dozsa_gyorgy_ut1.jpg

A Dózsa György út páros oldaláról szúrtam ki, hogy a túloldalon van az utca névadójának domborműve. A ház másik oldalán egy emlékmű is látszott, gondoltam nem hagyhatom ki és a következő zebrán át is mentem a páratlan oldalra. Meglepődtem és örültem, hogy a házon az emléktáblát, és a kapubejárat fölötti jelképet nem távolították el.

dozsa_gyorgy_ut2.jpg

A Dózsa György út egy többsávos, roppant forgalmas út Budapesten, a belsőbb VI., VII. és VIII. és a külsőbbnek számító XIV. kerület határán, valamint a XIII. kerületben. A Kerepesi úttól a Váci útig tart, hossza 4200 méter.

dozsa_gyorgy_ut3.jpg

Az 1860-as években Aréna útnak (Arena Weg) nevezték, ami a környék kiépülésével párhuzamosan vált hivatalossá 1874-ben. Nyomvonala ekkor a Kerepesi úttól a Lehel utcáig tartott. Ez 1897-ben a Váci útig hosszabbodott, elérve mai hosszát.

dozsa_gyorgy_ut4.jpg

Mai nevét 1945-ben kapta Dózsa György után, aki 1514-ben vezetett parasztfelkelést a nemesség ellen, s aki emiatt lett roppant népszerű a második világháború utáni új, kommunista vezetés szemében. Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3zsa_Gy%C3%B6rgy_%C3%BAt

dozsa_gyorgy_ut5.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.05. 07:45 komment

Címkék: épület emléktábla

A bejegyzés trackback címe:

https://multmento.blog.hu/api/trackback/id/tr7513881494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása