Mióta a moziszékeim restaurálom, sok történetet kaptam ismerőseim fiatalkori mozi élményeiről. A történetek a 70-es évektől kezdődtek, és 90 után már nem jöttek. Valójában az én székeim is ezekben az időkben dolgoztak a legtöbbet, mert 90-ben szerelték le őket, és azóta alusszák csipkerózsika álmukat. A hétvégén is rendezgettem őket, de befejezni nem fejeztem be egyetlen sornak a felújítását sem. Az egyik szék háttámláján egy Eszter feliratot is találtam, azt hiszem meghagyom, mert mégiscsak így életszerű, hisz a szerzője is ezt akarta, hogy egykori szerelme neve fennmaradjon, hát rajtam nem múlik. Aztán találtam a széktámlába betűzve 10 fillérest is 1972-es veretet, pedig akkoriban ez még sokat ért, hisz a legolcsóbb mozijegy 1 Ft volt, a legdrágább pedig talán 3 forint. Sokunknak ezek a jegyárak is drágák voltak, és sokan tűzoltók szerettek volna lenni, mert a tűzoltóknak ingyen szék járt a moziban a sor szélén, hisz figyelni kellett, mert a mozizás veszélyes üzem volt. A mi időnkben már nem voltak veszélyes éghető filmek, de azért nem ártott odafigyelni.

Az egyik barátom mesélte, hogy ő a hadseregben mozigépész volt. Jó dolga is volt neki, mert sűrűn kéretőztek el, hogy a vetítő teremben takarítsanak, aztán helyette a teremben aludtak a vetítő tartalék alkatrészeinek a dobozán. Mesélte, hogy a meglepetés akkor érte őket, amikor egyszer a műszerész jött javítani, és kiderült a dobozokról, hogy olyan speciális égők és alkatrészek voltak tárolva bennük, amelyek nyomásra, vagy hőre akár fel is robbanhattak volna.  A végén, azért kiderült, hogy nagyobb veszélyben voltak a vetítőteremben, mint a gyakorlótéren.

Ugyancsak vele történt meg, hogy végre megkapott az ezrede egy olyan filmet, melyet mindenki meg akart nézni, főleg az egyik erotikus jelenete miatt, mely a film vége felé volt. Az egész ezred várta a jelenetet, amikor is a jelenet előtt elszakadt a film. Nem véletlenül szakadt el, mert a korábbi vetítéseken is mindenki erre volt a kíváncsi. Így barátomnak nem sok ideje volt, hogy megragassza a filmet, mert a felizgult tömeg állítása szerint meglincselte volna. Az epizódnak az lett a sorsa, hogy rövidebb lett ugyan, mint várták, de legalább tízszer meg kellett ismételni.
 
Másik barátom mozis története pedig Nagymaroson esett meg, ahol barátom utcájában aszfaltoztak. Barátom a húgával vitt is magával aszfaltszagot a moziba. Mindenki várta, hogy a kötelező filmhíradó végét, mikor is egy új út aszfaltozásáról tudósítottak. A barátomék háta mögött ekkor megszólalt egy hang: „ Hú, de jó ez a tudósítás, én még az aszfalt szagát is érzem! „ – Így aztán kacagott az egész mozi, pedig még csak az „unalmas” híradó ment.
 
Kép: 36 mm-es régi filmtekercs, a házimozi terem dekorációjához vettem 
Szerző: MULTMENTO  2010.08.10. 08:56 Szólj hozzá!

Címkék: papír épület bútor

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr462211102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása