki még batyus emlékműveket akar nézni, ezeken a linkeken megteheti:

https://www.kozterkep.hu/~/13045/Kitelepitesi_emlekmu_Csaszartoltes_2000.html

https://www.kozterkep.hu/~/19788/Az_eluzottek_emlekmuve_Dunabogdany_1997.html

https://www.kozterkep.hu/~/541/Magyarorszagrol_eluzott_nemetek_emlekmuve_Pecs_1997.html

https://www.kozterkep.hu/~/28881/1947_1948_as_ki_es_betelepitesek_emlekszobra_Csehbanya_2008.html

Szerző: MULTMENTO  2016.10.15. 06:26 2 komment

Címkék: emléktábla

már több mint fél éve. Készítettem képet a Pethő Sándor és Hegedű utca sarokházán levő emléktábláról is, és az Tűzraktér nevű közösségi házról is. Akkor frissen utána is néztem Pethő Sándornak, és megállapodtam magammal, hogy majd augusztusban a tragikus balesetének évfordulóján meg is jelentetem a képeket. A tervezettől eltérve egy kicsit megkésve, a „Magyar Nemzet” alapítójának tiszteletére következzenek a képek, és az egykori újságcikk. 

petho_sandor1.JPG

Általános megdöbbenést keltett az egész országban, hogy vasárnap délelőtt autószerencsétlenség áldozata lett Pethő Sándor, a „Magyar Nemzet" volt főszerkesztője. Általános megdöbbenést keltett az egész országban, hogy vasárnap délelőtt autószerencsétlenség áldozata lett Pethő Sándor, a „Magyar Nemzet" volt főszerkesztője, a nagy tudású történetíró, bátor és tehetséges publicista.

Pethő Sándor néhány héttel ezelőtt lemondott az általa alapított „Magyar Nemzet" című napilap főszerkesztői állásáról, mert — így indokolta búcsúlevelében — úgy érzi, hogy most félre kell állnia. Ezután Balatonfüredre utazott és ott pihent. 

Hétfőn volt második évfordulója a „Magyar Nemzet" alapításának és ez alkalomból vasárnap meglátogatta Pethőt Parragi György és Udvary Gyöngyvér, a lap két, munkatársa, valamint dr. Puskás Lajos író és felesége. A vasútállomáson Pethő várta vendégeit.

Csak egy kis autótaxi várakozott és ebbe nem fért be az egész társaság, ezért Pethő, Udvari Gyöngyvér és Puskásné ült be a kocsiba, Parragi és Puskás gyalog indult útnak. A balatoni műút és a füredi országút keresztezésénél, az úgynevezett „füredi halálkanyarodónál", ahol már több súlyos szerencsétlenség történt, a taxinak robogott gróf Nemes Vince túraautója. A taxi az árokba fordult, utasai és vezetője, Kenyeres Gábor sofőr eszméletlenül terültek el. Megsérült könnyebben a túraautó vezetője, gróf Nemes Vince is. Kihívták a balatonfüredi mentőket, amire azonban ezek a helyszínre érkeztek, Pethő, aki fejét az országút kövébe vágta, már halott volt. Udvari Gyöngyvért és Kenyeres Gábor sofőrt igen súlyos, Puskásnét könnyebb sérülésekkel szállították a mentők a veszprémi kórházba.

petho_sandor2.JPG Az autókatasztrófa halálos áldozata, Pethő Sándor 55 éves volt.

petho_sandor3.JPG

A Sopron megyei Pásztoriban született. A középiskolai tanulmányokat Sopronban, az egyetemet Kolozsvárott végezte. Történelemtanár lett és a húszas évekig tanított a budapesti tavaszmező uccai gimnáziumban. Már ebben az időben több lapban jelentek meg értékes publicisztikai írásai. Tudományos folyóiratokat is szerkesztett. Később szakított a tanári pályával és újságíró lett. Munkatársa volt — a lap átalakulása előtt — a  Magyarságának, majd mint főszerkesztő jegyezte a lapot.

petho_sandor4.JPGKözben történelmi műveket írt. Magyarország történelméről, a szabadságharc eszméiről, a Világostól Trianonig terjedő korszakról. Publicisztikai munkáin kívül mintegy 30 kötete jelent meg. Amikor a „Magyarság" szélsőjobboldali lappá alakult át, az addigi munkatárs-gárda élén Pethő is kivált a laptól. Rövid idő múlva megalapította a „Magyar Nemzet"-et, amelynek hasábjain hétről hétre magas színvonalú tanulmánynak is beillő vezércikkei jelentek meg.

petho_sandor5.JPG

Bátran szembeszállt a szélsőjobboldali irányzatokkal, Magyarország függetlenségének biztosításáért dolgozott, mindig meggyőződését írta meg. A legutóbbi időkben úgy látta, hogy a főszerkesztői pozícióban nem dolgozhatik azért az eszméért, amiben hisz, ezért lemondott főszerkesztői állásáról és kilépett a szerkesztőségből.

petho_sandor6.JPG

Az autószerencsétlenség ügyében már vasárnap megindult a szigorú vizsgálat. Az a vélemény alakult ki, hogy a régi autótaxi semmi esetre sem mehetett 30—40 kilométernél nagyobb sebességgel, viszont — a szemtanuk vallomása szerint — gróf Nemes Vince kocsija rendkívül gyorsan száguldott. Hétfőn este a veszprémi közkórházból értesítették a vizsgálat vezetőit, hogy az autószerencsétlenségnek már két halálos áldozata, van, ugyanis a taxi sofőrje, Kenyeres Gábor hétfőn este 7 órakor belehalt sérüléseibe. Udvary Gyöngyvér állapota súlyos, de nem életveszélyes. Népszava 1940. augusztus 27 Forrás: http://nepszava.hu/cikk/1067828-nepszava-anno-petho-sandor-halalos-balesete

petho_sandor7.JPG

Szerző: MULTMENTO  2016.10.12. 06:26 Szólj hozzá!

Címkék: épület emléktábla

tutajhuzo3.jpg

Még augusztusban történt, hogy elmentünk a pilisvörösvári tutajhúzó versenyre. Pilisvörösvár gondolt egyet, hogy a betelepülésük tiszteletére tutajhúzó versenyt rendeznek augusztus huszadikán. A jubileumi tutajhúzó versenyen mi is ott voltunk. Én most, hogy jobban tudjak fényképezni bekéredzkedtem a kordonnal elzárt területre, ahol a verseny hivatalos fotósai is jó képekre vadásztak. Az alábbi dőlt betűs részeket a Pilisvörösvári újságból szedtem, mert ez megmutatja, hogy őseink nemcsak „Ulmi Schachtel”-en, hanem „Kehlheimer Plätte”-n is érkezhettek. Az első képen, a Pilisvörösvári főtéren levő betelepülés tiszteletére készült domborművet láthatjátok.  

tutajhuzo4.jpg 

tutajhuzo1.jpgMivel ezek a hajók a szétszedhetőség miatt egyszerű felépítésűek voltak, a Neckar menti hajósok lekicsinylően „Schachtel”-nek azaz skatulyának, doboznak csúfolták, és mivel az Ulmi városi színekhez hasonlóan fekete-fehér csíkozásúra voltak festve, idővel az „Ulmer Schachtel”, azaz Ulmi Skatulya, „Ulmi doboz” név honosodott meg ennek a hajótípusnak az elnevezéseként.

Ezeket a hajókat „Ordinari-Schiffe” névvel is illették, mivel 1712 óta – a telet kivéve – menetrendszerűen hetente egyszer indultak Ulmból, és Regensburg, Passau, Linz érintésével Bécsbe közlekedtek, illetve tovább Budára vagy Belgrádba. Főleg lenvásznat, a keresett ulmi barchertet és bort szállítottak, de vittek játékkártyákat, ostyát ugyanúgy, mint éti csigát, ami Ausztriában keresett ünnepi étel volt. Azonban mindenekelőtt – a 18. századdal kezdődően – a dunai németek ezreinek kivándorlásában játszottak szerepet, akik Dél-Európába tartottak, a török uralom megszűnésével elnéptelenedett vidékek benépesítésére.

tutajhuzo5.jpg

Midőn a majd öt évtizeden át tartó újkori népvándorlási hullám tetőzött, az egyre növekvő tömeg elszállítására be kellett állítani a korábban tisztán faáruforgalmat szolgáló tutajokat is. Mert amíg egy hajónak nevezhető tákolmány – legyen az Zille, Platte vagy Ulmi Schachtel – legfeljebb 200-300 kivándorlót tudott szállítani, addig az utasforgalom napi 1500 továbbítandó személyre duzzadt.

tutajhuzo6.jpg

Kezdetben csak ötszáz főt befogadó nagy tutajokat állítottak össze, majd mikor a rajnai tutajosok és hajóépítők hírét vették a szükségnek, a Rajnáról a Dunára telepítették azokat a hajóépítőket és tutajosokat, akik elég tapasztaltak és bátrak voltak ahhoz, hogy egy tutajon akár ezer-ezeregyszáz kivándorlót juttassanak Bécsbe.

tutajhuzo7.jpg

tutajhuzo2.jpgEgy „Kehlheimer Plätte”-nek nevezett tutajon már egy nagyobb többszobás kunyhó vagy faház állott, amelyek egyik része a kivándorlók számára nyújtott hajlékot. Külön barakkja volt a tutaj személyzetének és a hajómesternek. Két konyha állt még a hajón utazók szolgálatára a vele járó fedett tákolmányokkal, volt még helyiség öt vágóökör és néhány tehén számára és egy beálló a kivándorlók által magukkal hozott lovaknak. A kocsikat szét kellett szerelni a kevés hely miatt. 

Mivel ennyi utazó között fegyelmet kellett tartani, nem hiányzott a fogda sem a tutajon. Hat megvasalt tetejű cölöp nyúlt ki szorosan egymás mellett a fedélzetből, láncokkal ellátva, és aki a fedélzeten megbontotta a fegyelmet, vagy bizonyítottan lopott, azt a hajómester addig hatástalanította ezen a módon, míg a legközelebbi bíróságnak át nem adta.

tutajhuzo8.jpg

„A budai hegyek sváb falvai régi települések, Pilisvörösvár német lakóit 1692-ben a Majthényiek hozták be” – írja Hóman Bálint. Ekkor még az ezres nagyságrendű utast szállító tutajok nem voltak forgalomban, tehát a Vörösvárt benépesítő német telepesek minden bizonnyal a Schachtelnek nevezett bárkákon utaztak Ulmból Bécsig. Forrás: http://vorosvariujsag.pilisvorosvar.hu/bejegyzesek/2014-szeptember/tutaj-vagy-barka/

tutajhuzo9.jpg

tutajhuzo10.jpg

tutajhuzo11.jpg

tutajhuzo12.jpg

tutajhuzo13.jpg

tutajhuzo14.jpg

tutajhuzo15.jpg

tutajhuzo16.jpg

tutajhuzo17.jpg

Szerző: MULTMENTO  2016.10.08. 06:48 2 komment

Címkék: játék emléktábla