terezvaros_templom1.jpg

terzvaros_nev1.jpgMár 25 éve, hogy Terézvárosi lakos lettem. Nagyon sok helytörténeti posztot írtam már, de a Terézvárosról és névadójáról nem is írtam. Régóta megvan a Terézváros fennállásának 200-adik évfordulójára kiadott emlékkönyv. Amikor a Terézvárosi templom előtt elmegyek, és felnézek az óratoronyra, a tornyot körbefutó erkélyen ott látom Salzer József, tanítót, aki megy felhúzni a toronyórát.

terzvaros_nev2.jpgterzvaros_nev3.jpgterzvaros_nev4.jpg

terezvaros_templom1.jpg

terezvaros_terkep2.jpg

terezvaros_terkep1.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.03.21. 06:09 1 komment

Felsőerdősor utca – olyan jól hangzik ez az utcanév. Várnánk, hogy az utcát égig érő fák szegélyezzék. De nem.

felsoerdosor1.jpg

Az utca két végét keresztező utcák ugyan fasorok vannak, de ebben a rövid kis utcában sajnos nincs. Ebben az utcában élt Koch Valéria. Húsz éve annak, hogy az Erdősor utcából Szederkény dombos erdői közé, szülőföldjére tért vissza.

felsoerdosor2.jpg

Vali lakóházát jól ismertem, mert a családunkkal sokszor látogattuk. Távozása óta a házat kerültem, pedig tudtam, hogy bemutatásra érdemes. A házban működik a Magyarországi Methodista Egyház pesti imaháza. A házról 1998-ból az alábbi bérház szociográfiai írást találtam.

felsoerdosor3.jpg

Csernák Zsófia: Budapest, Felsőerdősor utca 5. - bérház-szociográfia (1998)

felsoerdosor4.jpg

A ház a VI. kerületben áll, a Felsőedősor utcában, a Kodály körönd és a Lövölde tér között. Központi helyen, mégis kicsit elrejtve - hiszen teljesen beleolvad az utcaképbe, egy a sok egyforma budapesti utca közül. Ez a ház viszont csak kívülről olyan, mint a többi, a története csöppet sem szokványos. Az itt lakók nem is tudják talán, mi mindent élt már meg ez az öreg épület.

Az első adatok 1890-ből maradtak fenn. Ebben az évben, augusztus 26-án dr. Herczel E. Manó tanár kérvényt nyújtott be a székesfőváros tanácsához, hogy az egyszintes épületben sebészeti gyógyintézetet működtethessen, valamint egy halottas kamrát is magába foglaló földszintes toldalék épületet szeretett volna. Az alpolgármester 1891. március 25-én írta alá az engedélyt.

felsoerdosor5.jpg

A második emelet 1897-ben épült. Ha jól megfigyeljük, a ház külsején is látszik, hogy nem egyszerre építették, az egyes emeleteken ugyanis különbözőek a díszítések (az ablakok felett). Ugyanebben az évben nyújtott be kérvényt Feldmann Gyula háztulajdonos és neje lakhatási engedélyért. 1898. április 30-án meg is kapták.

felsoerdosor6.jpg

A ház életében az 1916-os esztendő hozott nagy változást. Február 18-án ugyanis a Püspöki Metodista Egyház vette meg az épületet, 308.000 koronáért. Mivel viszont nem volt még törvényesen elismert egyház, a Rottenbiller utcában található Keresztyén Könyvesház nevére íratták. A felavató ünnepségre ez év szeptember 3-án került sor. A ház vásárlásánál fontos megemlíteni Fanny Nast Gamble nevét, aki egy amerikai német metodista prédikátor lánya, illetve egy amerikai szappangyáros menye volt. Ő volt az, aki anyagilag támogatta az egyházat, hogy meg tudja venni az épületet. (Érdekesség, hogy ettől a Gamble nevű szappangyárostól ered a ma is működő Proctor & Gamble cég.) Az emléktábla, ami a tiszteletére készítettek ma is megtalálható a kapualjban:

 felsoerdosor8.jpg 

"Az első emeleten szép tágas imaterem van. Az első emeleten egy-két szobás lakás, leányotthon számára, a második emeleten szintén két szobás lakás, 'fiatal emberek otthona' számára van kijelölve. A 2. emeleten van a lelkészlakás is, amely 3 szép tágas szobából áll. Az épületben számos lakás van, melyek azonban mind ki vannak adva." (Békaharang 1916.)

felsoerdosor7.jpg

A harmadik emelet 1923-ban épült meg. "Az eddigi két emeletre, még egy harmadikat emeltettünk, melynek minden helyisége a mi rendelkezésünkre áll. Ezen a harmadik emeleten van a szuperintendens irodája és lakása, a prédikátor előképző iskola, az ifjúsági otthon egyetemi hallgató- és iparos- vagy hivatalnok-lakóinak szobáival, a gazdasági felügyelő irodája, ebédlő, társalgó, konyha és a házvezetőnő lakása. Az első emeleten, az utca felöli fronton van a magyar imatermünk és a földszinten az első üzlet: a Keresztyén Könyvesházunk könyvkereskedése." (Békeharang 1923. május 15. Az újságot a Keresztyén Könyvesház adta ki.)

 1949 szeptember 29-én a ház tulajdonjoga a már törvényes vallásfelkezetként elismert Metodista Egyház kezére került. Erről az időszakról a lakók pozitív emlékekkel számoltak be. Különösen egy Dobozi Ferenc nevű házmester emlegettek. Állítólag az ő idejében volt a legnagyobb a rend. Pontos ember volt, szigorúan nyilvántartotta a lakókat. (A lakbér 35 pengő volt.) Azoknak is be kellett jelentkeznie, akik vidékről érkeztek rövidebb időre. A házirend is szigorú volt. A kapu reggel 6-tól este 10-ig volt nyitva. Az este 10 után érkezőktől 10 fillért szedett be a házmester. (Ez egy héten kb. 30 pengő bevételt jelentett.) Mellette működött még egy viceházmester is, aki pl. a szemetet gyűjtötte össze az ajtók elől.

felsoerdosor9.jpg

A ház érdekességének számított a 3. emelet utcai részén található "legényotthon", amelyhez 11 szoba, egy hálóterem, ebédlő, konyha és személyzeti szobák tartoztak. Egy házvezetőnő rendszeresen főzött az itt élőknek. A ház többi lakója is szívesen járt ide ebédelni.

Az utcai fronton, a földszinten több üzlet is működött. Egyrészt a Keresztyén Könyvesház, amely füzeteket és más írószert is árusított, másrészt volt egy fodrász, valamint itt dolgozott egy Likota nevű cipész, aki állítólag 20 pengőért készített cipőt méretre.

Az újabb változás 1953-ban következett be. Ebben az évben, egy 1952-es törvény alapján az épület 70%-a a magyar állam birtokába került. 1969. április 15-én, mikor a ház társasházzá alakult a VI. kerületi Ingatlankezelő Vállalatot és a Metodista Egyházat tulajdonostársaknak jelölték meg. A társasház alapító okiratban részletesen leírták, mi az, ami a közös tulajdon és mi az, ami az Ingatlankezelő Vállalat, illetve az egyház tulajdona.

Az 1990-es évektől kezdte az Ingatlankezelő Vállalat a lakásokat eladni a bérlőknek. Így a jelenlegi, 1998-as felmérés alapján az egyházé 30,67%, az önkormányzaté 10,90%, a többi pedig magántulajdon.

A mostani lakások nagyon különbözőek. A földszinten található 8 lakás, 2 üzlet (Videotéka, Fegyverbolt), egy gyülekezeti terem, illetve egy pinceterem. 10 lakás van az első, és 9 lakás a második emeleten. A harmadik emeleten pedig 5 lakást találunk, valamint a Metodista Egyház otthonát, illetve könyvtárát.

 Az átlagos lakásméret 58,02 négyzetméter, az átlagos szobaszám pedig kb. 2. (Ha az imatermet, üzleteket, egyházi irodát, pincetermet nem számoljuk.) A lakások összesen 1972,80 négyzetmétert tesznek ki, a ház 2543 négyzetméteres. Ebből egyházi tulajdon 779,65 négyzetméter, önkormányzati tulajdon 277,12 négyzetméter, a többi magántulajdon.

felsoerdosor10.jpg

A ház kívülről eléggé "megviselt" állapotban van, még a háborús lövedékek nyomai is látszanak a falán. Ennek oka talán az, hogy közös tulajdonban áll. Az utóbbi években kezdték el a belső udvar, a körfolyosók, illetve a lépcsőház rendbetételét. A közös tulajdon időnként a lakók között is teremtett, illetve teremt kisebb konfliktusokat, mégis azt mondhatjuk, hogy mára egy jól működő lakóközösség alakult ki, amely magába foglalja a házban sok mindent megélt 80 éven felülieket és a legújabb generációt képviselő gyerekeket is. Forrás: http://mix.metodista.hu/mixujsag/2005/2005JUN/2005jun.htm

Szerző: MULTMENTO  2018.03.17. 07:23 2 komment

Vasárnaponként a bolhapiacon keresgélek hasznos kiegészítőket. Egy bőr szemüvegtokot találtam, ami számomra nélkülözhetetlennek bizonyult. Rögtön meg is vásároltam. Nem szemüvegnek, mert annak már van tokom. A Pen Drive-omnak, a nagyítós zsebórámnak, és a szemüveg törlőmnek, mert azok eddig a szemüveg mellett szorongtak.

ikka_otp1.jpg

Teljesen új tokot vásároltam, valószínűleg soha nem használták. A feliratából kikövetkeztethető – OTP IKKA AJÁNDÉKSZOLGÁLAT -, hogy nem most gyártott darab. Rögtön utánanéztem, hogy milyen szolgáltatást is reklámozott.

ikka_otp2.jpgAz IKKA-utalvány (az IBUSZ Külföldi Kereskedelmi Akció főnevesült rövidítése a Monimpex-Konsumex korszak előtti időkre utal) tehát egyfajta csekk volt, amellyel a tulajdonos pontosabban: a birtokló bevásárolhatott a kizárólag dollárért árusító boltokban. Forrás: http://nol.hu/archivum/archiv-6731-2671

A szemüvegtok stílusa alapján valamikor a nyolcvanas években gyárthatták. Talán egy nyugatra disszidált kaphatta ajándékba, amikor az itthon maradt rokonságnak fizette be NSZK márkában az új autó árát.

ikka_otp3.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.03.14. 06:48 Szólj hozzá!

Címkék: régiségpiac Hónap műtárgya

moulin2.jpg

Már megint találtam egy nekem tetsző képeslapot. Megkértem az eladót, hogy vegye ki az albumból. Az eladó kivette, ránézett a sarkában kiolvasta, hogy Moulin Rouge. Aztán hozzátette, hogy Párizsi. Ez a Budapesti, mondtam határozottan, mert egyrészt messziről jól tudok olvasni – a jobb oldalán a képeslapnak a Budapest felirat is van –, másrészt jól tudtam, hogy régen Budapesten is volt Moulin Rouge. Egy időben dolgoztam is a Nagymező utcában, és sokat is jártam el hatalmas vörösre festett szélvitorlák előtt.

moulin3.jpg

Amikor megvettem, még azt gondoltam, hogy ez egy korabeli rajz a Moulin Rouge belsejéről. Otthon láttam meg, hogy ez korabeli színes fotó, és Halmi Béla készítette az eredetijét.

HALMI BÉLA (Budapest 1892 - New York 1962) Fotóművész Műterme a Kálvin téren volt. Az államosítás után a Budapesti Fényképész Szövetkezetben dolgozott. 1956-ban távozott az országból, az USA-ban telepedett le. Forrás: http://archivum.sajto-foto.hu/hu/2009/hir/a-divat-vilaga-a-fotografiaban-tegnap-es-ma

moulin1.jpg

Ha már a környéken voltam, rögtön elmentem lefényképezni a Budapesti Moulin Rouge mostani állapotát.

Az épület története – A Somossy Orfeumtól a Kálmán Imre Teátrumig

Somossy Károly 1894-ben nyitotta meg nagyvárosi mulatóját, az ő nevét viselő Somossy Orfeumot a Nagymező utca 17. szám alatt, amelynek díszes palotaépülete felvette a versenyt a legszebb korabeli színházakkal, műsorában pedig a korszak hazai csillagai mellett külföldi sztárok is felléptek. A költséges üzemeltetés miatt azonban a vállalkozás néhány év alatt csődbe ment. Ekkor egy bank vásárolta fel a varietét, majd több próbálkozás után végül Waldmann Imre vette bérbe a helyet, és Fővárosi Orfeum néven működtette azt 1916-os bukásáig. A szebb napokat látott, veszteséges vállalkozásra ez idő tájt már nem akadt újabb vevő, így a színház épületkomplexumát kisebb darabokban értékesítették. A leválasztott kávéházból így lett Pavillon Mascotte, és miután a Vígszínház tulajdonosa, Ben Blumenthal 1922-ben kibérelte és átépítette a volt Fővárosi Orfeumot, annak egyik felében megnyílt a Fővárosi Operettszínház. Ezzel egy időben végleg leválasztották az egykori kávézó részt, a télikertet, melyet 1925-től hívtak Moulin Rouge-nak. Az új színház rövidesen a pénz- és születési arisztokrácia kedvelt találkozóhelyévé vált, a mulató pedig a szemközti Arizonával együtt világhírnévre tett szert. 1941-től a mulató a magyarosabb hangzású Vörös Malom néven működött 1944-es bezárásáig. A vészkorszak után 1946-ban Ehrenthal Teddy artistaügynök kapott engedélyt a lokál újranyitására, amely aztán 1949-es államosítása után immár a Budapest Kávéház, majd 1959-től a Budapest Táncpalota nevet viselte, és amelyben az ’50-es évektől kezdve kisebb énekes estek mellett ismét nagyszabású műsorok is helyet kaptak. A ’70-es évektől a klub az újjáéledő idegenforgalom egyik meghatározó helyszínévé vált – immár újra Moulin Rouge néven. A ’80-as évek végére a profilja sajnos eldiszkósodott – 1992-ben be is zárták.

moulin4.jpg

Az ezredfordulótól még történt pár kísérlet a mulató újjáélesztésére, amely 2000-ben Kalmár Péter rendezésével, a Revue Déja vu-vel nyitott meg újra, később viszont ismét diszkó működött benne, míg 2015-ben végleg be nem zárt. A fenntartó, Budapest Főváros Önkormányzata ekkor úgy döntött, többé nem adja ki önállóan az ingatlant, hanem hasznosításra átadja a Budapesti Operettszínháznak. A 2017. április 20-i megnyitó óta Kálmán Imre Teátrumként az az Operettszínház kamara játszóhelye. Forrás: https://szinhaz.org/zenes-szinhaz/operett/2017/03/24/megnyilik-kalman-imre-teatrum-az-operettszinhaz-uj-jatszohelye/

moulin5.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.03.10. 06:31 1 komment

Címkék: papír épület emléktábla régiségpiac

Hónapok óta a munkahelyemen is határidős munkák miatt vagyok százhúsz százalékon. Otthon meg a feleségem rángatott bele Koch Valéria emlékkiállításának, és emlékműsorának előkészítésébe. Szívesen csináltam, hisz a családdal együtt Valéria baráti köréhez tartoztunk. Budapesti családunk szabad idejében azon dolgozott, hogy ez a program összejöjjön. Az előadás alatt technikusként működtem közre. kedvcsinálónak néhány képet is készítettem. Akit érdekel a kiállítás még megtekinthető márciusban Budapesten. Később Baján és Pécsen is bemutatásra kerül.

koch_vali1.jpg

2018. február 28-án, Koch Valéria halálának 20. évfordulóján kiállítással egybekötött emlékestet rendez a Zentrum, mely egyben első állomása a költő életművét méltató rendezvénysorozatnak. 

koch_vali2.jpg

Az ELTE Magyarországi Német Kutatóközpontja, a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége és a költő hagyatéka gondozói együttműködésének eredménye az a vándorkiállítás, amely fényképek, a művekből merített és a költőt méltató idézetek, tárgyi emlékek segítségével tárja az olvasó elé az életpálya állomásait, az írónő sokoldalú munkásságát, érdeklődését, érzékeny és sziporkázó személyiségét.

koch_vali3.jpg

Az est gerincét egy képes-hangos prezentáció alkotja: Az életpálya fontos állomásait fényképek, a témához kapcsolódó idézetek, kézirat-részletek jelenítik meg és az ezekhez kapcsolódó élő költői szó. Hatásukat, növeli majd, hogy a maguk választotta szövegeket az ELTE egykori és mai német nemzetiségi szakos hallgatói, a Koch Valéria díj több kitüntetettje és a kiállítás és az est megálmodói és moderátorai, Wolfart-Stang Mária, Erb Maria és Schuth János adják elő. Forrás: http://www.zentrum.hu/hu/2018/01/koch-valeria-emlekest-es-kiallitas/

koch_vali4.jpg

koch_vali5.jpg

koch_vali6.jpg

koch_vali7.jpg

utban_a_csond_fele.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.03.07. 06:10 2 komment

Címkék: könyv emléktábla

Február 18-án reggelre behavazott Budapestre ébredtem. Eszembe jutott az címben idézett kisfilm. Gondoltam a fényképezőgéppel ma a téli Budapestet fényképezem le. Mentem, de nem éreztem téli hangulatot, legalább is nem olyat, mint a címadó kis filmet nézve. Néhány képet azért készítettem napjaink téli Budapestjéről is.   

bp_telen1.jpg

bp_telen2.jpg

bp_telen3.jpg

bp_telen4.jpg

bp_telen5.jpg

bp_telen6.jpg

bp_telen7.jpg

bp_telen8.jpg

Dáloky János készítette 1940-ben ezt az érdekes snittfilmet, Látta-e már Budapestet télen? címmel, amelyhez a zenét Vincze Ottó írta. A filmnek az alkotók a „Jazz-fantázia a hóban" alcímet adták, s ehhez a zenei meghatározáshoz Kerti Lajos felvételeinek összevágásakor is tartották magukat. A Magyar Filmiroda gyártásában készült rövidfilm egyike a kor legérdekesebb alkotásainak. Forrás: http://birozoltan.blogspot.hu/2017/10/video-010-latta-e-mar-budapestet-telen.html

Szerző: MULTMENTO  2018.03.03. 06:01 2 komment

Címkék: játék épület sarokház