ezredik.jpg

Az utóbbi időben gyakran kattintok a blogon a „MULTMENTO” névre, és figyelem a bejegyzés számlálóm adatait. Ez a bejegyzés az ezredik. Csodálkozom magamon, hogy ilyen kitartó vagyok, és eljutottam idáig.

Hogyan tovább? – Gondolkodtam el. A válaszadásban segített, hogy nemrég felkérést kaptam Aranyosfodorkától, hogy a Csendhegyek blogjának legyek a szerkesztője. A felkészülésben meg kellett ismernem a „Blogspot”- szerkesztői és admin felületét. Tetszik, és minél jobban szeretném megismerni, kihasználni annak lehetőségeit. Úgy döntöttem, hogy a következő ezer bejegyzés, már nem itt, hanem ott fog megjelenni. Szeretettel várom minden olvasómat a következő blogomon: http://multmento.blogspot.hu/

ezredik2.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.30. 06:18 2 komment

Címkék: Hogyan tovább

Megőrzésre, és kutatásra kaptam 20 dekagrammnyi régi iratot. Egy hagyatékból származik, nyomozz utána, hátha találsz benne valami érdekeset. – ezzel rám bízta Laci barátom az iratokat. Találtam benne több érdekes levelet, adóbevallási íveket. Első posztként az egykori tulajdonos szabadalmi leírásáról és annak végleges elutasításáról mutatok be néhány válogatott dokumentumot időrendi sorrendben. A találmány az 1947-ben Magyarországon is elindított szerencsejátékhoz a TOTÓ-hoz kapcsolódik.

talalmany1.jpg

Magyarországon 1947. október 19-én indult a Totó. 1948-as londoni olimpiára Európa legtöbb országában külön sportfogadást szerveztek az állami irányítású intézetek. Ezek példáját követve Magyarországon is eldöntötték, hogy az olimpiai játékokra való felkészülésre és azok részvételi költségeinek fedezésére Magyarországon szerencsejátékot, sportfogadást szervezzenek a külföldi tapasztalatok alapján.

talalmany2.jpgtalalmany3.jpgtalalmany4.jpg

A magyar fogadóknak - az angol minta alapján - 12 főmérkőzést és 4 pótmérkőzést kínáltak. Egy szelvényen egy játékot lehetett benyújtani (a szelvény egyhasábos volt). Egy szelvényt 3 Ft 30 fillérért árusítottak, amiből 3 forintot kitevő részvételi díj 50 %-a volt a nyereményalap. Az elért találatokat három nyerőosztályban fizették ki: 12-es, 11-es, 10-es. Tizenkét találatos szelvény híján, a 9-es találatokra is fizettek. A nyereményalapot a három nyerőosztályában egyenlő arányban osztották fel. A fogadás első hetére 20882 darab szelvény érkezett, 1948. március 7-én, azaz 21 hét alatt már 1 349 347 darabra emelkedett a fogadások száma. 1950-ben szinte minden hónapban a játékszabályban és a játék reklámozásában valami változtatást hoztak. Ebben az évben jelent meg a négyhasábos Totószelvény. Ekkor nyíltak meg az első Totókirendeltségek a variációs Totófogadás propagálására. 1952-ben már minden Totókirendeltség nyitva tartott vasárnap délelőtt is, a bajnoki idény kezdetétől a Totókirendeltségek - ahol 200 tipp alapján összeállított fogadási ajánlatok jelentek meg - a fogadási ajánlatbeli mérkőzésre jegyeket is árusítottak. Ebben az évben lépett érvénybe, hogy a 0 találatos szelvények is nyertek. 1953. november 25-i legendás angol-magyar labdarúgó mérkőzés hatására a Totó iránti érdeklődés kiugróan megemelkedett.

talalmany5.jpg

A Totó élete során a legnagyobb változtatást 1964.-ben hozták. Március 8-án bonyolították le az utolsó 12 főmérkőzéses fogadási formával szervezett játékot, ezt követte a 13+1-es játékforma. 1983-ban a Totó magasabb főnyereményt kínált, mint az Ötöslottó. Forrás: http://www.vasarlocsapat.hu/_hirek/_lotto/toto-tortenet.shtml

talalmany6.jpg

talalmany7.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.26. 08:00 Szólj hozzá!

Címkék: papír régiségpiac

kezmuves_tanosveny2.jpg

A pünkösdi hétvégét sem pihenéssel töltöttem. Egy hajszálnyin múlott, hogy szombatot nem a munkahelyem töltöttem. Szerencsésen úgy alakult, hogy a szombatot Tarjánban és környékén tölthettem.

Tarjánban évtizedes hagyomány, hogy Pünkösd környékén a kismesterségek bemutatkozására, és a lassan kihaló kézműves mesterségek bemutatására ünnepnapot tartanak. Az idei évben ez kiegészült azzal, hogy Magyarországi német tanösvény-hálózat újabb 7 tarjáni állomással bővült. (http://lehrpfad.hu/?lang=hu ).

kezmuves_tanosveny1.jpg

kezmuves_tanosveny3.jpg

kezmuves_tanosveny4.jpg

kezmuves_tanosveny5.jpg

kezmuves_tanosveny6.jpg

kezmuves_tanosveny7.jpg

kezmuves_tanosveny8.jpg

kezmuves_tanosveny9.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.23. 07:04 Szólj hozzá!

Címkék: emléktábla Sváb fesztivál

A bolhapiacon, az egyik eladó 500Ft-os akciót tartott. Egy nagy dobozban lehetett kutatni a különféle régiségek között. Ott akadtam rá erre a stopperórára. Nézegettem.

Nem működik, orosz stopperóra, de biztos meg lehet javítani. – Mondta az eladó.

Én meg tovább nézegettem, és engedélyt kértem a hátsó fedél kinyitására. Ott tapasztaltam, hogy az egyik szerkezeti darabon a következő felirat van: „Hier ünter ersatzstücke”. Itt vannak a pótalkatrészek, fordítottam magamban. Aztán, mint a kép mutatja meg is vásároltam.

stopper2.jpg

Otthon aztán gyönyörködtem a stopperórában, végül a régi órás barátomnak elküldtem. Ő aztán hamarosan hívott. Elmondta, hogy sajnos a pótalkatrészek fedele alatti kis rekesz már üres. A szerkezet hiányos. Működésre rá tudja venni a szerkezetet, de eredeti funkcionalitását visszaadni nem tudja. Ritka századperces osztású óra.

Azóta már elkészült a felújítás. A stopper indítható, rendesen mér. Megállításkor lenullázza a perc, és századperc mutatóit. Azért mégiscsak igen nagy hasznát veszem, mert most, hogy ránéztem látom, hogy 11, és 78 század másodperce írom már ezt a posztot.

stopper1.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.19. 07:52 2 komment

Címkék: óra régiségpiac

A bolhapiacon inkább nézelődöm és beszélgetek az árusokkal. A kis reklám kulcstartó bugyelláris is mindkettőnkben régi emlékeket elevenített fel. Emlékeztünk a Csemege boltok neon kosaras reklámjaira, mely a kis bugyellárison is megjelenik. Budapesten, az első lakóhelyünkön is épült egy Csemege áruház, amelynek különlegessége akkor (1987-ben) egy helyben sütött pékáru kínálata volt. Az árusító asztaltól történő távozásomkor aztán az eladó a kezembe nyomta ajándéknak ezt a kis piros bugyellárist. Azóta is szerencsét hoz. Ha bevásárló kocsira van szükségem a nagy áruházakban, ezek után nem kell keresgélni a pénztárcámban. A piros bugyellárisban mindig van egy 100-as.

csemege1.jpgA Csemege vállalat történetét 2005-ben a HVG-ben még így mutatták be. Azóta már az egykori Csemege bolthálózatnak is más a gazdája. 

A Közért vállalat mellett működött negyven éven keresztül a Csemege Kereskedelmi Vállalat, amelyet (pontosabban jogelődjét) 1952-ben alapították azzal a céllal, hogy mint országos nagyvállalat példát mutasson a korszerű kereskedelmi módszerek és technika alkalmazásában, s nem utolsó sorban árukínálatban. A vállalat nagy alapterületű ABC-áruházakat épített Budapesten, a Balatonnál és vidéki városokban. Budapesten elsődlegesen az új lakótelepekre és a jelentős közlekedési csomópontokba kerültek a vállalat új ABC áruházai. Privatizációja során a Csemege vállalat részvénycsomagját, illetve a teljes bolthálózatot az osztrák Meinl cég vásárolta meg, majd azt 1999-ben eladta a belga Delhaize-csoportnak, s immár Match logóval működik az üzletek többsége. Forrás: http://hvg.hu/magyarmarka/20050329kozertcsemege

csemege2.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.16. 06:11 Szólj hozzá!

Címkék: régiségpiac Hónap műtárgya

A solymári svábházban jártunkkor a Közösségi ház vezetője panaszkodott, hogy nehézkesen mennek a Rézi című színdarab próbái. Úgy érezte el kellene halasztani a tíz nappal későbbi ősbemutatót. A nagyközönségnek meghirdetett előadást elhalasztani nem lehet, így mi is időben elindultunk, hogy helyet kapjunk a nézők között. Aztán sikerült majdnem elkésni, mert az Árpád hídon éppen akkor zártak le három sávot. Pontosan érkeztünk, és szerencsénkre a feleségem kapott az első sorban egy szívességi helyet. Én kértem egy fényképezési engedélyt, és egy állóhelyet az első sor mellett. Jobb helyet akkor sem kaphattam volna, ha háromnegyed órával előbb érünk ki. Az előadás is nagyon jól sikerült.  

rezi1.jpg

rezi2.jpg

rezi3.jpg

rezi4.jpg

Az új színdarab, a „Rézi” alapötletét Maria-Theresia Posovsky, a solymári Svábházból kitelepített család kisebbik lányának naplója adta, melyet unokái számára készített. A darab történetvezetése nem követi szolgaian Rézi visszaemlékezéseit, annál is kevésbé, mert Rézi családja ezt nem is szerette volna. Bizonyos jelenetek a naplóból, más jelenetek idős solymári emberek elbeszéléseiből, megint mások saját gyerekkori emlékekből álltak össze. Hasonló emlékiratot bármelyik kitelepített sváb lány írhatott volna, hasonló élményeket minden elűzött és itthon maradott család átélt. A kitelepítettek idegen földön küzdöttek a honvágy gyötrő érzésével, az itthon maradottak állandó félelemben éltek, kiszolgáltatva, megalázva, kifosztva.

rezi5.jpg

rezi6.jpg

rezi7.jpg

rezi8.jpg

rezi9.jpg

A darabban vannak persze vidámabb, mulatságosabb részek is, mert kilenc-tíz évesen hogyan is láthatta volna másképpen egy gyerekek a világot? 1944-ben a német, majd később a szovjet hadsereg is igénybe vette Réziék házát, a mostani Svábházat. Az előbbiek csapattestkonyhát, az utóbbiak rádió adó-vevő morzeállomást helyeztek el a házban. A családot nem költöztették ki, így a katonák elnézték a kisgyerekek lábatlankodását, és kifejezett tetszéssel fogadták, ha azok eltanultak tőlük ezt-azt. Az orosz katonáktól orosz szavakat, a csapattest jelszavát, a híradójeleket, a németektől pedig szinte bármit, hiszen velük közös nyelvet beszéltek.

rezi10.jpg

rezi11.jpg

1996-ban, a kitelepítés 50. évfordulója alkalmából sokan hazalátogattak Solymárra. Rézi is jött a kilenc éves unokájával, aki azt kérdezte: „Nagymama, itt olyan szép minden, miért mentetek ti innen el?”  – mire a nagymama válasza: „Mi nem akartunk innen elmenni, minket innen elkergettek.”

rezi12.jpg

Az új darabban az eddigiektől eltérően a Kompanei felnőtt tagjain kívül nagyobbrészt gyerekek szerepelnek a solymári, nagykovácsi, óbudai, vörösvári német kéttannyelvű iskolákból. A díszleteket id. Milbich Tamás tervezte, a kosztümök Zentai Bernadett és Dr. Friedrich Katalin hozzáértését tükrözik. A világítást és a hangtechnikát Érchegyi László kezeli. Forrás: http://bauernhaussolymar.blogspot.hu/2018/04/rezi-uj-szindarab-kompanei-eloadasaban.html

rezi13.jpg

rezi14.jpg

Szerző: MULTMENTO  2018.05.12. 07:11 1 komment

Címkék: épület Sváb fesztivál