Már azon gondolkoztam, hogy a blogon nyári szünetet tartok, mert

  1. A munkahelyemen sokan szabadságon, a maradók meg nyakig vannak a …
  2. A szabadidőmet elviszi lakás felújítás, és különféle tudományos kisegítő tevékenységek végzése.

szunidei_matine1.jpgA fentieken morfondírozva jött Miki barátom felajánlása, hogy ő rendelkezik egy tekintélyes mennyiségű lemezjáték gyűjteménnyel és ezekről hajlandó is írni, képeket készíteni. A lemezjátékokat bolhapiacokon vásárolta igen kedvező áron. Aztán otthon addig-addig forgatta, szétszedte, letisztította, alkatrészeket keresett hozzá, amíg használható állapotba nem kerültek. Irigylem is ezért, hogy eljutott a Maslow-piramis csúcsára.(Ajánlott olvasnivaló: https://hu.wikipedia.org/wiki/Maslow-piramis)

Kép forrása: http://szocialis-gondozo.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=709091

 

Ezek után a következő héttől Szünidei Matiné — ez a név azért is tetszik, mert SzM egyben barátom monogramja is —, sorozat következik Sz. Miklós barátom lemezjátékainak megmentéséről.

 

szunidei_matine2.jpg

szunidei_matine3.jpg

szunidei_matine4.jpg

szunidei_matine5.jpg

szunidei_matine6.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.08.19. 06:55 1 komment

Címkék: játék fém Szünidei Matiné

Testvéremék jönnek megnézni a Titanic kiállítást, kellene nekik parkolóhely a belvárosban. — mondta kollégám, és érdeklődött, hogy tudunk-e a kiállítás helyszínéhez közel parkolót.

Menjenek az Astoriához, ott a nagy irodaépület melletti parkolóban mindig látok szabad helyet. Nem messze tőle van Lengyel Árpád emléktáblája, a kiállítás kapcsán azt is érdemes megnézni. — javasoltam én.

lengyel_arpad2.jpg 

A Rákóczi úti egyik bérpalotában élt Lengyel Árpád. Az emléktáblát így gondolom csak a Titanic túlélőinek megmentésében való részvételéért kapta. Úgy gondolom érdemes elolvasni teljes élettörténetét.

lengyel_arpad3.jpgDr. Lengyel Árpád (Pilismarót, 1886. március 19. – Budapest, 1940. szeptember 8.) orvos, mentőtiszt, az RMS Carpathia hajóorvosa a Titanic tragédiájának idején. A mentésben kulcsszerepe volt, a Carpathiára érkező túlélőket ő fogadta.

Lengyel Árpád 1886-ban született Pilismaróton. Általános- és középiskolai tanulmányait Esztergomban és Budapesten végezte, majd 1904-ben belépett a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület (BÖME) kötelékébe. 1909-ben diplomázott a Budapesti Magyar Királyi Tudományegyetem orvosi karán, gégészeti szakirányon. A fiatal orvos a Szent Rókus Kórházban kezdett dolgozni, emellett tovább folytatta a BÖME-keretében a munkát, immár mentőtisztként. 1912-ben jelentkezett a Cunard Line társasághoz, ahol angolul jól beszélő magyar származású orvost kerestek az akkoriban Magyarországon igen nagy méreteket öltött, az Amerikai Egyesült Államokba tartó kivándorlásnál a hajókon jelentkező egészségügyi problémák miatt.

lengyel_arpad4.jpg

Lengyel doktort a Cunard Line a Carpathia nevű hajóra osztotta be, az első útjuk Fiume–New York–Fiume volt. Az odautat sikeresen megtették, már visszafelé jártak, amikor befutott a Carpathiára a Titanic vészjelzése. A túlélők mentésében kulcsszerep várt Lengyelre, mivel a hajón lévő három orvos közül egyedül neki volt mentőorvosi gyakorlata, mint napi szinten dolgozó mentőtiszt, ezért őt állították oda ahhoz az ajtóhoz, ahol beemelték a hajótörötteket, és ő szelektálta a 705 túlélőt sérüléseik szerint. Lengyel Árpád visszaemlékezésében ez áll: „Alig győztük a sok munkát és a vigasztalást.” 

Lengyel Árpád unokájának elmondása alapján a Titanic hajótöröttjeinek a kimentése hatalmas lelki megrázkódtatást jelentett neki, később sem szívesen beszélt róla egy-két szakmai felkérést kivéve.

lengyel_arpad5.jpgA katasztrófa után Dr. Lengyel Árpád többet nem szállt tengerre. Katonaorvosként részt vett az első világháborúban, zászlósként vonult be. A háborút követően gégészként és mentőorvosként, majd tanárként folytatta munkáját. A Titanickal kapcsolatos emlékeiről – egy-két szakmai felkérést kivéve – egyáltalán nem beszélt. Az 1920-as évektől a Beszkárt üzemorvosa, 1934-től magánrendelőt nyitott.

lengyel_arpad1.jpgEzután még egy személyes tragédia érte: 1927 februárjában meghalt a hatéves kisfia torokgyíkban. 1940-ben, 54 éves korában hunyt el

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Lengyel_%C3%81rp%C3%A1d_(orvos)

lengyel_arpad6.jpg

lengyel_arpad7.jpg

 

Szerző: MULTMENTO  2017.08.16. 06:45 1 komment

Címkék: emléktábla sarokház

Franciaországban töltött első napunk kirándulása vezetett ebbe a középkori városkába. Már összetettem a képsorozatot régen, de aztán mégis elmaradt a publikációm.

conques10.jpg

conques2.jpg

conques3.jpg

conques4.jpg

conques5.jpg

conques6.jpg

conques7.jpg

conques8.jpg

A Franciaországot ajánló utazási portálon olvastam, hogy a legjobb 15 között tízediknek ajánlják a Midi-Pyrénées régiót: A Pireneusok lábánál elterülő Midi-Pyrénées kevéssé ismert a magyar utazók előtt. A szárazföldi Franciaország legnagyobb régiója (csupán Francia Guyana nagyobb nála), területe Hollandiáét és Dániáét is meghaladja, fővárosa Toulouse. A lágy domboktól, a hósapkás hegyekig terjedő vadregényes panoráma, az üde zöld és sárgálló színekben fürdőző szőlőültetvények és napraforgómezők, a folyók, sebes vizű patakok szabdalta földek (a Canal du Midi UNESCO Világörökség), a domboldalakra felkapaszkodó rusztikus, középkori falvak, kisvárosok lenyűgöző hangulatot kölcsönöznek e vidéknek. Természeti szépségei mellett számos építészeti örökséggel is büszkélkedik; erre vezet a compostelai zarándokút, így számos vallástörténeti nevezetesség is van a környéken. Legfestőibb falvai, városai Cahors, Conques, Cordes-sur-Ciel, Lourdes vagy Rocamadour. Forrás: https://utazom.com/cikk/franciaorszag-top-15-os-latnivalo-listaja

conques9.jpg

Amikor Conques városában voltunk mindannyiunknak nagyon tetszett. Úgy gondoltuk nem is fogunk mi már szebb középkori várost látni.

conques10.jpg

conques11.jpg

conques12.jpg

conques13.jpg

conques14.jpg

conques15.jpg

conques16.jpg

conques17.jpg

conques18.jpg

conques19.jpg

conques20.jpg

Utazás a Lot folyó környéki hegyekbe, ahol egy újabb csoda vár ránk, Conques városka. A szinte érintetlenül megmaradt középkori település, a gyönyörű környezet, a dús vegetáció már hosszú évszázadok óta elbűvöli az utazókat. A falu fontos nevezetessé­ge a román kori St. Foy (magyarul Szt. Fides) apátsági templom a végítéletet ábrázoló pompás timpanonjával, és a kolostorban elhelyezett kincstár, ahol a középkori aranyművesek mestermunkái vannak kiállítva. Forrás: http://backend.aleph.hu/szallodakhu/public_html/index.php?page=detail&id=280668&iid=31

conques21.jpg

conques22.jpg

conques23.jpg

conques24.jpg

conques25.jpg

conques26.jpg

conques27.jpg

conques28.jpg

conques29.jpg

conques30.jpg

conques31.jpg

conques32.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.08.12. 06:32 1 komment

Címkék: épület szakrália

„Túl mindenen…” a címe annak a festménynek, melyet festőművész barátom készített. Megkaptam tőle a képgalériáját, melyből kiválasztottam ezt a nekem legjobban tetszőt. Ez a kép, mintha rólam szólna. Gyerekkori töprengéseimet ábrázolja, amikor elmentem sétálni Komlón dávidföldi kiserdő helyére emelt meddőhányóra, ahogy annak idején hívták „sturcra”.

tul_mindenen1.jpg

Amikor a Kaszánya patak völgyében Dombóvár felől a hetvenes években beérkeztünk a városba, szemből a szénosztályozó nagy fekete épületét és a hőerőmű tömbjeit láttuk. Balra a dombon családi házak és Gesztenyés színe háztömbjeit nézhettük, jobb oldalon vörösesbarnán virított a meddőhányó. Amikor ezt a képet megláttam, ez a Komló kép jutott eszembe róla. Ez ifjúságom színhelye. Ha nem ebben a városban születtem volna, biztosan nem tetszene. 

A képen ábrázolt napról József Attila verse jut eszembe:

„Ily kormos, nagy szívet
az látott-hallott, ki napot látott
füstjében fulladni meg,
ki lüktetését hallotta a föld
sok tárnás mélyeinek! „ ( József Attila: A város peremén című verséből)

A komlói hőerőmű füstjéből előbukkanó nap is ilyen volt annak idején. Természetesen ma  már minden más. A meddőhányót lefedték termőfölddel, és már nagyerdő van a helyén. A régi források  újból megjelentek az egykori meddőhányó tövében.

tul_mindenen2.jpg

Most nyugdíjas bányászok kiskertjei vannak ott. Barátom kiskertjéből fotóztam ezt a néhány képet, melyek azt hivatottak képviselni, hogy mit is látnánk, most arról az egykori gondolkozó helyről.

tul_mindenen3.jpg

tul_mindenen4.jpg

tul_mindenen5.jpg

tul_mindenen6.jpg

tul_mindenen7.jpgErről a gondolkodó helyről lehet a komlói víztornyot is látni.  Nagyon érdekes volt, hogy az idei évben Miki barátom a bolhapiacon felfedezett egy Komlói víztornyot ábrázoló emlékérem szerűséget. Nem valódi érem, mert csak az egyik oldala dombornyomott, és három kis rögzítő lába is van. Talán valamikor egy műbőr mappát díszített. Ezt a kis emlékérmet kaptam az idei évben ajándékba tőle. Mintha tudta volna, hogy pont erre vágytam. Így most, ha felnézek az asztalom fölé a „Túl minden…” képet látom, ha lenézek az asztalomra ott meg azt a komlói víztorony képét.

tul_mindenen8.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.08.09. 06:56 2 komment

Címkék: fém épület régiségpiac

Az úgy történt, hogy a kukoricagórét a felségem Nagyapja építette 1937-ben, egy időben a házzal. A tövébe egy körtefát is ültetett. Amikor én a 1985 telén először jártam ott a góréban csöves kukoricát tároltak.  Ahogy igény volt rá a góréból vesszőkosárban hordtuk a csöveket a morzsolóhoz. A lemorzsolt kukoricát aztán rögtön le is daráltuk.

Nyárra, mire elfogyott a kukorica a körtefához jártunk a gyümölcsért. A körtét elérni nem lehetett, ezért egy póznával vertük le a körtét úgy, hogy még el is kapjuk, mert az ütődésmentes körte a legfinomabb. A földre hulló körtének is megvolt a helye, mert abból cefre lett.

A góré, a körtefa alatt még szolgált volna néhány évtizedig, de a kilencvenes évek végére már csak morzsolt kukoricát hozott a teherautó. Így aztán szegény góré is lebontásra került. A múlt évben aztán feleségem azt kérte, hogy készíttessek neki egy Ex Librist, amelyiken legyen kukoricagóré, és pipacs.

A festőművész barátomat megbíztam, hogy rajzolja meg nekem egyetlen képen a feleségem szülői háza udvarán álló egykori górét a körtefával, és a pipaccsal. A mű el is készült. Én készítettem róla digitális másolatot, mely alapján már feleségem minden könyvébe lehet ragasztani.

gores_exlibris1.jpg

gores_exlibris2.jpg

Tíz évvel ezelőtt még üresen állt a góré az udvaron.

 gores_exlibris3.jpg

gores_exlibris4.jpg

Ezen a képen az idei évben már csak a körtefa áll.

 gores_exlibris5.jpg

Az idei évben a ház előtti virágoskertbe tévedt egy pipacs.

gores_exlibris6.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.08.05. 07:44 2 komment

Címkék: fa virág emléktábla

Zebegényben Gőzgombóc fesztivált rendeztek. Én rögtön jeleztem feleségemnek, aki rögtön válaszolta is, hogy ott a helyünk. A fesztivál csak délben kezdődött, ezért megterveztem, egy előtte levő kis svabológia fotóstúrát. Így történt, hogy először megálltunk Szendehelyen.

gasztrotura1.jpg

„Szendehely. 1946 január.
151 férfi és nő.
Három napos helyreállító munka.
Gyülekező hely: a templom mellett.

 gasztrotura2.jpgSzendehely.1945-2016.

Repülő évtizedek, 71 év. Az emlékeket történelem könyvek írt anyaga nélkül megőrző leszármazottak. Hely hiánya ahol a már elhaltak suttogó elbeszélésein felnőtt utódok kellő tisztelettel közösen fejet hajthatnának.

Szendehely.2016 szeptember.

Férfiak, nők, korosak, fiatalok, helyiek és vendégek, hivatalosak és odatévedtek figyelték az emlékmű bronz kezeit.

A kezeket nem látott apák, anyák, gyerekek, rokonok, ismerősök emléktáblán felsoroltak "jelképes" kezeit. A számában megfogyatkozott, meggyötört, fáradt, visszatért, évekig hiányzó kezeket. A bronz-kezeket a megtört élet-mészkő oszlopán.

gasztrotura3.jpg

A szendehelyiek két emberöltő után ismét a templom mellett gyülekeztek az "akkoriakra" emlékezve.

Az egyszerűen szép, tisztaságot sugárzó emlékoszlopuk körül, a templomuk mellett.”.Forrás: https://www.kozterkep.hu/~/29431/Malenkij_robotra_hurcoltak_emlekmuve_Szendehely_2016.html

gasztrotura4.jpg

gasztrotura5.jpg

Aztán Nagymarosra mentünk. Itt megnéztük katolikus templomát. Az idei év májusában megnyílt a német nemzetiségi tájház.

gasztrotura6.jpg

gasztrotura7.jpg

gasztrotura8.jpg

Aztán fél órás késéssel megérkeztünk Zebegénybe a fesztiválra.

gasztrotura20.jpg

gasztrotura9.jpg

„Idén nyolcadik alkalommal kerül sor Zebegényben a Tampfknel, azaz a gőzgombóc ünnepére. A 12.00 órakor kezdődő fesztiválon a gőzgombóc különféle változatait kóstolhatják meg az érdeklődők, miközben a település hagyományőrző együttesei és ismert sváb zenekarok szórakoztatják a közönséget.

gasztrotura10.jpg

gasztrotura11.jpg

Fellépnek többek között a Szomorer Jungs, a sóskúti fúvósok, a Die BradlmusiKanten osztrák harmonikazenekar, a Children of the Forest, és szerepelnek a helyi óvodások, valamint a III. német nemzetiségi hagyományőrző tábor résztvevői is. Este 19.30-tól pedig a ZebeZumm Fesztivál várja a rockzene szerelmeseit a Duna-parton.

gasztrotura12.jpg

gasztrotura13.jpg

gasztrotura14.jpg

gasztrotura15.jpg

A fesztivál állandó vendége a Baranya-megyei Geresdlak, Zebegény testvértelepülése, akik szintén nagy mesterei a gőzgombóckészítésnek.

gasztrotura16.jpg

gasztrotura17.jpg

A Sebegin Hagyománymentő Egyesület és a helyi nemzetiségi önkormányzat által rendezett programot egyre növekvő érdeklődés kíséri. Tavaly már több mint 2.400 db gombóc kelt el: lekvárral töltve, vaníliasodóval öntve vagy sósan, káposztával tálalva.

gasztrotura18.jpg

gasztrotura19.jpg

A gombócot helyi asszonyok készítik, akik szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták a sváb konyha eme nélkülözhetetlen és sokféleképpen fogyasztható finomságát.

gasztrotura21.jpg

A Gőzgombóc kelt tésztából készül, gőz fölött párolják, megfőzik vagy megsütik. Párolt káposztával vagy babfőzelékkel, sült oldalassal esetleg csülökkel és szalonnával vagy édesen, lekvárral töltve kínálják.”. Forrás: http://www.zebegeny.hu/hu/program/viii_gzgombc_fesztivl

gasztrotura22.jpg

Késő délután még visszamentünk Szendehelyre, ahol felségem Boris nénivel készített hangfelvételt helyi nyelvjárásban. Amikor most a poszthoz visszanéztem a kiránduláson készült képeket, csodálkoztam is rajta, hogyan fért bele ennyi program egy napba.

Szerző: MULTMENTO  2017.08.02. 07:05 Szólj hozzá!