Még évekkel ezelőtt padlásleletként került elő az aranykeretes tükrünk. Előkerült formájában használatra alkalmatlan, mert szegény részlegesen megvakult (foncsor több helyen feljött róla). Íme a tükör előlről és hátulról. Hátulról nagyobb képet tettem, mert így talán lehet látni a készítő nevét és idejét: Szederkényben készült és Mihály Hoffstedten készítette 1939 VII.1-én, azaz alig múlt hetvenéves az aranyos tükör.

Szerencsére nem volt sok restaurálnivaló a tükrön. Alaposan le kell tisztítani, és összesen két helyen van hiány a kereten, apróbb lepattogzás, melyet ki kell javítani, ha az megvan néhány apróbb helyről az aranyozást pótolni kell, apróbb ecsettel. Megtisztítottam a korpuszt és petróleummal kentem át, mert az megöli a még benne rejtező szúkat, bár úgy tűnik, hogy régi szújáratokat lehet csak benne látni, de nem árt az óvatosság. Elvégeztem a hiányok pótlását, ezt egyszerű közönséges gipsszel tettem, hisz eredetileg is gipszréteg van az aranyozás alapozásaként és ez adja mintáját. A minták kiegészítéséhez nem sok gipsz kellett, de nagyon aprólékos volt, mert nagyon kevés hiányzott, és  aprók a minták.  A tükröt tükörkészítőhöz vittem foncsorozni, de azt mondta, hogy ez egy közönséges ablaküveg, amelyiknek a foncsorozása nem éri meg 1600 Ft, így most 700 Ft-ért vágott bele egy új tükröt. Azért a régi „megvakult tükrör félretettem, jó lesz még valamire, hisz az láthatta a dédszülőket, nagyszülőket, így ő is része a családtörténetnek.
Szerző: MULTMENTO  2010.03.17. 13:52 Szólj hozzá!

Címkék: üveg pipere

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr1001846909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.