Barátommal beszélgetni szoktam múltmentő mániámról. Nemrég mesélte, hogy a régi múlt századból származó kredencüket lomtalanításkor kidobták. Egy közeli vendéglős egy órán belül elvitte és azóta is minimálisan felújítva vendéglői dekorációnak használja. Ezt a kredencet, ha neki nem is, de legalább valaki megmentette az utókornak, de végül is nem erről akartam írni. Arról tudok beszámolni, hogy barátom, aki eddig a régi örökségeit a kamrában hagyta porosodni, most a Múlmentő blogbejegyzéseinek hatására elővette és új funkciót talált nekik a hétvégén.  Barátom egyelőre négy régi tárgyat vett elő, és megtisztítva új funkciót kaptak a könyvespolcon, írószertároló lett belőlük. A mellékelt képeket barátom készítette a tárgyakról.
 
A képen levő tárgyak:  
Tejes, tejfölös vagy joghurtos üveg szövege:
BUDAPESTI KÖZPONTI
ÁLTALÁNOS
TEJCSARNOK
RÉSZVÉNYTÁRSASÁG
 
A Budapesti Közpönti Tejcsarnok 1883-ban 33 taggal alakult , mely 1896. közel 10 millió liter tejet hozott forgalomba. Az alapításkor még szövetkezeti formában működött, az első világháború után alakult részvénytársasággá, így ezt az öveget, valószínűleg a két világháború között használhatták rendeltetésszerűen. Sokszor fordulhatott a Rottenbiller utcai tejbegyűjtő központ és a vevők között ez a ma már ritkaságszámba menő kis üvegecske, de még most is újszerű állapotban díszeleg a Rotring ceruzákkal.
 
Díszes cukortartó Carl Tielsch (CT) Tielsch-Altwasser
Fenékjegye szerint Németországban 1929-ben gyártották, a fenékjegyén a kopasztott kakasnak látszó madár igazi hercegi címersas jelezve, hogy a gyár német hercegi támogatással alakult és működött.
A fedeles cukortartó fenékjegye szerint szintén német (C. M. Hutschenreuther / Hohenberg) valószínűleg ezt is a két világháború között importálhattuk, hogy még egy darabig megbecsült családi barátként használhassuk Őt.

 A negyedik üveg aranyszélű tálacskáról sajnos nehéz megmondani, hogy melyik korból származik. Az üvegtárgyakat még ritkábban jelölték, mint a porcelánt. Az öntött üvegedényeknél néha megjelenik a gyártó, sőt az újabbakon főleg a 70-es években a Szovjetúnióban még az árat is beleöntötték, hisz az anno ritkábban változott, mint az öntőforma.
Köszönöm Barátomnak, hogy lehetővé tette itt is bemutatni ezeket a szép tárgyakat.

 

Szerző: MULTMENTO  2010.03.03. 10:52 Szólj hozzá!

Címkék: üveg porcelán

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr941805312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása