schiman_haz1.png

Szeretek a Wesselényi utca felé sétálni, mert ebben van a kedvenc festett lakóházam, a Schiman ház. Már többször kerestem rá a neten, és a házról ugyan találtam adatokat, de az egykori tulajdonosáról szinte semmit. Pedig a homlokzatra festett mintaként is értelmezhető klasszikus jelenetek olyan jól vannak festve, hogy azt gondolhatnánk kapott ő megrendelést bőven. Legutóbb viszont azt láttam, hogy az első emeleti lakások közül az egyik eladó. Régen a ház tulajdonosa az első emeleten szokott élni családjával, így feltételezhetően Schiman János festő is ott élt. A neten szerencsére a fényképes ingatlanhirdetések között meg is találtam a Schiman ház eladó lakásának képeit. Ugyan a nagyszoba falképei már hiányoznak, de egykori fakazettás mennyezete még megmaradt. A lépcsőház padlómintája is azt sugallja, hogy festőnek voltak megbízásai, és volt miből más iparost is megfizetni.   

schiman_haz2.png

A historizáló lakóház építése Schiman János* épületfestő és mázoló mester nevéhez fűződik, aki 1885-ben vásárolta meg a 4483/30 helyrajzi számú teleket – akkoriban még a Wesselényi utca 45. cím alatt. Először csak egy kisebb földszintes házat építtetett, majd azt 1892/93-ban egy kétemeletes, belsőudvaros bérházzá alakíttatta át. Ő látta el az épületet homlokzati díszítő festéssel is.

schiman_haz3.png

Olyan, mint egy díszítőfestő mester mintakönyve, szinte bemutatja, mi mindenre vállalt megbízást az egyébként nem ismert Schiman úr és műhelye. „Anno 1893” olvasható a homlokzaton, és különböző allegorikus alakok lejtenek jobbra-balra az évszámos sorminta alatt. A kariatidák olyanok, mintha gerendákat, vagy más építészeti szerkezeteket tartanának, de nem tartanak semmit, a perspektívával játszott csak a festő.

schiman_lakas1.png

*Fura, hogy Schiman mester a homlokzatra egy n-nel írta, festette a nevét, míg a Fővárosi Levéltár irataiban – két 1898-as kivételtől eltekintve – mindenütt Schimann-ként írva, két n-nel szerepel… Forrás: http://mierzsebetvarosunk.blog.hu/2017/03/22/wesselenyi_utca_55

schiman_lakas2.png

schiman_lakas3.png

schiman_lakas4.png

Szerző: MULTMENTO  2018.04.25. 06:16 3 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr9713818234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aranyosfodorka · http://aranyosfodorka.blogspot.com 2018.04.28. 21:20:25

Örülök, ha ilyen szépen karbantartott régi házat látok. Mennyivel szebb ez, mint a mai kockaházak !

MULTMENTO 2018.04.30. 17:57:49

@aranyosfodorka: Sajnos azon a környéken inkább kivételnek számít. Én is örültem neki, hogy ilyen állapotba hozták.

MissAmerica 2018.11.21. 13:08:36

Az 'anno 1893' felirat melyik részen keresendő?
Vak vagyok, vagy csak sehol sem találom :)
süti beállítások módosítása