Sokan szenvedünk „kincskeresési mániában”, én magamról nem is tagadom. Leendő kincstáramnak egyik ékköve egy Otto Wagner tervezte karosszék lesz. Az a fajta, amit a bécsi királyi takarék tanácstermébe tervezett. Ilyen csoda karosszékem még egy ideig nem lesz, de Otto Wagner fiatalkori építészeti remekművét be tudom mutatni. Ezt az épületet is az ”Egyszer volt, hol nem volt …” túra keretében néztük meg.  

Az épület pillanatnyilag, állapota miatt nem látogatható. Szerencsére a szervezett túra keretében mi megtekinthettük belülről is.

Wagner_Otto1.JPGA gyönyörű, építészeti kialakításában Bizáncra és az Alhambrára egyaránt utaló zsinagóga Otto Wagner fiatalkori alkotása és egyetlen magyarországi épülete. A zsinagóga elhelyezésekor itt a szűk utcában nem alakult ki utcateresedés, a városszerkezet gazdagodását a Károly körútról idevezető átjáró adta. Ismertető forrása Perczel Anna tanulmánya a negyedről: http://www.multesjovo.hu/hu/aitdownloadablefiles/download/aitfile/aitfile_id/435/

Wagner_Otto2.JPG 

Wagner_Otto3.JPG

Wagner_Otto4.JPG

Wagner_Otto5.JPG

Otto Wagner (teljes nevén: Otto Koloman Wagner) (Penzing, 1841. július 13. – Bécs, 1918. április 11.) osztrák építész, a századforduló bécsi akadémikus építőművészetének egyik kiemelkedő jelentőségű bírálója és megújítója. A Loos, Hoffmann, Olbrich nevével fémjelzett bécsi iskola vezető egyénisége. Tanulmányait a bécsi Polytechnikumban, a berlini Építészeti Akadémián és a bécsi Képzőművészeti Akadémián végezte.

Wagner_Otto6.JPG

Wagner_Otto7.JPG

Építészeti tevékenységének első három évtizedében – mintegy 1894-ig – a kor ízlésének megfelelően a historizmus és eklektika díszítőelemeit felhasználva tervezett, épített. Hasenauer utódaként kinevezték a bécsi Képzőművészeti Akadémia tanárává. Szinte egyidejűleg Bécs város nagyszabású közlekedési- és vízépítési munkáinak építészeti tervezésével is megbízták: az egész Bécset áthálózó Stadtbahn (városi vasút) állomásépületei és a városképben mutatkozó támfalai új formavilággal ismertették meg a már megszokott eklektikát kedvelő várost. Ennek kapcsán – építőművészként – legnagyobb érdeme az volt, hogy kész alkotásaival demonstrálva lépett fel a bécsi eklektikával (historizmussal) szemben.

Wagner_Otto8.JPG

Wagner_Otto9.JPG

Nem sokkal az után, hogy a kultuszminisztérium művészeti bizottságának és tanácsának tagjává nevezték ki – megbízói számára meglepetésként – csatlakozott a bécsi szecesszióhoz. Ezután, valószínűleg tanítványai – nevezetesen Olbrich hatása alatt – a Jugendstil szellemében alkotott. 1899-től a Wiener Sezession egyik vezető egyéniségévé vált, kiállításaikon iparművészeti alkotásokkal (bútorokkal, textilekkel, kerámiákkal, üvegtárgyakkal stb.) rendszeresen szerepelt, amelyek jelentős hatással voltak az osztrák iparművészet szecessziós stílusának alakulására. http://hu.wikipedia.org/wiki/Otto_Wagner

Wagner_Otto10.JPG

Wagner_Otto11.JPG

Wagner_Otto12.JPG

Wagner_Otto13.JPG

Wagner_Otto14.JPG

Szerző: MULTMENTO  2014.05.03. 05:44 10 komment

Címkék: fém épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr26096940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2014.05.03. 07:02:09

Szívszorító.
Szörnyű.
Szégyellni-való.

Gyönyörű.

laci_52 2014.05.03. 15:35:44

A cikk kitérhetett volna arra is, miért van ilyen állapotban az épület és ezért ki a felelős...

Karnamantra 2014.05.03. 15:44:18

Mikor zárták be????? Tavaly vagy előtte nyáron hetente bejártam...

MULTMENTO 2014.05.03. 15:56:21

@Karnamantra: Az idegenvezetőnk szerint egy éve, hogy zárva van, mert életveszélyesek egyes részei. Felújítására egyelőre nincs pénz, és végleges rendeltetése sem tisztázott.

AnnaKarenina 2014.05.03. 19:06:51

A 70-es évek közepe-vége felé volt állapotokhoz képest (kívül-belül romos) már sokat haladtak a helyreállítással, de valóban nagyon lassan történik.

battore · http://www.battore.com 2014.05.03. 20:50:43

"de mi megmutatjuk belülről". Két kép van, amit belső tér fotónak nevezhetnénk, a többivel rámentetek apró részletekre. Nem derült ki számomra, hogy milyen belülről.

tatuman 2014.05.03. 21:11:03

???
Rumbach zsinagoga. Kb 15 eve out of order.

tankaranka 2014.05.03. 22:29:36

Két éve a Múzeumok Éjszakáján kiállitás és koncertek voltak benne. Denevérek repkedtek a kupola alatt.

Egyáltalán ki a tulajdonosa ?

donkanyar · http://www.falanszter.blog.hu 2014.05.04. 11:45:37

@laci_52: Az 1981-ben elkezdett felújítást pénzhiányra hivatkozva 86-ban felfüggesztették. A zsinagóga tulajdonosa a főváros, kezelője pedig a hitközség. Bár idén tervbe vették, hogy a "Sorsok Háza" projektet ne a ferencvárosi pályaudvaron, hanem itt valósítsák meg- a magas beruházási költségek miatt hamar elvetették ezt az ötletet. A templom szervezett túra keretén belül egyébként május második hetétől ismét látogatható lesz-, amelyet mi szervezünk.
süti beállítások módosítása