gasztro_fest_ujhartyan0.jpg

Amikor megláttam a nyitó plakátot, tudtam, hogy erre a fesztiválra a feleségem el kell vinni. Pest megyében van még, és autópálya matricánk is van. Így aztán elindultunk megtapasztalni egy újabb magyarországi sváb gasztrofesztivált.

gasztro_fest_ujhartyan1.jpg

Amikor megérkeztünk tájház tárt bejárati kapuval, és ezzel udvarán ezzel a facsacsival találkoztunk. A ház zárva, és nem találkoztunk senkivel. Feleségem aztán hátul az udvarban talált néhány ünnepre készülődött, akitől meg tudta, hogy majd a főtéren kezdődik a műsor déltől, és a tájházban majd háromtól lesz kiállítás-megnyitó, és műsor.

gasztro_fest_ujhartyan2.jpgDélelőtt addig sem unatkoztunk, és végigjártuk, fényképeztük a város emlékműveit. Itt a Málenkíj robot emlékművét láthatjátok, néhány képben.

gasztro_fest_ujhartyan3.jpg

gasztro_fest_ujhartyan4.jpg

gasztro_fest_ujhartyan5.jpg

A Grassalkovics téren a betelepülés emlékművei tekinthető meg. Az Ulmi gálya makettje. A valóságban sokkal nagyobb volt, hisz a betelepülő családokat szekerestül, háziállatostul szállította Magyarországra.

gasztro_fest_ujhartyan6.jpg

A betelepülés szoborcsoportjáról ezt írják: A betelepítés 250. évfordulójára Rizmajer Róbertet kérték fel egy betelepülő családot ábrázoló emlékmű elkészítésére. A szobrászművész örömmel vállalta a megbízást, hiszen ő maga is az egykori betelepülő sváb családok leszármazottja. Az emlékmű egy sváb családot ábrázol, akik éppen megérkeznek az új hazájukba. A kompozíció központi alakja a családanya, aki bizonytalanul és kérdően néz a férjére. Az apa egy nyugtató kézmozdulattal átöleli hitvesét és igyekszik meggyőzni, hogy jó helyre érkeztek, arcáról magabiztosság és a családja iránti felelősségérzet árad. A két gyermek még nem érti a sorsdöntő helyzet drámaiságát, pajkos mozdulataikból, huncut arckifejezéseikből a szülők iránt érzett korlátlan bizalom árad: Forrás: https://www.kozterkep.hu/~/23897/Betelepitesi_emlekmu_Ujhartyan_2014.html , és fogadott, bennünket.

gasztro_fest_ujhartyan7.jpg

A szoborcsoport feleségemnek nagyon tetszett. Egy tárgyi tévedést tartalmazott csak: A betelepülő német családapák akkortájt nem jöhettek csizmában, mert nem is igen ismerték. A csatos cipő, vagy klumpa lett volna a korszaknak megfelelő lábbeli.

gasztro_fest_ujhartyan8.jpgA város első Málenkíj Robotos emlékművel felújítva.

gasztro_fest_ujhartyan9.jpg

A hátoldalán látható a rendszerváltás körül készült eredeti – akkor még óvatosan fogalmazó -, felirat.

gasztro_fest_ujhartyan10.jpg

Az emlékmű fényképezések után aztán bejutottunk a főtérre. Igen változatos sváb gasztrocsoportok kínálták portékájukat.

gasztro_fest_ujhartyan11.jpg

gasztro_fest_ujhartyan12.jpg

A hólabda. Itt nagy tételben árusították. Ezt a süteményt magyar ismerőseim nem nagyon ismerik. Elkészítéséhez egy különleges eszköz is szükséges, melyről a sokszor a sváb tájházakban sem tudják, hogy mire való az eszköz. Aki el akarja készíteni, ezen a blogon megtalálja a receptjét:  http://pekeskifli.blog.hu/2009/11/24/holabda_schneeball

gasztro_fest_ujhartyan13.jpg

gasztro_fest_ujhartyan14.jpg

gasztro_fest_ujhartyan15.jpg

gasztro_fest_ujhartyan16.jpg

gasztro_fest_ujhartyan17.jpg

Az utolsó kettő fotón Ceglédberceli mutatta be, hogy milyen a lakodalmas kalács, és milyen bárányos tortát szoktak készíteni keresztelőre.

gasztro_fest_ujhartyan18.jpg

gasztro_fest_ujhartyan19.jpg

Szerző: MULTMENTO  2017.09.30. 08:08 komment

Címkék: recept lánykérés szakrália Sváb fesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr9612887960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2017.10.01. 09:46:22

Ez szenzációs nap lehetett, nagyon tetszenek a fotók - és szinte sajnálom, hogy nem lehettem ott, hiszen volt sok látnivaló.

MULTMENTO 2017.10.01. 16:59:36

@aranyosfodorka: Hosszú és tartalmas nap volt. Még mutatok több képet, és írni is fogok erről a napról. Szerencsések vagyunk, mert lakóhelyünk közelében volt a rendezvény.
süti beállítások módosítása